001 Janneke Siebelink
Column

Janneke tipt voor Wendy: Ikigai

Onze Hoofdredacteur Boeken, Janneke Siebelink, schrijft wekelijks een column voor Wendy online. Deze keer schrijft ze over Ikigai van Héctor Garcia.

We vinden ons ikigai door ons te concentreren op wat belangrijk is, in plaats van op wat dringend is. Door voortdurend in de gaten te houden wat goed voelt, zijn we in staat te ontdekken waar onze passie ligt.

Mundo Urano​

Raison d’etre

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan, iets wat een Franse filosoof zou verwoorden als raison d’etre. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar dan ooit ter wereld.

Hara hachi bu & Moai

Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek. De auteurs, Héctor García en Francesc Miralles, vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven en kregen inzicht in wat de Japanners eten, hoe ze bewegen, werken en omgaan met anderen.