001 Janneke Siebelink
Column

Janneke tipt voor Wendy: Recht op geluk

Onze Hoofdredacteur Boeken, Janneke Siebelink, schrijft wekelijks een column voor Wendy online. Deze keer schrijft ze over Recht op geluk van Leo Bormans.

Nadat ze het boek uit had, vroeg ik haar of ze het een goed boek vond.

Ze zei zonder enige aarzeling ‘Ja’.

Ik vroeg haar ‘Waarom?’

Ze zei: ‘Omdat mensen dan leren wat er niet mag gebeuren. Iedereen heeft recht op een beetje geluk.’

Er was eens een jongen die de grens overstak…

Amir rijdt voor het circus van zijn vader uit. Hij vertelt verhalen en hangt affiches op. Op een dag steekt hij een onbekende grens over en belandt in het Witte Land, waar alles anders is. Kinderen en volwassenen hebben er geen rechten. Wat gaat Amir doen…

Geluksexpert en auteur Leo Bormans (onder meer van The World Book of Happiness) schreef een brandend actuele jeugdroman over kinderrechten, en ook over de vluchteling in ieder van ons. Want wat zou jij doen? En wat doe je nu? Wat kun je doen? Welke rechten en welk onrecht ken je zelf? Hij schreef dit boek voor iedereen die deze vragen durft te stellen en voor miljoenen kinderen in de hele wereld:

  • Voor de meer dan een kwart miljoen kindsoldaten, sommigen nog maar zeven jaar oud.
  • Voor de meer dan 200 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar die kinderarbeid verrichten.
  • Voor de 100 tot 150 miljoen straatkinderen, die niemand ziet staan.
  • Voor de 30 miljoen kinderen die op de vlucht zijn.

De werkelijkheid

Leo: ‘De kleine Ayla, als kleuter verdronken op een ver strand, heeft ons wakker geschud. Zoals hij zijn er zovelen. Ze zijn massaal op de vlucht. Samen met papa’s en mama’s die een rechtvaardige wereld zoeken. Zo’n wereld waarin de rechten van een kind wel bekend zijn en gerespecteerd worden. Ze zorgen ervoor dat wij weer gaan nadenken over wat onze echte waarden zijn. Vele waarden vinden we terug in ‘De rechten van het Kind’. Zij vormen de rode draad van dit boek. Het is geen vrolijk verhaal. Maar dat is de werkelijkheid vaak ook niet.’

Met het boek steunt de auteur vluchtelingenorganisaties in Vlaanderen en Nederland.

Iedereen heeft recht op een beetje geluk. Vluchtelingen zijn geen deel van het probleem. Ze zijn een deel van de oplossing. Al lijkt die soms heel ver weg. Met dit boek is de stap naar bewustwording weer een beetje dichterbij. Stap voor stap. Dan komen we er.

Al zou een sprintje ook weleens op zijn plaats zijn.