Header Achter De Schermen Top Gear
Sportboeken

Joeri over Achter de schermen bij Top Gear: van verkapt opvulprogrammaatje tot spil in de programmering

Succesvol

Prominente plek
Als er een lijst van de meest succesvolle televisieprogramma’s van de laatste vijftien jaar wordt gemaakt, staat Top Gear op een zeer prominente plek. Richard Porter, medewerker van het eerste uur, legt in het boek ‘Achter de Schermen bij Top Gear ’ uit hoe het programma wereldfaam verwierf, hoe de synergie tussen de presentatoren ontstond en hoe het programma eindigde. Zijn poging om dat op even komische wijze als de serie te doen is dapper, maar mislukt.

Scenario
De schrijver haalt in het boek een marktonderzoek naar de kijkers van Top Gear aan. Uit research bleek dat opvallend veel kijkers niet het stereotype autoliefhebbers voldeden. Een groot deel van de kijkers was vrouw, tot verrassing van de makers. Ook ik, geen uitgesproken liefhebber van motorische voertuigen, keek altijd met veel plezier naar het programma. Dat kwam door de manier waarop het programma in elkaar stak en het prettige sfeertje dat gecreëerd werd.

2541897647 2Cc5F17A31 B

Populair

Scenario
Richard Porter is als geen ander op de hoogte van die cultstatus. Hij was er zelf deels verantwoordelijk voor. Van de allereerste aflevering tot aan de laatste was hij scenarioschrijver van het Britse succesprogramma. Sterker nog, nog voor de eerste aflevering was hij al betrokken bij het geheel.

Humor
Het belangrijkste voor de sfeer van Top Gear was de humor. Een opgeblazen caravan, een wedstrijd tussen een vliegtuig en gezinsauto of de drie presentatoren die elkaar tot aan de schoenveters afzaagde. Het zorgde bij menig fan voor een lach op het gezicht. Het is dezelfde lol die de scenarioschrijver probeert over te brengen in het boek. Bij het lezen blijkt dat humor via papier een andere tak van sport is dan de visuele humor. Mede door een op moment twijfelachtige vertaling raken de meeste grappen kant nog van wal.

Car 482683 960 720

Speciaal

Helemaal niet de moeite waard?
Zijn er dan geen aanknopingspunten waarvoor de doorsnee liefhebber dit boek kan kopen? Jawel. Het ontstaan en de gedaanteverwisseling van The Stig wordt uit de doeken gedaan, net als de buitenlandspecials. Misschien het meest interessant is het beschreven proces dat Top Gear doormaakte: van verkapt opvulprogrammaatje tot spil in de programmering van BBC2. De omstandigheden en de aanpak van de makers veranderde daarbij niets. Porter wijst meermaals op de grote chaos waarin het kunstwerkje tot stand kwam.

Grote fans
De sfeer waar zoveel televisiekijkers wekelijks van genoten, haalt op papier niet hetzelfde niveau. De schrijver geeft wel inzicht in de totstandkoming van een van de populairste televisieprogramma’s van de laatste vijftien en schuwt niet om laten zien in welke mate hectiek en toeval een rol spelen. Grote fans zullen zich met het boek goed vermaken. Lezers die buiten die categorie vallen een stuk minder.

Joeri
Joeri