Header kwaad bloed
Header kwaad bloed
Recensies

Kwaad bloed van Henk van Straten is een onvoorspelbare en misselijkmakende thriller

Kwaad bloed van Henk van Straten kwam in 2019 als Brabants Boek Present (een soort Boekenweekgeschenk in Brabant) uit onder de titel 'Van Gogh sneed hier nooit een oor af'. Zelf noemt Van Straten het een 'maatschappelijk beladen novelle.' BNN-VARA gaat het verhaal binnenkort verfilmen.

In Nuenen, een dorpje in de buurt van Eindhoven, wordt op een doodgewone zondagmiddag een welgesteld koppel van middelbare leeftijd gegijzeld door een aanhanger van extreem rechts. Het gaat hem niet om geld of waardevolle spullen, maar om waar het stel symbool voor staat: de links-liberale samenleving in Nederland. Ook wel de mensen die voor asielzoekerscentra zijn omdat ze weten dat die toch niet in hun buurt komen te staan. De mensen die het kunnen veroorloven hun kinderen een goede start op de arbeids- en woningmarkt te geven, ook al hebben anderen minder kansen. Voor mensen uit de hogere kringen zijn de personages heel herkenbaar: Leo drinkt sinds zijn pensioen graag om 16.00 uur al een glaasje whisky en Thea zit in allerlei adviesraden en besturen, maar heeft nog nooit een betaalde baan gehad.

Waarschuwing

Als je Kwaad bloed gaat lezen, is een waarschuwing vooraf op z'n plaats: dit boek is alleen voor lezers met een sterke maag en stalen zenuwen. Geweld wordt niet geschuwd, en gedetailleerde beschrijvingen ervan ook niet. Eén tipje van de sluier: de gijzelnemer snijdt Leo's oor af als hommage aan Vincent dan Gogh, die ooit in Nuenen heeft gewoond. Vervolgens wordt hij gedwongen om zijn oor op te eten. Dit is nog een van de minder bloederige gebeurtenissen in het boek.

Onvoorspelbaar en origineel

Wat bijzonder is aan dit verhaal, is dat het wordt verteld vanuit het perspectief van één van de kinderen van het echtpaar, Casper. Hij ziet alles op een opname van de bewakingscamera's en vertelt de lezer wat er gebeurt en wat zijn gedachten en gevoelens daarbij zijn. Hij is als het ware een commentator bij de gruwelijke gijzeling van zijn ouders. Daarnaast is de onvoorspelbaarheid van de gijzelnemer een spannend element. Het lijkt alsof hij improviseert en steeds wredere ideeën bedenkt. Hij heeft er echt lol in om het echtpaar steeds erger toe te takelen en in de tussentijd ook nog eens af te geven op het feit dat ze welgesteld zijn.

Een verhaal dat blijft hangen

Hoewel het maar een heel dun boekje is, kon ik niet in één keer uitlezen. Ik ben een beelddenker en zag levendig voor me wat er allemaal met dit stel gebeurde. Helaas heb ik niet zo'n sterke maag en werd ik er echt misselijk van. Toch fascineerde het verhaal me wel en wilde ik weten of het echtpaar de gijzeling zou overleven en wat hen verder nog aangedaan zou worden.

Nadat ik Kwaad bloed uit had, heb ik er nog dagenlang aan gedacht. Zowel aan de bloederige mishandelingen, de zieke geest van de gijzelnemer en de onverwachte plottwist als aan de verschillen tussen arm en rijk die in het boek worden aangehaald. Kwaad bloed is absoluut de moeite van het lezen waard, maar wees gewaarschuwd.

Silvie
Silvie