Header annie mg schmidt weken
Header annie mg schmidt weken
Toplijsten

Top 10 leukste boeken van Annie M.G. Schmidt

Wie is er nou niet opgegroeid met de boeken van Annie M.G. Schmidt? Door de jaren heen schreef ze veel kinderboeken en liet ze generaties kennismaken met verschillende personages. Zo schreef ze de populaire kinderboeken Jip en Janneke, Pluk van de Petteflat en Minoes. De schrijfster staat van 1 t/m 11 september éxtra in de spotlights gedurende de Annie M.G. Schmidt-week.

Anna Maria Geertruida Schmidt (1911 – 1995) werkte jarenlang als bibliothecaresse en directrice van de openbare bibliotheek in Vlissingen. Toen ze naar Amsterdam verhuisde kreeg ze een baan bij Het Parool, waar ze wekelijks een column voor volwassenen en versjes voor kinderen schreef. Na de oorlog ging haar carrière echt van start. Ze schreef Jip en Janneke, Abeltje, Floddertje, Pluk van de Petteflet en nog veel meer. In 1965 ontving zij als eerste de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (nu beter bekend als de Theo Thijssenprijs), in 1987 de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre en in 1988 de Hans Christian Andersenprijs, de hoogste internationale bekroning voor kinderboeken. Zo werd Annie M.G. Schmidt de grootste Nederlandse kinderboekenschrijfster van de twintigste eeuw.

Daarom, een lijstje met de tien leukste boeken van Annie M.G. Schmidt om (voor) te lezen tijdens de Annie M.G. Schmidt week!

© Illustratie Takkie Fiep Westendorp

Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek

Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek

In Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboeken komen alle karakters van de verhalen van de schrijfster samen. Want wist jij dat alle mensen en dieren in de verhalen van Schmidt familie van elkaar zijn? Zo is Floddertje familie van Slordige Saartje en is Wiplala familie van Pietertje Pluim. En wist je dat Minoes en Isabella Caramella allebei de grootste hekel hebben aan nare overjassen? Maar ook dat de beren Moem en Psasj uit Pluk redt de dieren al langer samen opgesloten zaten in een kelder. Naast de hele Schmidt-familie komen ook de beroemdste versjes en verhalen van de schrijfster voor in het boek.


Pluk van de Petteflet

Pluk van de Petteflet

Pluk is een jongen die op zoek is naar een kamer om te wonen. Met zijn rode kraanwagentje rijdt hij door de stad. Hij vraagt de mensen op straat of zij nog een huis weten waar hij kan wonen. Niemand kan Pluk helpen, totdat hij de duif Dollie tegenkomt. Dollie helpt hem aan een prachtige kamer in het torentje van de Petteflet. Al snel maakt de jongen nieuwe vrienden, zo woont Zaza, een kakkerlak, bij hem in de kamer en brengt zijn beste vriend Dollie hem boodschappen wanneer dat nodig is. De dokter, mijnheer Pen, de boekhandelaar, en de familie Stampertje, ze hebben allemaal een plaatsje in zijn leven. Pluk van de Petteflet is een heerlijk verhaal, waarin fantasie en realiteit dusdanig verweven zijn, dat kinderen zich met veel genoegen in deze wereld zullen verplaatsen en zich met Pluk kunnen identificeren.


Jip en Janneke

3 Header jip en janneke toplijst

Jip en Janneke

Jip en Janneke zijn misschien wel de twee beste vrienden uit de Nederlandse kinderboekenwereld. De twee kleuters zijn de allerbeste vrienden en beleven samen veel avonturen in en om hun huis. Jip en Janneke kunnen uren spelen in de tuin, zorgen samen voor Takkie en helpen hun vader in de tuin. In deze verzamelbundel beleef je urenlang leesplezier met de avontuurlijke kinderen. Pak het boek erbij om je kinderen kennis te laten maken met de leukste kleuters van Nederland.


Floddertje

Floddertje

Het maakt niet uit wat Floddertje en haar hond Smeerkees doen, ze worden altijd vies. Samen met Floddertje en Smeerkees beleef je avonturen bij de kapper, in de keuken, in bad, tijdens het schoonmaken en gaat Floddertje ook op bezoek. De verhalenbundel Floddertje bevat grappige en amusante verhalen waar humor de boventoon voert. Floddertje is de vieste heldin van Annie M.G. Schmidt.


Otje

Otje

Kom terecht in het leven van Otje en haar vader Tos in het boek Otje. In ruim veertig korte hoofdstukken, die elk met een of meer kleurige en goed passende tekeningen geïllustreerd zijn, beschrijft Annie M.G. Schmidt de omzwervingen van het meisje Otje en haar vader Tos, de kok. Omdat Tos geen papieren heeft, maar wel geplaagd wordt door tomeloze driftbuien, kan hij nergens een vaste baan krijgen en worden hij en Otje steeds weggejaagd. Ze zijn gedwongen een zwervend bestaan te leiden, dat hen niet alleen langs allerlei plaatsen voert, maar ook in contact brengt met verschillende dieren. Door de goede verstandhouding die Otje met vogels, honden, muizen en katten heeft, lukt het om - met een gezamenlijke inspanning - het zwerversavontuur tot een goed en een bevredigend einde te brengen.


Allemaal sprookjes

Allemaal sprookjes

Annie M.G. Schmidt neemt je in Allemaal sprookjes mee naar een hele nieuwe sprookjeswereld. Maak kennis met een prins die niet wil leren, diepvriesdames, een kikvorst, een beest met een achternaam, Reus Borremans, een prinses met gouden haren, miesmuizers en een draak. De verhalen brengen iets onverwachts met zich mee, maar zorgen ook altijd voor een lach op je gezicht.


Miauw, miauw, miauw!

Miauw, miauw, miauw!

Miauw, Miauw Miauw is het nieuwe versjes boek van Annie M.G. Schmidt. Het is over het algemeen bekend dat de schrijfster dol is op katten of poezen. Kijk maar naar de verhalen van Ibbeltje en Minoes, zulke verhalen kunnen niet geschreven zijn door iemand die niet van poezen of katten houdt. Door de jaren heen schreef ze veel gedichten en versjes over poezen en katten, denk bijvoorbeeld aan de lapjeskat, de zeepoes, de kat van ome Willen en ga zo maar door. Versjes waarin katten het goede en het minder goede van poes en mens in zich verenigen.


De A van Abeltje

De A van Abeltje

Ga met Abeltje mee naar de kermis in het boek de A van Abeltje. Samen met Tump, juffrouw Klaterhoen en Laura gaat hij naar de beroemde goochelshow van professor Pinsky. Laura mag meedoen met de grote verdwijntruc van Pinsky. Maar de verdwijntruc mislukt als Laura niet meer terug komt. Waar is ze gebleven? Abeltje krijgt de woonwagen en het paard van de goochelaar mee en begint samen met Tump en juffrouw Klaterhoen de zoektoch naar Laura.


De mug op de brug

De mug op de brug

Annie M.G. Schmidt vertelt in De mug op de brug vrolijke versjes over een kleine mug die een grote ramp veroorzaakt in het verkeer. De drukte op de brug bij Breukelen neemt toe. Er komt steeds meer verkeer bij, op een gegeven moment staan er allemaal auto's, fietsters, brommers, dieren, een ijscokar en ga zo maar door. Maar de brug breekt zodra er nog een mug bij komt. Hoe loopt dit af?


Minoes

Minoes

Leer Juffrouw Minoes beter kennen in het bekende boek Minoes. De juffrouw was vroeger een poes. Ondanks dat ze nu een mens is kan ze nu nog steeds met poezen praten. Minoes houdt nog steeds van vogels en ze zingt af en toe nog een mauw-mauw-song. Van de katten en poezen uit de buurt hoort ze dat er iets niet in de haak is bij een grote chemische fabriek in de buurt. Minoes vertelt dit door aan haar baas Tibbe, hij schrijft voor de katten-persdienst en komt veel te weten over verborgen en geheime zaken. Dit zorgt voor grote moeilijkheden in hun leven. Minoes is door de jaren heen in veel verschillende landen vertaald.


Naomi foto lees magazine
Naomi Kappe