Interview Kelly Weekers de kracht van keuze
Interview Kelly Weekers de kracht van keuze
Interviews

Moeite met kiezen? Niet met De kracht van keuze van Kelly Weekers

Wat doe ik aan? Ga ik voor die nieuwe baan of blijf ik zitten waar ik zit? Ontbijt ik met yoghurt of brood? Wil ik deze vriend of vriendin in mijn leven houden? Elke dag maak je keuzes, van groot tot klein. Maar hoe zorg je ervoor dat je keuzes maakt die bij jou passen? Kelly Weekers schreef De kracht van keuze, waarin ze aan de hand van haar eigen leven uitlegt hoe jij nu ook weloverwogen keuzes kunt maken.

Nadat Kelly Weekers had besloten om een boek te schrijven over mindset, maar nog nadenkend was over de juiste invalshoek, kwam ze er zelf achter dat keuzes maken een hoofdthema in haar leven is. Een boek over keuzes voelde daarom extra logisch: “Ik denk dat het een van de grootste struggles is die mensen hebben! En ik ben daar zelf altijd wel rigoureus in geweest. Ik heb graag de regie, ben niet iemand die achterin gaat zitten.” Betekent dat dat je vervolgens nooit meer slechte keuzes gaat maken na het lezen van dit boek? “Natuurlijk niet”, zegt Kelly. “Je moet het ook gaan doen en ervaren. Maar door de juiste vragen te stellen is de kans groter dat je dichtbij jezelf blijft. En zelfs bij het maken van een ‘verkeerde’ keuze, leer je jezelf weer beter kennen. En daardoor maak je de volgende keer een betere keuze.”

De kracht van keuze, zoals het boek heet, wat houdt dat nou eigenlijk in? “Je kunt niet altijd kiezen wat er op je pad komt, maar je kunt wel kiezen hoe je ermee omgaat”, vertelt Kelly. De kracht van keuze bestaat voor haar uit twee onderdelen: als eerste beseffen dat je een keuze hebt. Want we hebben altijd een keuze en vaak meer dan we denken. De tweede stap is om jezelf de juist vragen te stellen. “Ik maakte altijd wel keuzes, maar stelde mijzelf niet de juiste vragen. Worden mijn ouders hier gelukkig van? Zouden mijn vriendinnen dit kiezen? Wat vinden anderen ervan? Maar daardoor maakte ik keuzes die niet bij mij paste.”

Een document voor later

In je leven maak je keuzes over de grote thema’s in je leven, zoals de liefde, vriendschappen, werk en moederschap. Dit zijn dan ook de thema’s die Kelly in haar boek uitlicht. Het boek is dus ook persoonlijk verhaal, over hoe zij er destijds mee om is gegaan en hoe zij ervoor zorgde altijd de juiste keuzes te maken. En een persoonlijk verhaal kan lastig zijn om te schrijven, maar het ging Kelly goed af. Ze twijfelde eerst of ze dit boek zelf wel kon schrijven. Maar, zo vertelt ze, eigenlijk was zij de enige logische keuze. “Ik heb een hele eigen schrijfstijl en eigen kijk op hoe ik een verhaal wil vertellen. En daarnaast is het mijn leven. Hoe gaat iemand anders dat neerpennen?”

En dat persoonlijke element zorgt voor veel enthousiaste reacties van haar lezers. Dat bagatelliseert ze meteen, want dat is iets waar ze goed in is. “Die fijne reacties zijn natuurlijk gekleurd, mensen die het niets vinden zullen mij dat minder snel laten horen.” Maar trots op haar nieuwste boek is ze zeker. “Hoe bijzonder, als ik straks onder een bus loop dan heb ik toch een boek over mijn leven geschreven. Mijn dochters kunnen dan teruglezen over hoe ik in het leven stond.” En hoewel Kelly vroeger keuzes maakte met anderen in haar gedachte heeft ze dat nu los gelaten. “Dat is het fijne als je een boek voor jezelf schrijft, en niet voor de wereld. Dan heb je gewoon een mooi document om trots op te zijn, ongeacht of het de goedkeuring van anderen kan wegdragen.”

Dat de familie blij is het met het eindresultaat is zeker. Haar oudste dochter van 5 wil eigenlijk al voorgelezen worden uit het boek. “Zij vindt de verhalen over opa en oma zo leuk”, en ook de moeder van Kelly stuurde haar gisteren nog een berichtje dat het zo bijzonder was om terug te lezen hoe het er destijds – de jonge jaren van Kelly – er aan toe ging. Bescheiden blijft Kelly wel, want zo zegt ze: “ik maak mij geen pretenties. Ik ben niet de nieuwe J.K. Rowling die 30 miljoen boeken verkoopt wereldwijd. Maar ik ben er wel trots op en denk echt dat de lezer veel kan hebben aan mijn eye-openers!”

Interview gaat door onder het blok.

Positief in het leven

Als je Kelly een beetje volgt, dan weet je dat ze positief in het leven staat. Met haar boek wil ze de lezers dat ook meegeven. “Ik sta gewoon kort stil bij de negatieve dingen in het leven. Ik ben niet iemand die erin blijft hangen. Als ik die kant wel enorm zou belichten in mijn boek, dan zou het de niet reflecteren hoe ik ben!” Relativeren en bagatelliseren, dat is wat ze vaak doet. “Dat gevoel van ‘oh jeetje, dat mij dit overkomt’, dat heb ik gewoon niet. Ik denk al snel dat mensen het ergens veel erger hebben dan ik. Wat heb ik nou eigenlijk mee gemaakt?” Maar, moet je dan al-tijd dankbaar zijn voor al-les? Alleen maar je zegeningen tellen en nooit klagen? Natuurlijk niet. “Iedereen heeft een uitlaatklep nodig. Ik kan ook enorm zeiken over dingen, maar dat zijn vooral dingen die er niet toedoen. Laat mij een IKEA-bouwpakket in elkaar zetten en ik word helemaal gek. Maar hoe groter en belangrijker het issue, hoe meer zen ik word. Het komt wel goed, denk ik dan.”

Dankzij haar openheid over haar eigen persoonlijke keuzes, haar achtergrond in psychologie en de mensen die zij helpt met Moonshot Coaching heeft ze een boek geschreven dat geschikt is voor mensen die willen instappen in zelfontwikkeling. “Het is een simpel boek, want dat vind ik de kunst. Je leest er makkelijk doorheen en je neemt altijd wel iets mee. Het moet wel bij je passen, je moet van mijn stijl houden. Het is zeker niet literair, meer alsof ik alsof we een openhartig gesprek met elkaar helpen aan de keukentafel. Ik schrijf hoe ik spreek. Een lach, een traan, een advies, het komt allemaal voorbij."

De kracht van keuze is een leidraad voor het maken van keuzes. Als lezer kun je nu weloverwogen beslissingen gaan maken die van invloed zijn op jouw leven. Maar ook Kelly heeft dat opnieuw geleerd tijdens het schrijven van dit boek. “Normaal stelde ik mij die vragen ook, maar tijdens het schrijven is dat ook weer bij mij aangewakkerd, waardoor ik er nu meer mee bezig ben. En dat is ook wel lekker eigenlijk; voor iedereen is het relevant te blijven kiezen voor wat je gelukkig maakt!”