Header Sonja
Lifestyle

“Het is voor het hele gezin. Dat is Sonja Bakker.”

Sonja Bakker is sinds haar 22e gewichtsconsulent en schrijft al 15 jaar met veel passie haar dieetboeken voor een groot publiek. Ze hoopt met haar boeken er voor te zorgen dat andere mensen lekker in hun vel gaan zitten. Nu de zomer er aan komt willen we allemaal graag weer vol zelfvertrouwen naar het strand gaan. Sonja Bakker maakte haar boek Bikiniproof als steuntje in de rug om vol zelfvertrouwen en goed in je vel de zomer in te gaan.

Je hebt ondertussen een flink aantal kookboeken gemaakt, maar je hebt ook een erotische roman geschreven. Vanwaar dit uitstapje naar een ander genre?
Ik heb bijvoorbeeld ook een kinderboek geschreven. Het is altijd leuk om je horizon te verbreden, maar ik vind dieetboeken schrijven toch het leukste. Dan ben je toch creatiever bezig want je bedenkt dan allemaal gerechten.

Blijft het bij deze andere boeken dan dieetboeken die je hebt gemaakt?
Dat weet ik nog niet. Ik kijk nooit zo ver de toekomst in. Ik weet het nooit van te voren! Wat ik leuk vind dat schrijf ik. Het is bij mij iets dat komt dan, dat vind ik leuk en dan ga ik het gewoon doen. Maar ik ga niet zeggen: ‘Nee dat ga ik nooit doen.’ Ik sta overal voor open en dat is juist leuk, want anders ga je al die creativiteit belemmeren.

Wat brengt de inspiratie bij jou naar boven?
Eigenlijk alles. Ik vind het leuk als een menukaart waar iets leuks op staat en waarvan ik denk dat het leuk is om te maken of als ik iets tegenkom waarvan ik denk dat het leuker, hipper of met minder calorieën kan. Van zulke dingen word ik wel creatief. Menukaarten bekijken, wandelen in het park. Ja, eigenlijk alles.

Jouw nieuwste boek gaat over bikiniproof worden. Wat is bikiniproof voor jou? Ik kan me voorstellen dat dat per persoon verschilt?
Bikiniproof is voor mij dat je lekker naar het strand gaat met dit mooie weer of je trekt een leuke jurk aan dat je zelfvertrouwen hebt en lekker in je vel zit. Dus voor mij is bikiniproof dat je lekker in je vel zit. En voor de een betekent dat een paar kilo afvallen, voor de ander tien kilo en voor mij anderhalf tot twee kilo. Iedereen snapt wel met deze titel dat ik bedoel: ‘Kom op meiden, we moeten er even tegenaan want de zomer staat voor de deur!’

Bikiniproof

Een trigger in de titel

Waar moesten de gerechten in dit boek absoluut aan voldoen om er in te mogen worden opgenomen?
Als ik een recept maak moet dat caloriearm zijn, makkelijk te bereiden, ingrediënten moeten overal verkrijgbaar zijn. Dus ik werk niet met moeilijk verkrijgbare ingrediënten, vooral de basisingrediënten. En vooral ook lekker. Dat is het allerbelangrijkst. Er zit een trigger in de titel.

Waar haal jij de inspiratie vandaan voor jouw recepten?
Van mensen, vriendinnen, restaurants. Ik ben de hele dag bezig met eten. Dat vind ik heerlijk. Je gaat ontbijten en dan ga je alweer bedenken wat je gaat eten. Bij mij is variatie heel belangrijk, dus dan maak ik weer iets leuks of ik kijk op internet wat ik kan maken. Dat is mijn passie, dat vind ik leuk. Recepten, verzinnen, aanpassen, weekmenu’s maken, wat in en uit is qua voeding.

Wat vind je het leukst om recepten voor te maken?
Ik heb geen voorkeur eigenlijk. Ik vind alles juist leuk. Als ik alleen avondeten zou maken, zou dat ook gaan vervelen. Maar ik vind het juist leuk om ook lunches met salades te maken, maar ook het ontbijt vind ik heel leuk. Als ik mijn creativiteit er maar in kwijt kan, dan is het goed.

Als jouw boek de eerste stap is naar bikiniproof, wat zijn volgens jou dan de stappen die daarna volgen?
Altijd een beetje op je voeding letten, maar niet en-en. Als je op vakantie gaat kan je heus wel zondigen, maar dan moet je daarna wel weer even op de rem trappen. Ik zeg altijd: ‘het is of-of. Niet en-en.’ Als je bijvoorbeeld naar de pizzeria gaat, dat kan, maar dan moet je niet ’s avonds ook toastjes met brie gaan eten. Dan zeg je dat je gaat genieten van de pizza, maar dan neem je geen toastjes daarna. Je maakt bewuste keuzes. Het is belangrijk om bewuste keuzes te maken als je op je lichaam wilt letten en gezond wilt blijven. Of-of is dan een mooie oneliner om te onthouden.

Jij was de een van de eerste op het gebied van dieetboeken en ‘sonjabakkeren’ is een werkwoord geworden. Hoe is het om zo’n groot icoon te zijn?
Ik zie de generatie verspringen. Ik doe het nu 15 jaar en ik zie hoe moeders het stokje doorgeven aan hun kinderen. Vorige week liep ik op de Libelle zomerweek en dan zie je echt moeder en dochter daar winkelen en de dochters beginnen dan ook aan de Sonja Bakker. Ze willen toch gezond blijven, maar het eten moet ook lekker zijn en dan komen ze toch bij Sonja Bakker uit omdat het toch al een begrip is en mensen weten waar ze aan toe zijn en daar sta ik voor. Niet dat je opeens helemaal biologisch moet eten of dat je geen koolhydraten mag eten. Ik heb nooit meegedaan aan die hypes. Eenvoudig, lekker en het hele gezin moet er aan mee kunnen doen. Het is voor het hele gezin. Dat is Sonja Bakker.

Het is inderdaad wel echt voor het gezin. Mijn vader en zijn vriendin hebben het een hele tijd gedaan, en ik kon gewoon meedoen zonder dat ik af wilde vallen.
Ja, dat hoor je dan ook, dat iedereen mee kan doen. Vaders moeten ook wel eens opletten wat ze eten, moeder is dan trots en die doet ook mee. Zo lijn je heel makkelijk samen. Ik spreek ook wel meiden van een jaar of 18 en die vinden het heel leuk. Ik ben ook actief op Instagram dus dan vergroot je wel je doelgroep. En dat is heel erg leuk.

Wat vind je dan het allerleukst?
Ik vind het van a tot z leuk. Ik doe het dan nu 15 jaar en ben vanaf mijn 22e gewichtsconsulente en ik vind het heel leuk als ik mensen een ‘lekker in je vel gevoel’ kan geven. Ook de vrouw in de rolstoel kan meedoen, de vrachtwagenchauffeur: iedereen! Mensen spreken me aan op straat en zeggen hoe goed het gaat, dat ze afgevallen zijn of dat ze in hun trouwjurk passen. Dat is waar ik het voor doe en dat motiveert ook om door te gaan. Op deze manier kan ik mensen beïnvloeden op een positieve manier Ik heb dus een heel dankbaar beroep.

Sonja 2

Trends, onzekerheid en dankbaarheid

Kent het succes ook keerzijden?
Ik vind het allemaal heel erg leuk. Als mensen mij op straat aanspreken, maak ik daar altijd tijd voor. Dus ik vind het niet echt een keerzijde hebben. Ik ben er juist dankbaar voor dat ik dit mag meemaken. Als je in de file staat naar je werk, is dat ook niet een keerzijde, dat hoort er gewoon bij.

Wat weet je nu dat je graag aan het begin van jouw carrière had willen hebben geweten?
In het begin was ik onzeker. Ik was bang dat mensen niet op een tweede of derde Sonja Bakker boek zaten te wachten, maar ik ben nu 15 jaar verder en ik heb 23 boeken gemaakt. En nog steeds zitten er mensen op een nieuw Sonja Bakker boek te wachten. Als ik dat 15 jaar eerder had geweten, had ik me niet zo druk gemaakt. Ik had het ook gewoon leuk gevonden om te weten dat ik zo lang nog boek zou schrijven voor het grote publiek.

Welke trends zie jij op dit moment?
Ik volg geen trends! Dat is het juist wat ik mensen bij wil brengen dat je bewust moet eten, of-of niet en-en. Ik ben geen trendsetter en dat wil ik ook niet. Ik wil ook niet zeggen dat mensen geen koolhydraten mogen eten. Dat heb ik nooit gedaan. Het enige wat ik in de loop der jaren heb veranderd is bijvoorbeeld wat minder aardappels en wat meer wereldgerechten in de boeken heb gedaan. Dat is het meest schokkende wat er is gebeurd, denk ik. Er staan natuurlijk wel nu wat meer blauwe bessen in, Griekse yoghurt en ik gebruik ook wel een avocado. Maar dat was tien jaar geleden ondenkbaar, een avocado. Ik ga wel met de tijd mee, maar dat is niet trendgericht.

Het is ook wel een verschil of je met de trends volgt, of met je tijd mee gaat.
Dat zeg je goed. Het is geen trend, maar meegaan met de tijd en opletten wat de markt doet en je vraagtekens bij bepaalde dingen zetten. Ik schrijf voor een grote trouwe doelgroep. Ook waar allemaal jongere mensen bij komen en die weten wat ze aan de Sonja-methode hebben en ik denk dat dat het allerbelangrijkste is. Het is net als een spijkerbroek kopen. Ik vind G-Star bijvoorbeeld een heel fijn merk. Soms maakt G-Star een ander model dan je gewend bent, maar je weet wel dat het bij je past en dat het een fijn merk is. Zo zie ik het mijn dieetboeken. Mensen kopen vaak toch weer een Sonja Bakker boek omdat ze weten dat ze nieuwe weekmenu’s krijgen die bij deze tijd passen, nieuwe gerechten. Je moet je doelgroep wel trouw blijven. Een beetje variatie is belangrijk.

Sommige mensen integreren eten helemaal in hun levensstijl. Waar ligt voor jou de grens in hoeverre eten jouw levensstijl bepaalt?
Je moet eten om te leven. Je moet wel zuinig zijn op je lichaam, maar je kan ook overdrijven. Het is belangrijk om daar een balans om in te vinden. Het is helemaal niet schadelijk om een patatje oorlog te eten. Als je alles maar met mate doet. Ja dat doorslaan… Er komen veel kinderen bij een psycholoog terecht omdat ze een eetstoornis ontwikkelen. Ze zijn bang voor een frikandel, een magnum. Ze durven bepaalde dingen niet meer te eten omdat er E-nummers inzitten. Bewegen vind ik ook belangrijk. Het draait allemaal om de balans. Je zou niet geobsedeerd bezig moeten zijn met eten. En als je een bourgondische inslag hebt, heb je levenslang, zeg ik altijd. Dan moet je er altijd op letten. Dat houdt het ook leuk. Als je er de hele week goed op let en je neemt in het weekend een wijntje en een toastje; dan smaakt dat nog lekkerder omdat je er zo goed op hebt gelet.

Op Instagram schreef je “do something today that your future self will thank you for.” Wat is hetgeen wat je hebt gedaan dat je nu dankbaar voor bent?
Ik heb hele lieve mensen om me heen. Dat je dankbaar bent voor elke dag en dat het meer is dan eten. Wat je geeft, krijg je terug. Dat je daar ook een beetje bij stil staat, dat je ook een beetje dankbaar moet zijn dat je dankbaar moet zijn voor wat je hebt, ook al is het niet altijd even leuk. Ik heb ook wel eens een bad day en dan denk ik: ‘daar gaan we weer…’ Maar dan zet ik een leuk muziekje op, koop ik een bos bloemen of ga ik koken. Ik gebruik dan mijn creatieve kant om het negatieve om te zetten in iets positiefs. Dat is wel belangrijk. Je moet zelf de slingers ophangen en die slingers kunnen we ook wel een beetje gebruiken.

Foto Iris
Iris