Veg
Veg
Recensies

Jamie Oliver’s Veg biedt mogelijkheden om vlees niet te missen

Veg van Jamie Oliver staat niet voor vegetariër, maar voor vegetables (groenten). Zijn insteek van dit boek is niet: eet minder vlees, maar eet meer groenten. Met 116 recepten in een boek biedt hij je voldoende keuze om vlees een of twee dagen per week te laten staan

Wist je dat steeds meer mensen flexitariër zijn? Een flexitariër is iemand die een paar keer per week het vlees laat staan. Niet alleen tijdens het avondeten, maar ook tijdens ontbijt, lunch of de borrelhap. Soms gebeurt dat onbewust, maar steeds meer mensen gaan bewuster om met de keuze om wel of geen vlees te eten. Jamie Oliver speelt hier op in met zijn Veg.

Vegetarische kaas

Wat Veg extra leuk maakt zijn de pagina’s vol interessante feitjes en weetjes. Want wil je echt vegetarisch eten, dan moet je ook geen Parmezaanse kaas over je pasta strooien. Hier zit namelijk dierlijk stremsel in. Wist ik ook niet! Hij vertelt je meer over welke ingrediënten je in je kast moet hebben om ervoor te zorgen dat je vleesloze gerechten overheerlijk en smaakvol zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kruiden en oliën.

Hoeveelheden in een kader

Veg ziet er weer typisch op z’n Jamie’s uit. Frisse fotografie en gerechten die niet alleen gemakkelijk lijken, maar het ook zijn. Net als bij zijn boek Jamie Oliver 5 ingrediënten, vind je onder elke beschrijving een kadertje met de voedingswaarden. Denk daarbij aan niet alleen het aantal calorieën, maar onder andere ook de hoeveelheid vetten, eiwitten en suikers. Daarnaast geeft hij bij veel gerechten tips. Bijvoorbeeld welke ingrediënten elkaar kunnen vervangen of welke je juist toe kan voegen. Maar ook dat je soms de kliekjes prima kan bewaren voor de lunch.

Vrijdagavondsnack is de toegevoegde waarde

De recepten zijn gemakkelijk en in overvloed, maar niet altijd verrassend. De gerechten uit de hoofdstukken met pasta, rijst & noedels, salades, soepen & sandwiches, en hartige baksels heb je voor je gevoel al vaker gezien. Maar de toegevoegde waarde zit bij de curry’s en stoofpotten, de eenpanswondertjes, en vooral de brunch en vrijdagavondsnacks. Daar kun je nog voldoende inspiratie vinden om vlees niet te missen. Mocht je Jamie-fan zijn, en/of net beginnen met het minderen van vlees, dan is dit een boek dat niet in jouw kast mag ontbreken.