Header Lentekriebels
Toplijsten

Top 10 boeken over seksuele voorlichting

De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs en is van 19 t/m 23 maart 2018. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De projectweek helpt om deze thema’s structureel in het schoolplan op te nemen. Juf Ank uit de Luizenmoeder weet er aardig wat van, maar wie echt heel veel van seks weet en er ook nog eens heel grappig over kan vertellen is Dokter Corrie. Ze groeide al snel uit tot favoriet van menig basisschoolleerling. Dokter Corrie maakt op een onorthodoxe manier alles rond seksualiteit en relaties bespreekbaar. Iemand moet het doen. Want praten over seksualiteit met kinderen vinden ouders en leerkrachten nog altijd moeilijk. Dokter Corrie kan daarbij een handreiking geven. Daarom: de leukste boeken voor het liefste seizoen, de lente!

Top 10 boeken voor de Week van de Lentekriebels

1.

Dokter Corrie geeft antwoord

Dokter Corrie geeft antwoord

Wie heel veel van seks weet en er ook nog eens heel grappig over kan vertellen is Dokter Corrie. Ze groeide al snel uit tot favoriet van menig basisschoolleerling. Dokter Corrie maakt op een onorthodoxe manier alles rond seksualiteit en relaties bespreekbaar. Iemand moet het doen. Want praten over seksualiteit met kinderen vinden ouders en leerkrachten nog altijd moeilijk. Dokter Corrie kan daarbij een handreiking geven. Dokter Corrie geeft antwoord, eerlijk en onverbloemd, op vragen zoals kinderen ze stellen. Hoe moet je eigenlijk zoenen? Wat is een voorspel? Hoe start je seks? Ook onderwerpen als hormonen, lichamelijke veranderingen in de puberteit, homoseksualiteit, verkering en liefdesverdriet komen aan bod. Onderwerpen waar alle jonge kinderen gezond nieuwsgierig naar zijn. De uitgekiende vormgeving maakt van Dokter Corrie geeft antwoord behalve een serieus voorlichtingsboek een feest om door te bladeren en te bekijken. Met heel veel voorbeelden en allerlei extra's zoals fotostrips, een uitkleedpopje, het memoryspel 'Blootgewoon' en uitvouwbare onderdelen. Uitgave in samenwerking met NTR en Rutgers.

Bekijk op bol.com

2.

Durf te vragen

Durf te vragen

De puberteit is een verwarrende tijd waarin alles op losse schroeven staat. Op de middelbare school krijgt een puber opeens nieuwe vakken, andere vrienden, hij wordt verliefd en ondertussen verandert er van alles aan en in het lichaam. Kortom, een tijd die vele vragen oproept. Over vriendschap, seks, masturberen, alcohol en drugs. Maar dit zijn nou juist de dingen die niet makkelijk te bespreken zijn met ouders. Daarom is er nu 'Durf te vragen'. In overzichtelijke hoofdstukken komen alle mogelijke onderwerpen aan bod, afgewisseld met vragen en ervaringen van pubers en adviezen van deskundigen, zoals een pedagoog, een seksuoloog, een kinderarts, een psycholoog en een flirtcoach. Daarnaast worden er handige tips gegeven over onder meer huidverzorging, pesten, social media, verliefdheid en ruzie. 'Durf te vragen' is hét handboek voor iedereen tussen twaalf en zeventien jaar, maar ook de ouders van een puber kunnen er iets van opsteken.

Bekijk op bol.com

3.

Vrij(be)wijs

Vrij(be)wijs

In Vrij(be)wijs laten Marina van der Wal en Bram Bakker met veel humor zien hoe je omgaat met pubers en de onvermijdelijke gesprekken over seks. Dit boek maakt de seksuele voorlichting een stuk makkelijker en laat zien dat de manier waarop je als ouders met elkaar omgaat een grote invloed heeft op de manier waarop kinderen denken over relaties en intimiteit. In deze veranderde wereld moeten ouders en opvoeders zich opnieuw leren verhouden tot seksualiteit en de manier waarop ze daarover praten met hun kinderen. Op basis van hun eigen ervaringen en de meest recente onderzoeken geven opvoedkundige Marina van der Wal en psychiater Bram Bakker informatie over hoe je je kind het best op weg kunt helpen bij liefde en seks.

Bekijk op bol.com

4.

Het puberboek

Het puberboek

Als je net begint te puberen, is dat de start van een spannende periode vol veranderingen. Niet alleen je lichaam gaat er anders uitzien, je gaat je ook anders gedragen. Je verandert aan de buiten-, maar ook aan de binnenkant. Je gaat anders over seks denken, je plek in het gezin verandert en je vrienden en vriendinnen worden steeds belangrijker...

Bekijk op bol.com

5.

Ben jij ook op mij?

Ben jij ook op mij?

'Wat is seks eigenlijk? Waarin verschillen jongens en meisjes van elkaar, en waarom? Hoe verandert je lijf als je volwassen wordt? En wat is het verschil tussen van iemand houden en verliefd op iemand zijn?

Bekijk op bol.com

6.

Het vrolijke vagina-boekje

Het vrolijke vagina-boekje

'Het kleine piemelboek' is al jaren een van de grootste sellers op het gebied van voorlichtingsboeken. Nu krijgt dit humoristische en informatieve boek voor jongens een vrouwelijke tegenhanger. Meisjes (maar jongens mogen het natuurlijk ook lezen!) kunnen voortaan op dezelfde luchtige wijze ingewijd worden in de geheimen van de vagina. Er zijn niet veel boeken die dit onderwerp zo origineel en relaxed behandelen.

Bekijk op bol.com

7.

Het kleine piemelboek

Het kleine piemelboek

Dit boek is ideaal voor alle jongens (en meisjes natuurlijk) die meer willen weten over de piemel. Op humoristische wijze, zowel wat tekst als illustraties betreft, kom je van alles te weten over dit belangrijke orgaan: over de visie op de piemel door de eeuwen heen, fabeltjes en mythen rond de piemel, over piepkleine en enorm grote piemels, over schuttingtaal, over erecties en zaadlozingen, over de anatomie van de piemel en nog veel meer.

Bekijk op bol.com

8.

Eerste infoboek Seksuele voorlichting

Eerste infoboek Seksuele voorlichting

Kinderen van 7 tot 9 jaar weten al het een en ander over de voortplanting, maar hebben nog veel vragen die ze niet altijd durven stellen. In dit boek kunt u samen met uw kind kennismaken met de tweeling Robbe en Emma. Hun tante is zwanger en de tweeling wil er alles over weten. Het verhaal wordt helder en zonder omwegen uitgelegd in een aangename stijl. Bovendien maken veel tekeningen de uitleg compleet. Dit boek is bedoeld voor de hele familie. Klein en groot kunnen het raadplegen. Zo kan een gesprek over het moeilijke onderwerp van seksualiteit in gang gezet of ondersteund worden.

Bekijk op bol.com

9.

Het enige echte eerlijke puberopvoedboek

Het enige echte eerlijke puberopvoedboek

Hoe ouder de kinderen worden, des te minder lijken ze op wasmachines. De montagehandleiding, de gebruiksaanwijzing en de onderhoudsinstructies zijn bij baby's nog makkelijk te volgen. Maar als de puberteit eenmaal aanbreekt, ligt dat anders. Er ontstaat een persoonlijkheid(je), iets met een eigen wil, beïnvloed door omgevingsfactoren en seks, drugs en smartphones. Marina van der Wal en Jan Dijkgraaf hebben zelf (maar niet gezamenlijk) vier pubers richting rijbewijs zien opgroeien. Al snel hebben ze gedurende de pubertijd van hun kinderen alle schrijftafelwijsheden weggegooid en vervangen door hun eigen gezond verstand. Met vallen en opstaan. In Het enige echte eerlijk puberopvoedboek schrijven ze op luchtige wijze over de dagelijkse praktijk van het pubers opvoeden. Dit boek is troostrijk, zodat ouders en pubers snappen dat ze niet de enigen zijn die door hun kroost voor rotte vis worden uitgemaakt, dat die zak hooi op de bank gewoon aan het 'groeien' is en dat kinderen nooit volwassen worden als ze niet hun eigen fouten mogen maken. En ja, ze gebruiken állemaal een keer drugs. Echt waar! Wat dat betreft zijn het net pruttelende wasmachines.

Bekijk op bol.com

10.

Blozen mag

Blozen mag

Praten over seksualiteit is nodig. Maar hoe doe je dat? Op welke leeftijd begin je? Wat zeg je wel en wat nog niet? Hoe ga je om met eigen schroom en schaamte?

Bekijk op bol.com

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.