Oelala Weer Een Header Voor Jannah Loontjens
Interviews

Jannah Loontjens: "Alsof je een taartpunt van het leven voorgeschoteld krijgt."

Jannah Loontjes is schrijver en filosoof. In 2002 bracht ze haar eerste boek uit. Een gedichtenbundel genaamd Varianten van nu. In 2007 debuteerde zij als romanschrijver met haar boek Veel geluk. Hierop volgden meerdere verhalen zoals Hoe laat eigenlijk en Misschien wel niet. Haar nieuwste roman verscheen in februari: Wie weet.

Kun je ons – zonder spoilers – alvast iets over het verhaal van Wie weet vertellen?
Het boek speelt zich af op de dag van de terroristische aanslag op Charlie Hebdo. Die aanslag vond plaats in Parijs, maar mijn verhaal ontspint zich binnen Amsterdam. Het is eigenlijk een heel Nederlands boek, het gaat over hoe wij als Nederlanders met zulk nieuws om gaan. Het boek begint tijdens een verjaardagsdiner van Paul, waar zijn ex-vrouw met haar nieuwe geliefde, hun dochter, zijn broer en vader aanwezig zijn. We leren al deze personages van dichtbij kennen doordat ik hen allemaal een deel van het verhaal laat vertellen. Zo beleef je de intriges tussen deze personen vanuit verschillende perspectieven en zie je dat een gedeelde ervaring door ieder van hen anders ervaren wordt.

Waarom alles binnen één dag?
Eigenlijk voelt het als twee dagen: het verhaal begint op de avond van Pauls verjaardagdiner en het eindigt op de avond erna, waarop er een protestmars tegen terrorisme in Amsterdam is georganiseerd. Het lijkt kort, vierentwintig uur, maar omdat ik al de verschillende personages aan het woord laat, die ook ieder andere dingen beleven en hun eigen herinneringen en verlangens en emoties hebben, kan er binnen zo’n kort tijdsbestek toch heel veel gebeuren.Bovendien krijg je in één zo’n dag natuurlijk wel een beeld van de rest van hun leven. In het Engels heb je daar een mooie uitdrukking voor, een ‘slice of life’, alsof je een taartpunt van het leven voorgeschoteld krijgt. Maar die taartpunt geeft je wél een indruk van de rest van de taart.

Wiens beleving volg je als eerste?
Die van Mohammed. Hij is in Amsterdam geboren en zijn ouders zijn van Marokkaanse afkomst. Hij is ongelovig, maar wordt vaak toch als moslim aangesproken. Mohammed werkt in de beveiliging en hij is de vriend van Manon. Hij is een bijzonder lieve man, maar hij heeft moeite met Paul, de ex van Manon, die veel geld heeft en in een mooi grachtenpand woont. Mohammed gedraagt zich kalm en in controle, maar ondertussen kan hij het niet uitstaan dat de ex van Manon zo’n geslaagde zakenman is. Hij is eigenlijk alleen mee gekomen naar het verjaardagsdiner omdat hij Manon niet alleen wilde laten gaan.

‘Een indrukwekkend portret van deze tijd.'

Dieuwertje Mertens - Parool

Welk personage vind jij het meest sympathiek?
Dat is een lastige vraag, want ik houd van hen allemaal. Maar misschien is Liv, de twaalfjarige dochter, mij het liefst. Liv kent de verwondering van een kind, maar heeft ook al inzichten van een volwassene. Haar gedachten zijn van een typisch twaalfjarige, vol stopwoordjes en puberale verbazing en schaamte over het gedrag van haar ouders. Maar ze is ook het meest open van geest, het meest ‘puur’. Zij wordt nog écht door de dingen geraakt, zo huilt zij om een meeuw die halfdood op straat ligt nadat hij is aangereden.

Joke Hermsen noemt je roman een ‘urgent’ boek. Waarom is het urgent?
Het is een boek dat gaat over het leven van vandaag de dag; over het veranderende Nederland, waarin we met mensen van verschillende afkomst samenleven; over angst voor terrorisme en immigranten. Op dagen zoals die van de aanslag op Charlie Hebdo, komen onderhuidse spanningen aan de oppervlakte. Angst en wantrouwen, maar net zo goed het verzet tegen die angst en het verlangen naar een mooie wereld, een wereld waarin we vreedzaam kunnen samenleven en kunnen zeggen wat we willen.

Hoe verhoudt Wie weet zich tot je vorige romans?
Eigenlijk heb ik in Misschien wel niet, mijn vorige roman, ook onze huidige wereld een spiegel willen voorhouden, maar toen had ik meer aandacht voor de invloed van social media op onze levens. Ik vond het spannend om te onderzoeken wat het betekent om verliefd te worden op iemand die je online leert kennen, nog voordat je diegene in het echt hebt ontmoet. Dat was in Misschien wel niet het thema. Maar in Wie weet heb ik de aandacht verschoven naar onderhuidse spanningen in onze multiculturele samenleving.

Vormen de spanningen in onze multiculturele samenleving het belangrijkste onderwerp van Wie weet?
Eigenlijk niet, omdat er in het boek ook dingen gebeuren die daar niets mee te maken hebben en die wél belangrijk zijn voor het verhaal. Er speelt zich een pijnlijk incident af binnen de familie, dit drama houdt hen eigenlijk meer bezig dan het terrorisme in Parijs. En terecht. Het boek gaat over de samenleving waarin we leven, maar het gaat eigenlijk meer nog over vriendschap, familie, liefde en seks.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.