Onze Hoofdredacteur Boeken, Janneke Siebelink, schrijft wekelijks een column voor Wendy online. Deze keer schrijft ze over Carry on en leef van Glennon Doyle Melton.
“Ik wilde mensen aanmoedigen om zich niet te laten leiden door schaamte, maar om voluit te leven. Voluit leven betekent dat je weet wie je bent en dat je met de wereld deelt wie je bent, waar je dan ook achterstaat. Dat betekent dat je weigert om angsten en schaamte toe te laten. Factoren die ervoor zorgen dat je je blijft verstoppen. Mensen die daadwerkelijk voluit kunnen leven doen dit omdat juist zij hebben geleerd dat we eigenlijk allemaal vrij veel op elkaar lijken. De gevoelens die ik ervaar, de fouten die ik heb gemaakt en alle diepste verlangens die ik heb, deel ik blijkbaar met miljoenen anderen.”
Autobiografie
Glennon Doyle Melton vertelt in haar boek Carry on en leef haar verhaal. Ze is (nog maar) 40 jaar oud, maar ze heeft genoeg meegemaakt om terug te kijken op een leven in een leven. Twintig jaar lang nam ze haar toevlucht tot overmatig eten, alcohol en drugs, totdat ze koos voor het leven.
“Carry on en leef is mijn verhaal, maar ik hoop ook gedeeltelijk het verhaal van iedereen. Het gaat over verloren zijn en er weer boven op komen en dan weer terugvallen. Het gaat over ons geheime verleden dat we vaak niet graag delen. Het gaat over liefde, verlies, fouten begaan, beter worden en familie.”
Doorzetten
Achttien maanden lang was schrijven het eerste wat Glennon deed als ze opstond: “Ik heb geen kamer voor mij alleen – maar ik heb een uur voor mezelf. Voor de hele wereld wakker is, sta ik op en stel mezelf doelen. Die vroege schrijfuren zijn mijn tijd om een ziel te zijn in plaats van een rol.”
Verbinding
Glennon: “Ik ben dankbaar dat Carry on en leef, mensen inspireert tot vrijheid van schaamte, dat leidt tot verbinding. Ik geloof dat de waarheid bevrijdt. Hoe ik denk dat het werkt, is als volgt: we denken dat we slecht zijn. We denken dat onze gevoelens, behoeften en geheimen iets zijn om ons voor te schamen en daarom verstoppen we wie we daadwerkelijk zijn. Verstoppen zorgt er voor dat we geïsoleerd en afgesloten raken van anderen. Dat zorgt er weer voor dat we ons vaak bang en moedeloos voelen. De details zijn dan wel verschillend – uiterlijk, werk, familie, verleden en het karakter – maar in wezen zijn onze grootste angsten en vreugdemomenten allemaal hetzelfde. Daarom moeten we de waarheid delen, zodat we weten dat we niet alleen zijn. Iedereen heeft het nodig dat een ander de woorden ‘ik ook’ uitspreekt. ”
Een inspirerend en dapper boek over compassie en kwetsbaar durven zijn.