Header met lonneke2
Header met lonneke2
Interviews

Lonneke Nooteboom schreef het boek Style your life waarin zij uitlegt hoe jij de beste versie van jezelf kan worden

Lonneke Nooteboom is al meer dan twintig jaar styliste, ontwerpster en ondertussen runt zij haar eigen bedrijf. Naast styliste is Lonneke nu ook schrijfster. In haar eerste boek Style your life geeft zij haar lezers een uniek kijkje in haar carrière, uiteraard zit haar boek ook bomvol tips over mode, beauty en lifestyle.

Kan je in het kort vertellen waar het boek Style your life over gaat?
“Style your life is deels autobiografisch. Het boek gaat over mijzelf, hoe ik tot dit punt in mijn leven ben gekomen en over de keuzes die ik heb gemaakt. Daarnaast is het boek ook een styling handboek, waarin ik je de handvaten geef vanuit mijn expertise om je eigen stijl te vinden en te ontwikkelen. Het boek is dus eigenlijk een combinatie van een biografie en een styling guide.”

Hoe zag jouw schrijfproces eruit?
“Het schrijven van het boek duurde ongeveer zes à zeven maanden, maar ik heb er hulp bij gehad. Ik heb mijn persoonlijke verhaal aan iemand verteld en die heeft mijn verhaal vervolgens uitgewerkt. Daarna hebben wij al mijn styling verhalen, tips en vragen, die ik ontzettend vaak krijg op mijn sociale media, verzameld. Ik heb goed geluisterd naar mijn volgers en specifiek naar de Nederlandse vrouw om te horen wat zij graag willen lezen in het boek. Toen ik alles verzameld had; mijn persoonlijke verhaal, de styling tips en de meest gestelde vragen, heb ik mezelf voor drie dagen opgesloten in een klooster. Ik ben toen alle puntjes op de i gaan zetten. Ik heb mijn persoonlijke verhaal herschreven en ben drie dagen lang niet van mijn kamer afgekomen. Ik vond het een mooi, maar tegelijkertijd ook een heftig proces. Als je, je persoonlijke verhaal herschrijft, dan merk je toch dat je best veel hebt meegemaakt. Ik vond het schrijfproces therapeutisch, emotioneel en vooral heel mooi. Ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb.”

Dit is het eerste boek dat je geschreven hebt. Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven over jouw privéleven en eigen onderneming?
“Er zijn al veel styling guides in de wereld, maar ik ben al bijna mijn hele leven stylist. Ik heb dit dan ook echt geschreven vanuit mijn expertise en passie. Hier kan en wil ik natuurlijk veel over vertellen. Mijn Instagram account en de mensen die mij daarop volgen, zijn een groot onderdeel van mijn bedrijf. Vanuit hen krijg ik dagelijks heel veel vragen over zoveel uiteenlopende onderwerpen; styling en lifestyle, maar ook vragen over hoe ik mijn carrière heb opgebouwd, hoe ik mijn gezin en mijn baan combineer, hoe ik plan, en tips voor het opstarten van een onderneming. Daarnaast wilde ik graag vertellen dat mij niet alles is komen aanwaaien en dat ik hard heb gewerkt om te komen waar ik nu ben. Ik wil laten zien dat je als vrouw en moeder gewoon een carrière kunt hebben. Dit heeft mij doen besluiten om mijn persoonlijke verhaal te vertellen. Ik hoop dat dit verhaal vrouwen inspireert om hun dromen na te jagen.”

"Ik hoop dat vrouwen na het lezen van mijn boek denken: Inderdaad, f*ck it ik ga het gewoon doen. Het is haar ook gelukt, dus ik kan het ook!”

Liep je nog ergens tegenaan tijdens het schrijfproces?
“Ik ben iemand van heel veel woorden. Ik wilde over heel veel dingen iets zeggen, waardoor ik veel in detail trad. Ik kon eigenlijk wel een boek van 400 pagina’s schrijven, maar uiteindelijk moest het een boek van 180 pagina’s worden. Ik vond het dus moeilijk om van groot, naar steeds kleiner te moeten. Dus het filteren van informatie vond ik moeilijk.”

Welke tip uit het boek wil je iedere vrouw meegeven?
“Zorg dat je kast op orde is volgens de Lonneke methode met de juiste basics en keypieces. Als je 's morgens voor de kast staat, moet je overzichtelijk hebben wat je hebt hangen en hoe je het draagt. Alleen op die manier is het iedere ochtend een feestje om je outfit uit te kiezen en zou het maar één minuut hoeven te kosten om er op je best uit te zien. Deze handige methode leg ik uitgebreid uit in mijn boek!”

Welke tips wil je vrouwen meegeven die ook voor zichzelf willen beginnen?
“De allerbelangrijkste tip die ik wil meegeven is: geloof in jezelf. Blijf niet dromen, maar leef die droom. Durf te falen. Het is namelijk niet erg om te falen. Ik ben ook elke keer mijn angsten blijven opzoeken en ik ben ook over enge dingen heen gestapt. Je leert er uiteindelijk heel veel van. Als je los kan komen van de gedachte “wat zouden andere mensen van mij vinden” en gewoon denkt: "ik kan dit, ik ga hier keihard voor werken en ik geloof in mijn droom", dan lukt het je ook. Ik hoop dat vrouwen na het lezen van mijn boek denken; “Inderdaad, f*ck it ik ga het gewoon doen. Het is haar ook gelukt, dus ik kan het ook.” Als je iets wil doen, moet je het gewoon doen. Leef nu, doe waar je van droomt. Tuurlijk kan je falen, maar dan heb je het wel geprobeerd.”

Wie is jouw grootste inspiratiebron op het gebied van fashion?
“In het boek vind je een hoofdstuk dat gaat over de mensen die mij hebben geïnspireerd. Daarin staat onder andere dat mijn passie voor mode van mijn oma komt. Daarnaast haal ik mijn inspiratie uit de mensen die ik tegenkom, die ik op TV zie, mijn vrienden, familie, kinderen, mensen waarmee ik samenwerk en waar ik over lees. Maar ik haal ook inspiratie uit de reizen die ik maak. Het zijn dus eigenlijk veel verschillende gebieden waar ik mijn inspiratie vandaan haal.”

In het boek geef je aan dat een eigen onderneming soms veel tijd in beslag neemt, hoe heb je de balans gevonden tussen je bedrijf en je privéleven?
“Het allerbelangrijkste is plannen. Ik heb daarmee echt ontdekt hoeveel tijd iets kost. Plan alles ruim in zodat je niet in paniek raakt om het feit dat je te weinig tijd hebt. Verder is het belangrijk dat je goed blijft communiceren met de mensen om je heen, zodat zij aan kunnen geven als ze te weinig aandacht van je krijgen. Vraag mensen of zij het oké vinden als je er een keer niet bent. Door de jaren heen is mijn sociale kring kleiner geworden doordat ik bijna geen tijd nam voor sommigen. Ik heb op dit moment de mensen om mij heen verzameld die echt mijn aandacht verdienen. Mijn gezin staat bij mij ook op nummer één. Ik heb elke keer keuzes gemaakt. Tijdens het maken van deze keuzes dacht ik; “Ben ik hier nog gelukkig? Is dit wat ik wil?” Ik keek dus of het mij blij maakte en als dit niet zo was dan heb ik geprobeerd om er zo snel mogelijk mee te stoppen. Ik ben altijd heel dicht bij mezelf gebleven. Ook dingen uit handen geven heeft mij geholpen, zo heb ik sinds dit jaar een management. Dus de tip is dat je dingen die je zelf niet goed kan of die anderen beter kunnen, geef die juist uit handen. Mijn laatste en belangrijke tip is dat je niet alles 100 procent goed hoeft te doen, 80 of 90 procent is ook goed. Leg de lat dus niet al te hoog voor jezelf. En blijf vooral goed naar jezelf luisteren, durf nee te zeggen.”

86491059 629476980943735 401905988539514880 n
Hilde Schipper