Header Rens Kroes 2
Lifestyle

Rens Kroes: "Powerfood op een feestelijke manier"

Haar eerste drie boeken, ‘Powerfood’ (2014), ‘Powerfood van Friesland naar New York (2015) en ‘On the Go’ (2016), zijn stuk voor stuk succesverhalen en ‘Powerfood werd zelfs vertaald naar het Engels en wordt tegenwoordig ook verkocht in de Verenigde staten (‘On the Go’ volgt in het najaar). We hebben het natuurlijk over Rens Kroes die met haar Powerfood kookboeken en als heuse healthy lifestyle insprator niet meer weg te denken is uit menig boekenkast en healthy bloglijst. Al die gezonde tips en tricks zijn gemakkelijk in je normale everyday-life toe te passen, daar lees je trouwens alles over in dit artikel, maar wat serveer je nu als je een feestje geeft? Samen met ons vroegen de fans dit zich ook af. Als antwoord schreef Rens haar nieuwe boek: Powerfood -The Party Edition!

Een gezond en lekker feestje bouwen

Natuurlijk wilden wij alles weten van dit nieuwe boek. Want, zeg nu zelf, gezond en lekker feestvieren dat willen we toch allemaal? Wij spraken met Rens om alles te weten te komen over Powerfood - The Party Edition. Lees gauw verder na het filmpje hieronder.

“Met zijn tweeën kun je ook een feestje bouwen”

Rens Kroes

Wat mag de fan van Powerfood – the Party Edition verwachten?
Mijn nieuwe boek staat, zoals de titel zegt, bomvol feestelijke recepten. Zoals hartige hapjes, taartjes, mijn favoriete party recepten, BBQ en meer. Ofwel Powerfood op een feestelijke manier, voor vrienden, familie en geliefden. Alle recepten zijn snel te bereiden én kun je al vanaf twee personen maken want, met zijn tweeën kun je ook een feestje bouwen! Het idee voor dit boek is eigenlijk ontstaan door mijn fans. Zij vroegen regelmatig naar tips voor feestelijke hapjes. Comfort food maar wel gezond, wat je ook je gasten kan voorschotelen. Er zijn niet veel boeken die feestelijk eten met gezond combineren, dat maakt het uniek. Daarnaast schrijf ik het ook voor mezelf, ik vind het leuk om te experimenteren en ben elke keer weer mega trots als ik het boek zelf in mijn kast zie staan.

In je nieuwste boek staan weer heerlijke smaakcombinaties. Hoe verzin je dit en hoe komt een recept tot stand?
Ik raak altijd ontzettend geïnspireerd door Instagram en experimenteer veel. Ik loop graag door de supermarkt en kijk wat voor bijzondere ingrediënten ik kan gebruiken. Ik werk bijvoorbeeld veel met kokos, ei, haver en dadel. Veel van mijn inspiratie haal ik ook uit reizen naar het buitenland en mijn inspiratie slaat op hol in steden zoals New York, waar vaak heel andere ingrediënten in de schappen staan dan hier in Nederland. Vorig jaar maakte ik een reis naar Japan en daar kwam ik bijvoorbeeld in aanraking met de bittere maar heel gezonde groente Goya. Wat heel lekker is in de Champuru, een bekende Japanse maaltijd. De ingrediënten neem ik dan mee naar Nederland om mee te experimenteren. In mijn eerste boek stonden recepten met ingrediënten die lastig in Nederland te vinden waren. Gelukkig is dat nu anders en heb ik zelfs regelmatig contact met supermarkten over nieuwe ingrediënten.

Je hebt nu meerdere healthy lifestyle kookboeken geschreven, en bent wellicht op dat gebied een echte expert te noemen. Zie je jezelf ook als expert?
Ik zie mezelf niet als expert, eerder als inspiratiebron. Het expert zijn laat ik liever over aan artsen en deskundigen. Ik houd het dicht bij mezelf: wat maakt mij gelukkig en waar heeft mijn lichaam behoefte aan? Ik vind het daarbij fijn om mensen te inspireren en mijn bevindingen en ervaringen te delen met anderen.

“In Amerika lig ik gewoon naast Oprah”

Rens Kroes

Je ziet jezelf dus liever als inspiratiebron dan als expert, maar wie of wat is eigenlijk jouw inspiratiebron?
Mijn inspiratie is en blijft mijn moeder. Daarnaast doe ik veel inspiratie op in mijn favoriete stad New York. Ik ben daar vaak te vinden en heb zelfs plannen om daar een tijd te gaan wonen. Het is ook heel gaaf om mijn eigen boek te zien liggen in de Amerikaanse boekenwinkels. Daar lig ik gewoon naast Oprah!

Rens Kroes 2 0

Van een eenmanszaak naar een jong succesvol bedrijf

Wat heeft het succes van je boeken je tot nu toe allemaal gebracht?
Mijn bedrijf is in korte tijd uitgegroeid van een eenmanszaak naar een jong succesvol bedrijf waar nu een geweldig team werkt. Dit levert de nodige drukte en stress op maar geeft mij ook plezier en energie. Ik probeer de stress zo veel mogelijk te reduceren en de tekenen niet te negeren. Ik heb geleerd rust te pakken, keuzes te maken en ook nee te zeggen. Ik ben altijd bij mezelf gebleven en heb mezelf en anderen tijdens deze periode ook beter leren kennen. Daarnaast heb ik geleerd een eigen business te runnen. Mede dankzij de goede mensen die ik om mij heen heb verzameld heb ik dit succes weten te bereiken.

Zou je, terugkijkend op de afgelopen 4 jaar, dingen achteraf liever anders hebben gedaan bij het uitbrengen van je eerste boek?
Ik heb nooit spijt van dingen die ik doe of heb gedaan. Als ik had geweten dat het eerste boek zo een groot succes zou worden zou ik toch gekozen hebben om met een basisboek te beginnen. Een boek dat meer de theorie achter de ingrediënten behandelt over wat deze met je doen en hoe je alles toe kan passen als lifestyle. Maar natuurlijk kan dat nu nog steeds!

Komt er een vijfde boek?
Eerst ga ik genieten van deze lancering. Ik heb nu vier boeken in drie jaar gelanceerd en wil me nu op mijn bedrijf en mijn vak richten. Ik heb een geweldig team waarmee ik heerlijk kan samenwerken. Ik kan nu dingen overlaten aan andere mensen. Bijvoorbeeld de producer die een locatie uitzoekt, die denkt over de opzet voor een bepaalde shoot of blog, en die er vervolgens iets fantastisch van maakt. Zo kan ik al mijn focus leggen op het creatief zijn zoals het koken. Er is genoeg inspiratie voor nieuwe boeken, wellicht ook eens een uitstapje meer richting mijn gehele lifestyle en er zijn zeker plannen om ook aan een vijfde boek te beginnen, maar ik weet nog niet exact wanneer!

© Anne Timmer; styling Renske van der Ploeg; visagie Cécile Holle

Anneheader
Anne