Peter Slevin is hoogleraar Politiek en Media aan Northwest University en was daarvoor ruim dertig jaar journalist. In 2008 volgde hij de Obama’s en leerde hij Michelle Obama steeds beter kennen. Hij was onder de indruk en dus schreef hij een biografie over haar. Janneke Siebelink, hoofdredacteur van online magazine lees.bol.com, interviewt hem over zijn werkwijze, Michelles leven in het Witte Huis en Donald Trump.
Hoe vind je het om weer over de biografie van Michelle Obama te praten? Het boek is vorig jaar al uitgekomen, maar nu pas in Nederland.
Ik heb een nieuw einde geschreven voor de Nederlandse versie. Dat gaat over de plek die Michelle inneemt in het nationaal bewustzijn, en dat is een belangrijke plek. In de presidentiële campagne van 2016 was ze de morele stem van de politieke wereld. Ze heeft zich sterk tegen Donald Trump uitgesproken. Ze beschuldigde hem van vooroordelen, leugens, kinderachtig en ongeloofwaardig zijn. Er is ook wel kritiek op haar, maar veel Amerikanen zijn fan van haar en waren blij dat ze dat zei. Ze geeft nu nog steeds speeches en ze is nog lang niet klaar.
Komt dat doordat Trump president is? Zouden haar woorden minder impact hebben als Hillary president zou zijn?
Dat weten we niet. Ze heeft echt de ruimte om Michelle Obama te zijn, degene die vriendelijk en empathisch is, die elegant en serieus is en een doel voor ogen heeft. Dat is echt een groot contrast en daarom is er ruimte voor haar om zich uit te spreken en dat doet ze ook, maar ze is heel strategisch. Ze kiest zelf het moment en de onderwerpen waar ze over praat en ze kies haar woorden heel zorgvuldig.
Was ze altijd al zo strategisch?
Ja, ze is altijd al heel voorzichtig en oplettend geweest en ze is heel erg competitief. Ze kiest haar doelen heel bewust en denkt na over hoe ze die kan bereiken. Ze bereidt zich zelfs te goed voor, want ze wil geen fouten maken. In de campagne van 2008 zei ze: “Voor het eerst in mijn volwassen leven ben ik er trots op om Amerikaanse te zijn.” De Republikeinen zeiden gelijk: “Echt, nu pas? Wij zijn daar altijd al trots op geweest.” Ze bedoelde natuurlijk dat ze trots was dat Amerikaanse stemgerechtigden op een zwarte man genaamd Barack Hussain Obama hadden gestemd. Maar ze voelde zich daar niet goed over. Niet vanwege de kritiek, maar omdat het misschien een negatieve invloed had op de kansen van Barack.
Wanneer besloot je dat je een boek over haar wilde schrijven?
Ik volgde de Obama’s al tijdens de campagne van 2008. Ik reisde het hele land door, Michelle achterna. Hoe vaker ik haar zag, hoe meer ik merkte dat ze haar eigen boodschap en identiteit had en dat ze niet alleen maar de vrouw van een bekende politicus was. Ze verdient het om haar eigen verhaal te hebben. Ze heeft een geweldige persoonlijkheid en haar verhaal is niet alleen interessant, maar ook heel belangrijk in het licht van de geschiedenis. Ze is in 1964 geboren, het jaar dat de Civil Rights Act werd aangenomen. Ze is dus de eerste generatie die opgegroeid is tijdens de Burgerrechtenbeweging. Veel van de dingen die ze heeft meegemaakt als Afro-Amerikaanse vrouw zijn dingen die de VS hebben veranderd in de loop der tijd. Ik wilde zeker weten dat ik iets te zeggen zou hebben. Meer dan steeds hetzelfde liedje. Ik wilde dieper in haar verhaal duiken en begrijpen hoe ze Michelle Obama is geworden.