Salad
Column

Lekker koken met restjes

Een wereldwijd probleem

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem. Per jaar wordt er in Nederland alleen al ruim 2 miljard kilo aan eten weggegooid. Dat is een gemiddelde van 135 kilo per persoon, wat omgerekend 150 euro is!

Betrapt!
Toen ik begon met lezen van ‘Lekker koken met restjes’, voelde ik me betrapt. Er wordt namelijk over voedsel, zoals brood, gesproken dat wordt weggegooid, terwijl het nog goed is of voor iets anders gebruikt kan worden. Yes, I am guilty. Ook ben ik schuldig aan het feit dat ik sommige groenten in de koelkast stop, maar daar blijkbaar niet thuis horen. Je kunt dus veel van dit kookboek leren.

Dé kliekjeskoningin
Daisy Scholte, die ‘Lekker koken met restjes’ heeft geschreven, is journalist, maar daarnaast is ze dé kliekjeskoningin van Nederland. Haar strijd tegen voedselverspilling begon tijdens haar studententijd in Londen. Haar huisgenoot gooide veel goed voedsel weg. Daarom besloot Daisy haar ‘afdankertjes’ over te nemen, want ze had het niet breed (Londen is duur!!!).
Nog steeds wordt zij tijdens het reizen geconfronteerd met honger en armoede, terwijl in Nederland bijna een derde van het voedsel wordt weggegooid.
Daisy was eerder het gezicht van de campagne tegen voedselverspilling van het Voedingscentrum, bracht haar eerste kookboek Koken met restjes is leuk uit, deelde maandelijks tips in de allerhande om voedselverspilling tegen te gaan en gaf een TEDx-presentatie over ditzelfde onderwerp.

Koken met restjes

Nu komt Daisy met haar tweede kookboek Lekker koken met restjes uit. Hierin gaat zij weer de strijd tegen voedselverspilling aan. Het boek is in verschillende hoofdstukken verdeeld. Hoofdstuk 1 vertelt hoe jij zelf een kliekjeskoning(in) kan worden. Hierin In dit hoofdstuk staan handige tips om de juiste hoeveelheid pasta te koken, te weten welke groenten in de koelkast moeten en welke juist niet en andere handige hacks.
Daarna zijn de hoofdstukken opgedeeld in verschillende situaties waar restjes kunnen ontstaan, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen, op kantoor of tijdens het afhalen/bezorgen. Naast de foto’s van alle gerechten, de ingrediënten en de manier waarop het gerecht bereid moet worden, staan er ook vaak tips bij over één van de ingrediënten of het gerecht.

Bewuster omgaan met eten
Na het doorbladeren van dit boek kan ik het schuldgevoel niet ondermijnen. Er staan zeker recepten en tips in die ik in het vervolg ga gebruiken. Ook wil ik hierdoor bewuster omgaan met eten en erop goed op letten wat ik weggooi. Waarschijnlijk zal ik niet alles in één keer goed doen, maar daar kan ik alleen maar van leren.