Header 1 Vos
Header 1 Vos
Recensies

Kan een vos een goede dokter zijn? We lezen het in Dokter Vos van Daan Remmerts de Vries

Dokter Vos is weer een nieuw verhaaltje over Vos, geschreven en geïllustreerd door Daan Remmerts de Vries. Hij is auteur van vele Nederlandse kinderboeken en winnaar van twee Gouden- en vijf Zilveren Griffels. Voor zijn vorige boek Vos is een boef ontving hij zelfs de Leespluim. De illustraties van Daan Remmerts de Vries zijn altijd een feest om naar te kijken. Veel kinderen en ouders zullen weer enorm veel plezier beleven aan dit prentenboek over de sluwe, maar toch ook wel lieve Vos.

Dokter Vos

Vos wil graag dokter zijn, dus op een ochtend hangt hij een bord voor zijn huis. Er staat op: DOKTER VOS MAAKT U BETER! Helaas blijven de dieren weg en Vos begint zich na een tijdje ook wel echt te vervelen. Hij bedenkt een sluw plannetje en hoopt daarmee dieren aan te trekken, zodat ze kunnen zien wat voor een geweldige dokter hij is. Alleen loopt alles net even anders dan Vos gehoopt had…

"Hij haalde zijn hartluisterapparaat tevoorschijn. ‘Vertel eens,’ zei hij toen op een hele andere toon, ‘wat zijn de klachten?’ ‘Mijn poot,’ zei de sprinkhaan. ‘Mijn poot doet zeer. U bent erop gaan z-- ‘"

Prachtige vormgeving

Het meest opvallende aan de prentenboeken van Daan Remmert de Vries zijn absoluut de illustraties. Ze zijn altijd kleurrijk en hebben vaak een grappige ondertoon. Elke pagina heeft een grote illustratie aan de bovenkant in een soort van onzichtbaar kader. Deze illustratie is dan weer aangevuld met korte stukjes tekst aan de onderkant. Door deze duidelijke indeling, geeft dit een rustige uitstraling. Het verhaal wordt eigenlijk al verteld via de illustraties en heel mooi aangevuld met de tekst. De illustraties zitten vol met details en ze hebben hele mooie aquarel/waterverf accenten en kleuren die mooi in elkaar overlopen. Er is veel gebruik gemaakt van dezelfde warme kleuren waardoor alles heel kalm en rustig oogt, wat zorgt voor een hele prettige leeservaring.

Wie kaatst kan hem terug verwachten

De schrijfstijl van Daan Remmerts de Vries is erg luchtig, vlot en grappig. Zijn humor is absoluut een toevoeging aan het verhaal. Het verhaal van dokter Vos is goed te begrijpen voor (jonge) kinderen. Er staan geen moeilijke woorden in de tekst en ze hebben zijn sluwe plannetje met het gat in de weg meteen door. Daarnaast is het natuurlijk ook hilarisch hoe Vos het uiteindelijk weer terug krijgt op zijn eigen bordje. Vos is sluw, maar toch ook wel weer heel erg lief. Vooroordelen hoeven natuurlijk niet altijd waar te zijn. Maar ze zeggen niet voor niks: Een vos verliest zijn haren wel, maar niet zijn streken.