Ik2
Managementboeken

Liane over: IK2 - De beste versie van jezelf

Mijn naam is Liane Baltus. Ik ben kansdenker, schrijver (Het derde verbond) en communicatieadviseur met specialiteit websites en sociale media gebruik. Ik heb altijd een boek bij me en lees alle genres: thrillers, romans, YA, fantasy, sciencefiction en natuurlijk ook managementboeken.

IK2
Hoe word je een betere versie van jezelf, een IK2? Margriet Sitskoorn geeft in haar boek zowel wetenschappelijk onderbouwde kennis als praktische oefeningen waarmee je je prefrontale hersenschors met bijbehorende vaardigheden kunt ontwikkelen. In dit evolutionair nog jonge deel van de hersenen zit de sleutel tot zelfkennis en succes.

Ontwikkeling
Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel geeft inzicht in de werking van de hedendaagse VUCA-wereld (wat in het Nederlands staat voor beweeglijkheid, onzekerheid, complexiteit en meerduidigheid) en de prefrontale hersenschors. Degenen die goed met de VUCA-eigenschappen om kunnen gaan, zullen klaar zijn voor wat komen gaat. Zij maken beter gebruik van mogelijkheden en volgen hun eigen pad. Daarvoor is voor de meesten van ons ontwikkeling van de prefrontale hersenschors noodzakelijk. Sitskoorn vat een deel van de wetenschappelijke kennis samen zodat de lezer er op een snelle manier gebruik van kan maken en zich kan ontwikkelen van speelbal tot spelleider.

Brain 1845941 960 720

Leren, hersenen en de evolutie

Onze hersenen
Evolutionair gezien is de prefrontale hersenschors een jong gebied in de hersenen, met verbindingen door heel het brein. Het is het deel wat we CEO-brein noemen, waar executieve vaardigheden bij horen. Mensen die deze vaardigheden bezitten, passen zich succesvol aan situaties aan en ervaren de wereld als vol kansen. Executieve vaardigheden zorgen ervoor dat we de juiste beslissingen nemen, volhouden als het tegenzit of saai wordt, onze impulsen onderdrukken, leren van feedback en niet meteen onze primaire emoties te uiten. Het maakt dat we in staat zijn om een langere termijn doelstelling te halen. Oefeningen nodigen uit om meteen met de aangeboden kennis aan de slag te gaan.

Valkuilen
Sitskoorn geeft uitgebreid uitleg over evolutionair oudere delen van de hersenen waardoor mensen in ‘oud’ gedrag blijven hangen. Valkuilen met het bijpassende gedrag passeren de revue. Ontwikkeling is de eigen verantwoordelijkheid van de lezer. De cellen in je hersenen vernieuwen namelijk, ze maken continu nieuwe verbindingen aan, waardoor de lezer zich niet kan verschuilen achter het excuus: ‘ik wil wel, maar ik kan niet.’ Wetenschappelijk is bewezen dat iedereen kan veranderen en ontwikkelen. Ook hier biedt Sitskoorn de lezer handige oefeningen die, als je ze eerlijk invult, inzicht geven in zijn ontwikkelpunten.

Jezelf
Maar hoe ontwikkel je nu de prefrontrale hersenschors en de executieve vaardigheden? Deel II van het boek gaat over het EFFECT-programma. Creëer de ideale leeromgeving voor je hersenen en zorg goed voor jezelf. Begin met een verrijkte omgeving, dat werkt als omgevingsdrugs voor je hersenen.

Belangrijk
Interessant is dat meditatie en mindfulness helpt bij het creëren van selectieve aandacht. Dit helpt de hersenen, gevoelens en vaardigheden te vormen op de manier waarop de lezer deze voor ogen heeft. Ook voldoende slaap, beweging en het trainen van het werkgeheugen zijn van belang om executieve vaardigheden te ontwikkelen.

Hands 918774 960 720

Volwassenen en kinderen

Lezers staat centraal
In het derde deel kan de lezer zijn eigen ontwikkeling meten. De bedoeling is dat hij dit deel pas na 6 maanden uitvoeren gaat lezen. De lezer moet zichzelf tijd geven, veranderen gaat stap voor stap.

Kinderen worden betrokken
Executieve vaardigheden ontwikkelen maakt dat mensen proactief kunnen gaan deelnemen aan de wereld. Daarom is het boek geschikt voor elke lezer. En hoewel het boek gericht is op volwassenen, was ik blij dat Sitskoorn ook een paar bladzijden aandacht schenkt aan de ontwikkeling van deze vaardigheden bij kinderen. Als ouder van twee pubers ga ik mijn voordeel doen met de kennis, zowel voor mezelf als voor hen.