De-olifant-jenni-desmond-header
Recensies

De Olifant van Jenni Desmond is een prachtig prentenboek over de kracht van lezen en de wonderen van de natuur

Wist jij dat een olifant altijd op zijn tenen loopt? En dat hij zelfs de pootjes van de kleinste vlieg op zijn rug kan voelen? Dat hij soortgenoten 10 kilometer verderop kan horen en dat een grote mannetjesolifant wel 7000 kilo kan wegen?

Een boek om in te verdwalen

Wow, wat een geweldig prentenboek mocht ik dit keer weer lezen! De olifant begint fantastisch, daarna kan het eigenlijk al niet meer stuk.Er was eens een kind dat een boek van de plank pakte en begon te lezen…”. De ideale situatie, volgens mij, en ik kan me heel goed indenken dat kinderen dit bijzondere prentenboek van Jenni Desmond ook zomaar uit zichzelf van de plank pakken om er heerlijk een uurtje in te verdwalen.

Indrukwekkend uiterlijk

De cover van het boek is werkelijk schitterend en de olifant is levensecht getekend, alsof hij zo van de kaft je kamer in komt lopen. Het vrolijke jongetje met zijn rode kroon is een mooie tegenhanger van de grote grijze kolos en steekt prachtig af bij de verder ingetogen kleuren. Dit boek wil je gewoon direct vastpakken en openslaan. Op de schutbladen tref je eerst een illustratie aan van een kudde olifanten in een woestijn. Zonder dat er al te veel details zichtbaar zijn, is de prent heel duidelijk en prachtig om naar te kijken. Na dit moois is het tijd voor een interessant voorwoord door de auteur:

“De eerste olifanten liepen al vijfenvijftig miljoen jaar geleden rond in Noord-Afrika. In de loop der tijd hebben wetenschappers driehonderd verschillende soorten olifanten ontdekt… We hebben de plicht om voor olifanten te zorgen en het land te beschermen dat ze nodig hebben om te overleven, zodat ze gezond blijven en kunnen gedijen.”

Ontroerende reis

De hoofdpersoon pakt dus een boek van de plank en neemt de lezer mee op reis door het verhaal dat hij leest. Aan de hand van schitterende prenten en illustraties leer je alles over olifanten. Je leest over waar ze op aarde leven, wat de verschillen zijn tussen de Afrikaanse savanneolifant en de Aziatische olifant, en alles over hun uiterlijk en familieleven. Zonder overdrijven zijn de illustraties af en toe echt ontroerend mooi. Ik kan blijven kijken naar de moederolifant die haar kalf met haar slurf vasthoudt.

Samen genieten

Als je nog geen liefhebber van olifanten was, dan wordt je dat ongetwijfeld tijdens het lezen van dit prachtige boek. Kinderen zullen onder de indruk zijn van de illustraties en alle bijzondere eigenschappen van deze geweldige zoogdieren. Het boek is ontzettend leerzaam en in begrijpelijke taal geschreven. Een aanrader voor iedere olifanten- en prentenboekenliefhebber!

Bertine Nieuwe Foto
Bertine