Rivieren Header
Leesclub

Boek van de maand voor jouw leesclub

Zit jij in een leesclub en zoek je inspiratie voor geschikte boeken om met elkaar over te praten? Elke maand adviseert Jacandra welk boek zij geschikt vindt voor een leesclub. Deze maand heeft zij het boek Rivieren van Martin Michael Driessen gekozen.

Wil je meer dan 10 exemplaren bestellen voor je leesclub? Klik dan hier voor meer informatie over kortingsmogelijkheden bij bol.com.

Rivieren van Martin Michael Driessen

Van Oorschot, 2016

Zoals rivieren door een landschap slingeren, zo meanderen rivieren door de levens van de hoofdpersonen van de drie novellen die in dit boek verzameld zijn.

Een hedendaags acteur die op een kanotocht in de Ardennen een catharsis zoekt voor zijn gefnuikte kunstenaarsleven en zijn niet te stuiten alcoholisme, ervaart een hellevaart zonder weerga. De Main en de Rijn vormen de levens van twee vlottervrienden in de late negentiende en begin twintigste eeuw, waarin klassenverschillen en broodroof leidend zijn. Een Bretonse beek vormt de grens van het land van twee Franse families, hugenoot en katholiek, die al eeuwen in heftige rivaliteit leven. Het is een huiveringwekkende twistgeschiedenis van grote treurigheid en schoonheid.

Martin Michael Driessen won met deze bundel de ECI Literatuurprijs 2016. De drie novellen lenen zich voor heel diverse gesprekken binnen de leesclub, terwijl er toch ook samen een overkoepelende rode draad te ontdekken is.

  1. Sommige recensenten, zoals Joost de Vries van De Groene Amsterdammer, hebben het derde verhaal als favoriet genoemd. Welke van de drie novellen sprak jou het meeste aan, en waarom?
  2. Op welke manier speelt seksualiteit een rol in de drie afzonderlijke verhalen?
  3. Wat is in de eerste novelle de motivatie van de acteur om de boottocht te gaan maken? In hoeverre is de afloop een speling van het lot en in hoeverre is het een eigen keuze, denk je?
  4. Wat vind je van de manier waarop de tijdsprongen in het tweede en derde verhaal worden gemaakt?
  5. Met welk personage in de derde novelle sympathiseer je het meest, Adèle of Pierre? Waarom?
  6. Welke overeenkomsten en verschillen tussen de drie verhalen zijn je opgevallen?

Bekijk hier meer leesclub boekentips.