01 Janneke Siebelink
Column

Jannekes tip voor Wendy : Bad girls go everywhere

Onze hoofdredacteur Boeken, Janneke Siebelink, schrijft wekelijks een column voor Wendy online. Deze keer schrijft ze over Bad Girls Throughout History van Ann Shen.

Marylin Monroe en Madonna Avant la letter

Onderstaande wereldbekende zin van Mae West (17 augustus 1893 - 22 november 1980) is een van de vele suggestieve en seksueel getinte uitspraken die in haar de jaren dertig zeer populair maakten, maar ook veel controverse veroorzaakten. Ze was een Marylin Monroe en Madonna Avant la letter.

Deze Amerikaans actrice, scenariste, toneelschrijfster en sekssymbool zocht met verve de morele grenzen van op en schreef, uitzonderlijk voor die tijd, al haar teksten zelf. Andere bekende one-liners zoals Come up an' see me some time en Is that a gun in your pocket, or are you just glad to see me? Komen je vast ook bekend voor.

''Good girls go to heaven, bad girls go everywhere.''

Mae West

Bad girls who changed the world

Zo oppervlakkig als bovenstaande one liners misschien mogen klinken, Mae West was wel degelijk maatschappelijk betrokken en brak een lans voor de jeugd en haar zinnelijkheid, waar zo benauwd en bekrompen over werd gedaan. Door het te overdrijven, kreeg ze de aandacht. Zoveel zelfs, dat ze een tijd in de gevangenis heeft moeten zitten for corrupting the morals of youth.

Ondanks de tijdsgeest en beperkte geesten die haar kleineerden, hield ze haar rug recht en liet haar stem gelden. Ze won terrein door haar oprechte betrokkenheid te tonen en geloof in de gelijkheid van de mensen, ongeacht hun afkomst.

Het mooiste voorbeeld hiervan is misschien wel het volgende: wanneer één van haar vrienden, bokskampioen Gorilla Jones, de toegang wordt ontzegd tot haar appartement vanwege segregatie, zijn donkere kleur met andere woorden, koopt ze het hele appartementencomplex en heft het verbod op.

For girl of all ages who dare to be bad, and for the people who stand behind us when we are…

Geen wonder dat Mae West tussen nog 99 andere fenomenale vrouwen staat in het boek Bad girls throughout history. Vrouwen die ondanks hun onzekerheden door het getwijfel aan hun intelligentie, intenties, toch buiten de lijntjes bleven kleuren. Omdat je alleen nieuwe mogelijkheden kunt ontdekken. Een boek over vrouwen die ondanks hun imperfecties en het ondermijnende gefluister achter hun rug, bleven geloven in hun eigen verstand. Een boek over vrouwen die helemaal niet bad zijn, maar sociaal geaccepteerde regels bespreekbaar durft te maken. Zoals Harriet Tubman, die ontsnapte aan de slavernij en later illegaal slaven hielp te bevrijden. Illegaal, en dus stout. Of zoals Mata Hari, de beroemde exotische danseres die beschuldigd werd van spioneren en werd geëxecuteerd.

Een boek over dappere vrouwen, zoals Eva Peron, Angela Davis, Selena, Billie Holliday, Bonnie Parker, Maya Angelou. Dappere vrouwen net als jij.

Je bent nooit te groot, te klein, te oud, te jong om het leven te leiden waartoe je bent voorbestemd om te leven. Amen.