Psychologieboeken

Rosalinda Weel: "Zolang je leeft en ademt, kan je liefde voelen"

Rosalinda Weel heeft haar eigen Droomstudio in Heerhugowaard, waar ze lessen en trainingen geeft in van yoga, meditatie en ayurveda voor jong en oud. Daarnaast is ze moeder van drie kinderen en heeft ze al een aantal boeken geschreven. Marjolein interviewde haar over haar nieuwste boek Het antwoord is liefde, haar zus en haar eigen weg naar een lichter leven.

De antwoorden van liefde zijn heel divers

Waarom heb je besloten een boek over liefde te schrijven?
Mijn vorige boek heet Gelukkig zijn moet je durven. Dat is een boek voor persoonlijke ontwikkeling en hoe je meer je innerlijk geluk kunt vinden. Dat is voort gekomen uit mijn eigen ontwikkeling, maar ook vanuit de ervaringen met mensen die ik coach. Wat met dat boek heel erg naar voren kwam en wat ik ook tegen mensen zei, was: “je moet uiteindelijk wel durven hé.” Dan hadden mensen inzicht in wat ze mogen doen, maar mochten het dan ook nog durven. Dan moet je uit je comfort zone komen en dat is best spannend, en zo is zeg maar dat boek ontstaan.
Ondertussen ontwikkel ik mezelf verder en heb ik nog meer dingen ontdekt. Eén ding heb ik wel geleerd en dat is dat alles draait om liefde. Niet zo zeer de liefde van een romantische relatie, de prins op het witte paard, maar om de liefde voor jezelf. Dat je liefde voelt in jezelf en dat wat je doet, met liefde doet. Daarom heet het ook Het antwoord is liefde, want in alles wat we meemaken in ons leven kunnen we antwoorden van liefde vinden. Hoe uitdagend de ervaring ook is. Je kunt altijd een antwoord van liefde vinden en je leven een stukje lichter maken.

Is je nieuwe boek ‘Het antwoord is liefde’ verbonden aan het boek ‘Gelukkig zijn moet je durven’?
Ja, inderdaad. Het is niet perse een vervolg op Gelukkig zijn moet je durven. Het is een soort zusje. Het helpt mensen tijdens het lezen met hun eigen bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling en het gaat eigenlijk weer een stapje verder.

Waarom is volgens jou het antwoord ‘liefde’?
In de basis zijn wij mensen en de wereld in twee grote energieën verdeeld. Het is angst of liefde. Eigenlijk zijn we allemaal geboren in liefde en wanneer we overlijden, gaan we ernaar terug. Hoe gek het misschien ook mogen klinken, het is zo. Het is de bedoeling dat we tijdens het ontwikkelen van onze levens, meer vanuit de bron van liefde gaan leven. Alle onrust in de wereld en in je leven komt voort uit angst, terwijl al het geluk en alle fijne ervaringen voortkomen uit liefde.
Dus wanneer je een vraag hebt voor jezelf, dan is het antwoord te zoeken in kiezen voor liefde. Liefde heelt in alle situaties. Maar als ik het heb over het antwoord is liefde, betekent het niet dat je altijd lief moet doen. De antwoorden van liefde zijn heel divers. Het kan bijvoorbeeld ook boos worden zijn om een grens aan te geven. Het antwoord van liefde is ook je manier van handelen, waarvan het resultaat liefde is.

Hugs

Liefde zit in iedereens vermogen

Wat vertel je mensen die zeggen dat liefde niet het antwoord is?
Dan vraag ik naar de situatie waarin dat volgens iemand niet zo is. Net zoals in mijn boek leg ik in 7 stappen uit hoe je dat antwoord van liefde kan vinden. Liefde betekent niet altijd lief doen of lief zijn. De stappen in het boek leggen uit hoe je die antwoorden van liefde kunt vinden. Ik denk dat als iemand zegt: ‘Het antwoord hierop is geen liefde’ dat degene zich nog niet bewust is van de dubbele laag van de dingen die ik zeg. Het gaat dieper.
Ik heb die vraag ook van mijn jongste dochter gehad toen ze bezig was met een moeilijke wiskunde opgave: “Dus het antwoord op alle vragen is liefde? Wat is dan het antwoord dan op deze vraag?” Dat vond ik een goede. Het is de liefde die je moet voelen om het antwoord te vinden. Als je er geen zin in hebt, dan komt het antwoord niet. Terwijl als je met liefde en aandacht probeert die som op te lossen en een ander om hulp vraagt dan komt daar dat antwoord. Dus zo kan je het een beetje zien.
Dat zie je nu ook in de wereld. Er is veel haat. Ik waag me niet aan de politieke uitspraken, maar ook daarop is het antwoord liefde. Dit betekent niet dat we alles wat er gebeurt moeten liefhebben, maar dat we de angst en haat niet moeten voeden. En wel aandacht moeten schenken aan al het positieve. Dat kan dan ook een antwoord van liefde zijn.

Is het voor iedereen weggelegd om liefde te voelen en te kunnen hebben?
Zolang je leeft en ademt, kan je liefde voelen. Ik denk dat het in iedereens vermogen ligt. Zowel zwaar lichamelijke of geestelijke beperkten, dementerenden als zwaar criminelen zijn allemaal in staat om liefde te voelen. Misschien de een heel klein en de ander heel groot, maar je kunt het wel voelen.

Je omschrijft liefde als een school. Ben je ooit uitgeleerd als het gaat om liefde?
Ik heb het gevoel van niet. Elke keer als je denkt “oh, dit is het wat er is” , komt er weer een nieuw moment dat je nog meer kunt groeien. Ik geloof dat we altijd kunnen groeien in liefde.

Je schrijft over alle vormen van liefde. Welke vormen zijn er allemaal?
Je hebt natuurlijk de romantische liefde, maar je hebt ook liefde voor je kinderen, je familie, vrienden en kennissen. Maar ook voor je werk, hobby’s en de wereld. Je hebt eigenlijk met alles in jouw leven een relatie en daarin kun je liefde brengen.

Dit boek is voor haar

Je schrijft dit boek voor al jouw soul sisters en brothers die met je meereizen en je uiteindelijk thuis brengen. Wat bedoel je hier precies mee?
Hierbij kan ik het beste refereren aan een ervaring die ik beschrijf in mijn boek. Ik heb een keer een regressie ondergaan. Dan ga je terug naar het begin van jouw leven en ook een stukje daarvoor. Mijn regressiebegeleider vroeg mij vlak voor ik geboren werd: “Waarom kom je terug? Wat kom je leren?” en ik zei: “Onvoorwaardelijke liefde” en nog een aantal andere dingen. Mijn begeleider vertelde me dat bijna iedereen dat zegt. Dus we zijn, ongeacht onze persoonlijke doelen, op de aarde om te leren over liefde en vooral onvoorwaardelijke liefde. Onvoorwaardelijke liefde is de grootste bron van liefde. We komen er vandaan en we gaan er weer naartoe.
Alle mensen die je op je pad tegenkomt, ontmoet je zodat je met elkaar kunt leren op die levensschool van liefde. Het kan de ene keer zo zijn dat je iemand hebt uitgekozen als levenspartner, maar ook als vriend of collega. Degene met wie je echt die soulconnectie hebt, zal jou triggeren die liefde te ontdekken.

Dit boek is aan meerdere mensen opgedragen, maar jouw zus staat voorop. Waarom draag je het vooral aan haar op?
Naast dat ik allemaal soulsisters en brothers ontmoet in mijn leven, heb ik ook een zusje. Zij is erg belangrijk voor mij. Ze heeft een half jaar geleden gehoord dat ze ongeneselijk ziek is. Ze heeft een hele zeldzame vorm van kanker. Het ongeneeslijke maakt het natuurlijk moeilijk. Er zit ook een positieve kant aan, want ze kan er als het mee zit best lang mee leven.
Ik was in het laatste stuk van mijn boek bezig toen ik het nieuws over haar gezondheid hoorde en toen dacht ik gelijk: “Dit boek is voor haar”. Als haar nu iets kan helpen, is het antwoorden van liefde vinden. Ondanks de shit.
Dat zijn dan van die moeilijke momenten in het leven. Dan denk je : “Hoezo? Het is toch een goede en lieve meid? Met een gelukkig leven. Alles erop en eraan. Vier kinderen, leuke man, leuke baan, goed voor een ander en een groot sociaal leven. En dan snap je het niet. Maar soms overkomen ons gewoon dingen en daar kunnen we niets aan doen. Het enige wat we kunnen doen is daar zo goed mogelijk mee omgaan. En met liefde het leed lichter maken.”

Ondertussen heb je al aardig wat boeken geschreven, maar daarnaast heb je ook nog jouw Droomstudio, waar je lessen en trainingen geeft in yoga, meditatie en ayurveda. Hoe combineer jij dit allemaal?
Het is niet zo zeer van ‘hoe combineer ik dat allemaal’, maar meer dat ik heel erg vanuit mijn hart leef. Ik volg mijn passie. Dan kost het me ook weinig energie. Terwijl andere mensen naar tv-programma’s kijken, ben ik bijvoorbeeld aan het schrijven. Dus het is waar je je tijd aan besteed en ik doe heel veel dingen waar ik liefde voor voel.

Shutterstock 417238096

De liefde van je leven kus je ook niet snel en vluchtig

Je werkt met kinderen, jongeren, maar ook met volwassenen. Is het niet moeilijk om met zo’n brede doelgroep te werken?
Het is juist leuk. Ik vind het belangrijk om dat stukje bewustzijn en innerlijke rust aan iedereen mee te geven. Niet dat kinderen wachten tot ze 30 plus zijn en hun eerste burn-out te pakken hebben. Ik zie bij kinderen dat je dit vanaf jongs af aan al kan bijbrengen. Ik merk bij tieners, en dan spreek ik uit mijn eigen ervaring met tieners, dat in die tijd alles verandert en ze hiervan van slag kunnen raken. Je lichaam verandert, je leven verandert en je moet presenteren. Dan kun je ook de liefdevolle connectie met jezelf kwijtraken. Ik zie het ook bij mensen in hun volwassen leven, dat zij constant aan het zoeken zijn naar balans in hun leven. Zo mooi om hen hierbij te begeleiden.
Een week geleden heb ik ook meegemaakt dat ik bij iemand op zijn sterfbed zat. Ook in die fase kan bewustzijn helpen. Bij die persoon maakte de spiritualiteit haar laatste weken ook liefdevoller en lichter. Ik vind het enorm fascinerend om te zien wat bewustzijn en liefde met mensen van alle leeftijden kan doen.

Als kind droomde je er van om schrijver en leraar te worden en tijdens je eigen spirituele ontwikkeling herontdekte je deze passie weer. Hoe komt het dat je deze droom pas later bent gaan volgen?
Dat heb ik mezelf ook wel eens afgevraagd. Ik ben toch een stukje diepe connectie met mezelf kwijt geraakt. Ondanks dat ik alles wat ik gedaan heb, altijd leuk vond. Misschien was het daarom ook niet eerder het moment om dat te doen en was ik er zelf nog niet klaar voor. Het is ook een stukje ontwikkeling wat je doormaakt. Ik geloof ook dat alles wat je meemaakt in je leven aan ervaring, bijdraagt aan die hele puzzel. Ik had geen andere weg kunnen bewandelen.
Mediteren heeft mij dichter bij mezelf gebracht en dan kom je altijd weer tegen wat je echt diep in je hart wilt. Dus doordat ik actiever ging mediteren kwam ik daar ook achter. Daarvoor deed ik toch meer dingen vanuit mijn hoofd en door meditatie en yoga ben ik dingen meer vanuit mijn hart gaan doen.

Welke tip wil je meegeven voor een leven vanuit liefde?
In het boek geef ik natuurlijk 7 stappen aan om te leven vanuit liefde. Maar het begint bij de eerste en belangrijkste stap en dat is vertragen. Dat klinkt in deze wereld heel onaantrekkelijk. We leven allemaal heel snel met onze telefoons en impulsen van buitenaf. Dan hebben we helemaal geen tijd om onszelf te voelen en dat is wel belangrijk. Zie het maar als een sneltrein en opeens sta je op een station en denk je “huh, hoe ben ik hier eigenlijk beland? Dit wilde ik helemaal niet”
Je moet vertragen en dat is rustmomenten nemen. Mediteren, yoga of wandelen; als het maar zonder je telefoon is. Dan gaat je hart open en komt je hoofd tot rust. Dan kun je beter voelen. In mijn boek staat ook een metafoor: “Als je de liefde van je leven kust, doe je dat toch ook niet snel en vluchtig?” Wil je liefde voor het leven voelen, dan moet je rustiger leven.