Week Zonder Vlees Header
Kookboeken

3 recepten uit de Vegabijbel van Isabel Boerdam

De week van 11 t/m 17 maart is de Nationale Week Zonder Vlees. De eerste editie vond plaats in maart 2018 en is vanaf heden een terugkomend initiatief dat wordt gesteund door maar liefst 69 partners. Nationale week zonder vlees is een stichting die in het leven is geroepen door Isabel Boerdam. Ze is al vegetariër sinds haar 9e en deelt sinds 2013 inspiratie over haar vegetarische eetpatroon op haar foodblog en in haar boek, de hippe vegetariër. Begin maart is haar tweede boek uitgekomen, de Vegabijbel, die nu tijdelijk met korting te koop is via bol.com!

De stichting vindt dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en moedigt aan tot een flexitarisch eetpatroon waarin wordt afgewisseld tussen vlees en vis met plantaardige gerechten. Door tijdens de Nationale Week Zonder Vlees geen vlees te eten, bespaar je 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Je verlicht dus, een week lang, de milieudruk van het eten dat je consumeert. En stel dat je hierna besluit om elke week een dagje vegetarisch te eten, dan telt dat op tot 1000 liter water, 565 km en 6 kg vlees per jaar! Om je een handje op weg te helpen, delen we op Lees drie gerechten uit de Vegabijbel!

Notentaartbodem met olijfolie

P  119 Vegabijbel Strooigoed 030 ©Saskia Lelieveld
Vegan

Notentaartbodem met olijfolie

Dit is een persoonlijke favoriet: gemaakt op basis van fijngehakte noten en olijfolie. Een verrassende bodem voor stoere en originele hartige taarten.

Ingrediënten
- 200 g onbewerkte noten, fijn gehakt
- 200 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 6 el olijfolie
- 6 el (plantaardige) melk
- 1 mespunt zout

Bereidingswijze

- Verwarm de oven voor tot 180 °C. Doe alle ingrediënten in een beslagkom en kneed tot een egaal deeg. Druk het deeg in een medium ingevette springvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem en de randen.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de bodem 15 minuten in de oven. Daarna kun je de bodem vullen.


Marokkaanse pompoenstoof met couscous

P  142 Vegabijbel Currysstoofschotels Marokaansepompoenstoofcouscous ©Saskia Lelieveld

Marokkaanse pompoenstoof met couscous

Deze pompoenstoof is echt een allemansvriend. Een heerlijke maaltijd voor het hele gezin! De zoete smaak van de pompoen, gecombineerd met zwarte bonen, abrikozen en couscous maakt er een zacht en smaakvol geheel van. Zo krijg je je kids aan de groente!

Ingrediënten
- 150 g ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 500 g flespompoen, schoongemaakt en in blokjes
- 2 paprika’s, in blokjes
- 1 el kaneel
- 1 el kurkuma
- 1 el komijnzaad, gemalen
- 1 el korianderzaad, gemalen
- 800 g tomatenblokjes, uit blik
- 300 g zwarte bonen, gekookt
- 6 abrikozen, gedroogd en fijngesneden
- 1 sinaasappel, sap en rasp
- 200 g couscous
- 200 g Griekse yoghurt
- 10 g peterselie, fijngehakt
- zonnebloemolie

Bereidingswijze
- Verhit olie in de stoofpan en fruit de ui en het knoflook 3 minuten tot de ui glazig begint te worden. Voeg de pompoenblokjes en paprika toe. Bak 5 minuten mee. Voeg de kaneel, kurkuma, komijn en koriander toe. Roer goed. Voeg na 2 minuten de tomatenblokjes, zwarte bonen, abrikozen en sap en rasp van de sinaasappel toe. Laat 15-20 minuten op middelhoog vuur sudderen totdat de pompoen gaar is, maar niet uit elkaar valt.
- Bereid intussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de couscous door met een vork zodat deze luchtig wordt en niet te erg aan elkaar plakt.

- Verdeel de pompoenstoof samen met de couscous over de borden, garneer met 1 eetlepel Griekse yoghurt en peterselie.


Broccolisoep met pistachenootjes

P  173 Vegabijbel Maaltijdsoepen Broccolisoeppistachenoten ©Saskia Lelieveld
Vegan

Broccolisoep met pistachenootjes

Ik at voor het eerst broccolisoep bij vrienden van mijn ouders. Ik heb geloof ik direct drie kommen leeggegeten en het recept gevraagd. Die soep was eigenlijk zó simpel om te maken! Dat is deze ook, al on ik het niet laten om er een culi touch aan toe te voegen. Dat maakt 'm net even anders.

Ingrediënten
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 800 g broccoli, in roosjes
- 200 g zoete aardappel, geschild en in blokjes
- 1300 ml groentebouillon
- 50 g pistachenootjes, gehakt
- zonnebloemolie
- zout en peper

Bereidingswijze
-
Verhit wat olie in de kookpan en fruit de ui glazig. Voeg het knoflook toe en bak 2 minuten mee. Voeg de broccoli, zoete aardappel en groentebouillon toe en laat 15 minuten op middelhoog vuur pruttelen.
- Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Proef en breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in kommen en garneer met de gehakte pistachenootjes


De Vegabijbel

De Vegabijbel

Met meer dan 150 recepten laat Isabel Boerdam in Vegabijbel de oneindige mogelijkheden van de vegetarische keuken zien. Aan de hand van heldere instructies en stap-voor-stapfotografie leer je alles over het maken van de lekkerste vegetarische gerechten. Van goede basisrecepten als groentespread, currypasta en gemarineerde tempé tot feestelijke creaties als plaattaart met aardpeer, kokosrijst met zoete aardappel en portobellopizza. Maak eens biet bourguignon, de vegetarische variant van de bekende Franse vleesstoof, probeer de vegetarische paella met venkel of ga voor de wortel-walnootburger met ras el hanout. Vegabijbel is voor zowel de beginnende als de gevorderde kok een verrassend en leerzaam vegetarisch naslagwerk.