02 Natascha
Kinderboeken

“Kinderboeken zijn leuker dan boeken voor volwassenen” - Natascha Stenvert

Natascha Stenvert is de illustratrice van de kinderboekenserie Kolletje. Tijdens de Kinderboekenweek treedt ze op met een poppenkastvoorstelling over Kolletje. Ook heeft ze net een boek uit voor de Kinderboekenweek, met als thema opa’s en oma’s. Tijdens de Boekenparade praat ze met Janneke Siebelink, Hoofdredacteur Boeken van bol.com, over haar werk als illustratrice.

Opa's en oma's

En zo is het eigenlijk begonnen. Wilde je als kind al illustratrice worden?

Nee, ik wilde eigenlijk poppenmaker worden bij Jim Henson.

Is het belangrijk dat het klopt?

Nee. Als ik met jullie afspreek dat iets klopt, dan doen we toch net alsof het klopt? Dat vind ik leuk.

Je laatste boek heb je geschreven in het kader van de Kinderboekenweek. Het thema is Opa’s en oma’s: voor altijd jong. Wil je later graag oma worden?

Lijkt me leuk, maar dat is niet aan mij. Het lijkt me leuk om lekker te spelen en knutselen als oma. En je hoeft ze niet op te voeden, je kunt ze lekker verwennen.

Wat vinden jouw kinderen van je boeken?

Ze zijn inmiddels te oud voor mijn boeken, maar ze hebben altijd hun eigen voorkeuren gehad. De oudste hield van Jip en Janneke, maar toen was Kolletje er ook nog niet. De jongste vond Kolletje wel leuk, maar hij was vroeger ook helemaal van Floddertje.

Liet je je werk eerst aan hen zien?

Ja, soms wel. Ik vind het fijn om mijn werk te laten controleren om te zien of het klopt. Zien jullie daarin wat ik bedoel? Dat vind ik belangrijk.

01 Natascha

Zo bont mogelijk

Heb je een favoriete kleur?

Liefst alle kleuren bij elkaar. Zo bont mogelijk.

En een bepaalde techniek?

Nee, ik vind het leuk om afwisselend te werken. De ene keer werk ik gewoon met potloden, papier en stiften en de andere keer kwak ik een klodder kaarsvet op papier en ik maak ook dingen op de computer, zolang het maar niet saai wordt.

Moet je soms ook lachen om de tekeningen die je maakt?

Die heb ik eigenlijk al in mijn hoofd. Als ik het boek lees, heb ik vaak al helemaal in mijn hoofd hoe ik dat ga tekenen en daarom moet ik natuurlijk ook vaak lachen.

Word je weleens herkend op straat?

Nee, illustratoren worden niet zo vaak herkend op straat.

Ben je al bezig met een volgend boek?

Nee. Ik mag hem maken van de uitgeverij, maar ik ben er nog niet aan begonnen.