Header recensie ondernemen als een baas wesley dos santos
Header recensie ondernemen als een baas wesley dos santos
Recensies

Leer ondernemen als een baas van Wesley dos Santos en Johan van Boven

Wesley dos Santos is ondernemer en coacht jonge mensen om hen te helpen hun dromen na te jagen. Samen met Johan van Boven schreef hij het boek Ondernemen als een baas. Hierin vertellen rolmodellen als Soufiane Touzani, Jandino Asporaat, Anouk Hoogendijk en Colette Cloosterman op welke manier zij tinkeren, hosselen en circulair denken.

Wesley dos Santos staat aan het roer van drie succesvolle bedrijven: sneakermerk Diversité Footwear, bootverhuurbedrijf iKapitein en cv-platform UniekCV. Hij past altijd drie essentiële vaardigheden toe om zijn dromen waar te maken: tinkeren, hosselen en circulair denken.

Tinkeren staat voor experimenteren, ontdekken wat je nou eigenlijk leuk vindt. Manieren vinden om geld te verdienen en leren omgaan met tegenslagen noemt hij hosselen. En circulair denken staat in het teken van iets teruggeven aan je naasten, de maatschappij of het milieu, waardoor er weer andere deuren voor je openen.

Het is mogelijk om mooie dingen te bereiken in het leven, ook als je uit een wijk als Delfshaven komt.

Van pattas tot strategisch denken

In de proloog vertelt dos Santos over het moment dat hij de hand schudt van koning Willem-Alexander. Hij vertelt zijn verhaal aan de koning, maar heeft het gevoel dat de tijd voorbij vloog en dat hij nog veel meer te vertellen heeft. Dat doet hij via dit boek. Hij deelt zijn eigen ervaringen, maar laat ook rolmodellen aan het woord die vertellen hoe zij succesvol zijn geworden. De onderwerpen tinkeren, hosselen en circulair denken brengt hij aan bod middels drie hoofdstukken.

De schrijfstijl van de auteur(s) hoort echt bij een bepaalde doelgroep: jong en hip. Dit zie je vooral terug in het woordgebruik, met name het gebruik van straattaal is een opvallend kenmerk. Toch is het boek voor iedereen begrijpelijk. Bepaalde begrippen worden uitgelegd of je kan de betekenis zelf wel opmaken uit de tekst.

Inspirerend

Ondernemen als een baas is een boek dat ik zelf niet meteen uit een boekenkast zou pakken. Dat komt met name door de schrijfstijl die wel een beetje bij je moet passen. De boodschap zelf die dos Santos over wil brengen is wel degelijk waardevol en toepasbaar voor iedereen. In dit boek vind je houvast voor je toekomstplannen en tips om ervoor te zorgen dat die plannen of dromen ook werkelijkheid worden. Met als bonus dat het boek ook nog eens lekker wegleest.

Pics Art 09 05 02 58 44
Esmee Hendriks