“Toen Rico werd geboren, woog hij 9 pond. Hij is nooit in zijn leven een kleine jongen geweest. Ik ben altijd televisieverslaafd geweest, net als Rico zelf. The Lion King kende hij helemaal uit zijn hoofd – ik denk nog steeds. Maar omdat ik zo graag tv-keek, heb ik hem genoemd naar mijn favoriete hoofdrolspeler uit Miami Vice: Ricardo Tubbs. Vond ik leuker dan die andere, Sonny Crockett.” - Moeder Jacqueline Deurloo
Het boek RICO is niet alleen een meeslepend en filmisch geschreven verhaal op de huid van de beste kickbokser ter wereld, maar ook een onthullende inkijk in het persoonlijke leven van Verhoeven. Voor het eerst vertelt hij het verhaal van zijn getroebleerde jeugd. Schrijver Leon Verdonschot volgde de wereldkampioen kickboksen een jaar lang intensief. Tijdens trainingen, in voorbereiding naar wedstrijden, tijdens presentaties en workshops, thuis en in zijn vrije tijd. Hij sprak vele (jeugd)vrienden, familieleden, trainers en medesporters. Joeri interviewde Rico zelf.
Waarom moest dit boek er komen?
Het was iets wat op mijn pad kwam. We doen zoveel dingen en krijgen zoveel aanbiedingen. Op een gegeven moment kwam er een uitgever die vroeg naar een boek over mijn leven, over wat ik meegemaakt heb. En zij wisten nog niet eens alles over mijn achtergrond. Toen ik erover na ging denken en overlegde met Karim, mijn manager, kwamen we tot de conclusie dat ik eigenlijk best wel wat te vertellen heb.
Hoe ben je bij Leon Verdonschot uitgekomen?
De uitgever kwam dus met het idee, daarna zijn we het gaan uitwerken. Ze vroegen of ik een voorkeur voor een schrijver had en kwamen zelf met verschillende namen. Ze stelden voor om te beginnen met Leon. Toen zijn we met hem in gesprek gegaan en dat klikte gelijk. Hij is zelf ook een kickbokser en snapt wat ik doe. Hij weet van het spelletje en zit in het wereldje. Dat was heel fijn en daardoor hoefde ik hem niets uit te leggen.
In hoeverre ben je ook betrokken geweest bij de inhoud en de vorm van het boek?
Ik ben bij alles betrokken geweest. Ik heb van tevoren ook alles gelezen, daar ben ik heel perfectionistisch in. Het moet niet goed, maar perfect zijn. En de enige die daarover kan oordelen ben ik zelf. Het is mijn verhaal. Dat is de kracht. Het was een bewuste keuze om het boek ook persoonlijk te maken. Ik vind dat als je het doet, je ook letterlijk een boekje open moet doen. En dat hebben we gedaan.
Je zit in een haantjeswereld. Ook iemands mentale balans is belangrijk in je sport. Ben je niet bang voor eventuele reacties?
Wat moeten ze zeggen? Ik weet het niet. Ik denk dat het een open verhaal is, waarin ik laat zien dat iedereen wel een rugzakje draagt. En bij de een is die wat groter dan bij de ander. Voor mij is de onderliggende boodschap dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt. Dat is met alles, wat er ook in je leven gebeurt. Ook al begin je met 0-1 of 0-2 achterstand, jij bent zelf degene die er wat van maakt en niemand anders. Ook al word je door andere mensen beïnvloed op bepaalde manieren, jij bent verantwoordelijk voor wat er gebeurt en voor welke keuzes er worden gemaakt.
In het boek staat dat je mentaal vroeger niet de sterkste was. Nu dus wel. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Je leert met dingen omgaan. Je leert hoe je naar dingen kan kijken. Je kan dingen positief zien, maar diezelfde dingen ook negatief zien. Van het negatieve wordt niemand veel wijzer. Dat heb ik op een gegeven moment ingezien. Sindsdien probeer ik alles om te draaien naar iets positiefs. Ondanks dat dit in sommige situaties heel lastig is.
Hoe kijk jij naar een tegenstander, hoe maak je een strijdplan?
Heel tactisch. Waar zit zijn kracht en wat zijn de zwakke punten? Van daaruit gaan we aan de slag. Daar passen we de tactiek op aan. Als dat niet blijkt te werken, gaan we terug naar de basis. Ik heb sowieso de mentale rust om dat aan te kunnen passen. Ik denk dat ik daar nu zover in ben, en zoveel ervaring in heb, dat ik dat gewoon kan doen. Ik kan verschillende wedstrijdplannen gebruiken terwijl ik aan het vechten ben. Je zult je stijl soms aan moeten passen. De tegenstander traint ook op jou. Dus het kan zijn dat wat je getraind bent, in het begin niet helemaal werkt. Dus dan moet je misschien eerst wat anders doen en daarna terugvallen op wat je getraind hebt. Pokerface. Dit is onze sport. Op het moment dat het zwaar wordt, laat je niks merken