Gorgels Header
Voorleesboeken

De Gorgels en het geheim van de gletsjer is een betoverend en meeslepend avontuur met een vleugje magie

In De Gorgels en het geheim van de gletsjer van Jochem Myjer zijn Melle en zijn familie op vakantie in de Alpen. Midden in de nacht wordt Melles zusje Limoni in paniek wakker. Waar is haar rugzak? En nog belangrijker: waar is haar eigen Gorgel, Belia? Dat is het begin van een superspannend avontuur waarin het spoor leidt naar de gletsjer, die langzaam begint te smelten nu het warmer wordt. Melle, Bobba en Limoni maken kennis met Murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers. Ze worden geholpen door Katja, die alles weet over de gevaren in de bergen.

Ondeugend avontuur

Wat een heerlijk fantasierijk avontuur! In 2016 werd De Gorgels bekroond met de prijs van de Kinderjury en ik sluit mij volledig aan bij de ongetwijfeld lange rij fans. De Gorgels en het geheim van de gletsjer is vlot geschreven, prachtig geïllustreerd door Rick de Haas en – hoe kan het ook anders – geweldig komisch en een tikkeltje ondeugend.

“Melle en papa liepen naar het bos naast het benzinestation. Ze hielden er allebei van om stiekem buiten tegen een boom te plassen. ‘Wat is het toch fijn om een jongen te zijn’, rijmde Melle.”

Vormgeving

De vormgeving van het boek is helemaal perfect. Een mooi groot formaat met een harde kaft en gedrukt op lekker dik papier. De tekst wordt fijn afgewisseld met grotere en kleinere illustraties en het geheel oogt ontzettend vrolijk en aantrekkelijk.

Perfecte mix

Ik vond het prachtig om te zien hoe Jochem Meijer fantasie en werkelijkheid weet te verweven tot een spannend avontuur. Het boek zit vol herkenbare situaties en vragen die alle kinderen zichzelf weleens stellen. Want hoe komt er een korstje op een wondje? En hoe kan het dat jij de enige bent in de klas die niet loopt te snotteren? Heel mooi hoe hij dit soort prangende kindervragen heeft gebruikt als aanleiding om een heel nieuw volkje en een nieuwe wereld te creëren.

“Heb jij ooit nagedacht over hoe er ’s nachts korstjes op je wondjes komen? Heb je weleens meegemaakt dat de hele klas verkouden was, maar jij niet? Heb je ooit het gevoel gehad dat er ’s nachts iemand over je waakt?”

Mooie kennismaking

De Gorgels en het geheim van de gletsjer is alweer het derde Gorgel-boek, maar was voor mij de eerste kennismaking met de reeks en met het schrijftalent van Jochem Meijer. Een hele prettige kennismaking, al denk ik dat het toch best fijn is om eerste de andere delen te lezen. De wereld van de Gorgels geeft een heleboel achtergrondinformatie over dit bijzondere volkje en in De Gorgels maak je kennis met hoofdpersoon Melle en zijn waakgorgel, Bobba. Het boek is ook zonder voorkennis prima te volgen, maar voor kinderen kan het prettig zijn om iets meer te weten zodat je het taaltje van Bobba beter begrijpt, weet wat Brutelaars zijn en hoe het zit met de Grijze Gorgel.

Absolute aanrader

Wat mij betreft is De Gorgels en het geheim van de Gletsjer een absolute aanrader en heeft Jochem Meijer zijn sporen als kinderboekenschrijver dubbel en dwars verdiend! Een prachtig boek voor kleine avonturiers vanaf ongeveer 7 jaar. Om voor te lezen of om heerlijk zelf in te verdwalen!

Bertine Nieuwe Foto
Bertine