Johannes De Parkiet Header
Recensies

Johannes de parkiet: “Een aandoenlijk verhaal over anders zijn en samen delen.”

Hoe verrassend kan een boek zijn! Bij een titel als Johannes de parkiet van Mark Haayema denk je waarschijnlijk aan heel veel dingen, maar zeker niet direct aan vriendschap. Toch is dat het thema van de Kinderboekenweek dit jaar en wie het boek openslaat en begint te lezen merkt al snel dat het perfect bij het thema past.

Johannes

Gijs heeft een prachtig vogelverblijf gebouwd, van gaas en hout. De volière heeft ruimte genoeg voor wel honderd vogels. Minstens. Maar zoveel heeft hij er niet. Nog niet. Hij heeft er eentje. Geen eendje, maar een parkiet. Johannes de parkiet.

“Dit verhaal begint waar elk verhaal zou moeten beginnen. Bij het begin, waar het allemaal is begonnen. Dan weet je, verderop in het verhaal, waarom er iets gebeurt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.”

Origineel

Het boek is van begin tot eind bijzonder origineel. Klinkt heel logisch, maar kom er maar eens op om je boek zo te starten. Een verfrissende manier van schrijven en denken en natuurlijk heerlijk duidelijk voor de jonge doelgroep. Ook de rest van het verhaal is heel duidelijk geschreven, in voor jonge kinderen begrijpelijke taal. Mark Haayema maakt veel gebruik van korte zinnen en heeft de tekst verdeeld in korte alinea’s. Dit maakt het verhaal zowel voor de voorlezer als voor de luisteraar heel overzichtelijk en goed te volgen.

Herkenbaar

Alhoewel een verhaal over vogels misschien niet meteen herkenbaar lijkt is Johannes de parkiet dat zeker wel. Kinderen identificeren zich gemakkelijk met dieren en allemaal hebben ze weleens in hetzelfde schuitje gezeten als Johannes. Hij leert een heleboel nieuwe gezichten kennen met wie hij zijn verblijf moet delen. En of dat nu zo leuk is?

“Daar zitten ze. De pieperds. Zebravinken. Met z’n vijven op een stok. En niet zomaar een stok. Zijn stok. Hij was hier eerst. Hoe durven ze?

Delen

Je spullen delen valt niet mee, zeker niet met iemand die je nog helemaal niet zo goed kent. Dat weten we allemaal en daarom is het voor kinderen heel eenvoudig om zich in Johannes te verplaatsen en met hem mee te voelen. Ook wanneer uiteindelijk blijkt dat, al zijn de vogels nog zo verschillend, ze toch ook wel op elkaar lijken en het eigenlijk best gezellig is, zo met zijn allen bij elkaar.

Prachtige illustraties

Het verhaal van Johannes is schitterend geïllustreerd door Medy Oberendorff. Natuurgetrouw en daardoor heel mooi én leerzaam. De tekeningen vullen de tekst perfect aan en maken van het boek een heel compleet document. Prachtig om doorheen te bladeren en je samen te verwonderen over het geweldig mooie verenkleed van al die uiteenlopende vogelsoorten.

Aandoenlijk

Johannes de parkiet is een aandoenlijk verhaal over vreemdelingen, anders zijn en samen delen. Heel toepasselijk voor de Kinderboekenweek van dit jaar en heel betekenisvol voor jonge kinderen. Een schitterend prentenboek om met veel plezier voor te lezen en met heel veel plezier naar te luisteren!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Bertine Nieuwe Foto
Bertine