Laura De Grave
Interviews

Interview met kookboekenexpert Laura de Grave

In een gezin met vijf kinderen, een eettafel zo groot als drie ijskasten en een moeder die altijd naar de groenteboer, slager en markt ging, is lekker eten er bij Laura de Grave met de paplepel ingegoten. Haar eerste woordje was zelfs ijs. Na een studie Nederlands met minor Journalistiek en baan bij een uitgeverij, ging ze korte stages lopen bij restaurants en ambachten en schrijven over eten. Nu is ze culinair journalist, auteur van het Amsterdam kookboek en onze senior kookboekenexpert.

Wat heb jij met kookboeken?
Ik werkte een jaar lang elke zaterdag bij een kookboekwinkel in de Amsterdamse Pijp, recenseerde verschillende kookboeken voor Jamie Oliver’s tijdschrift in Nederland en daarnaast schreef ik natuurlijk mijn eigen Amsterdam kookboek, dat zowel in het Nederlands als Engels verkrijgbaar is. Kookboeken zijn fantastisch en de meest veelzijdige boeken die er zijn. Je kunt eruit leren, inspiratie opdoen, recepten uit maken én er staan vaak prachtige foto’s in.

Waarom ben jij een expert?
Toen ik voor mezelf begon, vond ik het belangrijk om culinaire kennis op te doen. Vandaar dat ik korte stages ging lopen bij restaurants en ambachten. Zo kon ik naast een geschreven portfolio opbouwen, ook leren in de praktijk. Daarnaast heb ik een jaar lang geschreven aan nieuwe lesboeken voor leerling chefs. Daarvoor mocht ik diverse experts op allerlei vakgebieden interviewen. De chefsopleiding die ik nog miste, heb ik toen als het ware zelf geschreven.

Wat is jouw lievelingskookboek?
De Grote Larousse Gastronomique, een van de eerste - en duurste - kookboeken die ik ooit zelf aanschafte. Het is een klassieke culinaire encyclopedie die bestaat uit twee delen. Een deel vertelt over ingrediënten en technieken, het andere deel bevat recepten. Ik kan er uren in lezen voor het slapen gaan. Naast dat ik er superveel uit kan leren, gebruik ik het vaak als naslagwerk voor artikelen. Er staat echt álles in!

"In mijn mooiste dromen heb ik dan een eigen televisieprogramma en reis ik à la Floortje Dessing naar het einde van de wereld, alleen dan om kookprogramma’s te maken."

Wie zou je het liefst willen interviewen?
Jamie Oliver. Ondanks dat ik als freelancer veel heb geschreven voor zijn tijdschrift, heb ik hem alleen ‘in de verte’ zien koken. Zijn visie komt geheel overeen met de mijne. Hij is on top of alle food trends die er zijn, heeft wereldwijd impact en vecht voor een beter voedselsysteem, zowel online als offline.

Wat zou je hem willen vragen?
Oef, dat is best een moeilijke. Deze week zei mijn broertje voor de grap tegen mij: ‘Als je Jamie gaat interviewen, dan mag je je Engels wel opkrikken haha.’ Mijn reactie was: ‘Nou ik denk niet dat ik überhaupt iets kan uitbrengen als ik tegenover hem zit, laat staan in het Nederlands!’ Nee grapje natuurlijk, en mijn Engels is prima. Ik zou hem vragen hoe hij zichzelf ziet over vijf jaar. Daar ben ik wel benieuwd naar!

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
In mijn mooiste dromen heb ik dan een eigen televisieprogramma en reis ik à la Floortje Dessing naar het einde van de wereld, alleen dan om kookprogramma’s te maken. Daarin kook ik met chefs en kookboekenauteurs uit andere culturen en interview ik ze tegelijkertijd. Daarnaast blijf ik zelf kookboeken maken, lezen én recenseren natuurlijk!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Laura
Laura