Header met cover
Header met cover
Recensies

Jinxed van Amy McCulloch: "Ik wil ook een Baku!"

Jinxed van Amy Mcculloch is een boek vol met robot huisdieren genaamd Baku. Toen ik dit boek tegenkwam, was ik gelijk enthousiast. Als dierenliefhebber hebben verhalen met beestjes altijd een stapje voor bij mij en als daar dan een creatieve twist aan gegeven is, word ik al snel nieuwsgierig. Maar was dit boek wat ik ervan gehoopt had?

Jinxed vertelt je het verhaal van Lacey Chu. Ze is getalenteerd, nerdy, arm, maar ze heeft één grote droom: toegelaten worden op dé school der scholen Profectus. Dat is haar weg naar de top. Ze wil werken bij het alombekende bedrijf Moncha Corp, waar de baku’s (elektronische huisdieren) geproduceerd worden. Zij wordt daar niet aangenomen, omdat ze geen Baku bezit en dat is heel belangrijk want iedereen bezit die robotjes. Lacey vindt vervolgens kapotte resten van een level 3-baku en die weet ze op te knappen tot een adembenemend mooie kat, die ze Jinx noemt. De Baku van Lacey is echter net iets anders dan die van anderen. Haar kat Jinx lijkt eerder een echte kat dan een robot. Maar hoe kan dat? En welke gevaren brengt dat met zich mee als mensen daar achter komen?

Alle baku’s verzamelen!

Wat ik in eerste instantie gaaf vond aan dit verhaal is het futuristische tintje. Huisdieren zijn voor veel mensen hun beste vriend. Mobieltjes, laptops etc zijn ook onmisbaar in deze tijd. Dus wat als je die dingen combineert? Geniaal plan. De uitwerking is minstens zo geniaal. Ik denk dat veel mensen die een huisdier hebben, hetzelfde voelen voor hun allerbeste vriend. Persoonlijk vind ik vaak dat auteurs die liefde voor dieren, zeker als het robots worden, niet helemaal overtuigend weten te brengen. Het is Amy McCulloch echter zeer goed gelukt. De enorme liefde die de personen voor hun baku’s hebben, is overweldigend. Ik voelde bij elk ongelukje, elke verdwijning en elke verwoesting, mijn eigen hart ineen krimpen. Het feit dat de Baku’s daarnaast ook de mogelijkheid hebben om je computer en telefoon te vervangen, vind ik ook erg tof bedacht. Zoiets zou ik in de toekomst nog wel echt zien gebeuren. Het is een goed verzonnen verhaal en het slaat enorm aan. Ik zou nu ook graag mijn eigen Baku willen kopen!

Plottwists

Het verhaal van Jinxed kent meerdere plottwists. De eerste is zeer verrassend. Vervolgens volgt er een ‘plottwist’ die je wellicht bijna geen plottwist kan noemen. Als lezer zie je het al een beetje aankomen. Dat vond ik een teleurstelling. Daarnaast is het nogal een cliché dat Lacey verliefd wordt op een ander personage in het boek. Dit voelde helaas een beetje alsof het moest. Het leek namelijk alsof het verhaal zonder die liefde niet compleet zou zijn. Jammer, want het had geen toegevoegde waarde. Tenslotte, heeft het boek een open einde. Voor de complete oplossing moeten we helaas wachten tot het volgende deel Unleashed uitkomt.

Voor iedereen

Jinxed is een geweldig en verslavend boek. Geschikt voor een zeer grote lezersgroep. Het verhaal komt echter vooral dichtbij de beleefwereld van de doelgroep: Young Adults. Vooral vanwege de vele technologische ontwikkelingen en de onmisbaarheid van social media en telefoons. Verder heeft het verhaal een emotionele lading door de liefde voor de baku’s die je zelf als dierenliefhebber voelt. De liefdevolle kant van het verhaal in combinatie met de leuke personages en de grappige conversaties tussen Lacey en Jinx, kun je dit boek gewoon niet meer wegleggen. Ik kijk nu al uit naar het vervolg waarin ik hoop meer te lezen over Lacey en Jinx en de ontrafeling van het mysterie van Moncha Corp!

Madelon
Madelon