‘De netwerken en dwarsverbanden die door leesgidsen in de wereldliteratuur worden gelegd, zijn niet alleen enthousiasmerend, maar ook leerzaam; ze tonen de schatplichtigheid en de invloeden van schrijvers, en laten zien dat boeken niet in een (geografisch) vacuüm ontstaan. ‘Geen mens is een eiland’ schreef de Engelse dichter John Donne in de 17de eeuw, en voor romans en verhalenbundels geldt hetzelfde. Schrijvers worden beïnvloed door schrijvers en beïnvloeden weer andere schrijvers.’
Zo staat het geschreven in het voorwoord van Steinz — Gids voor de wereldliteratuur, dé gids voor de wereldliteratuur, de verhalende fictie, in 416 schrijvers, 104 meesterwerken, 26 one-book wonders, 52 boekwebben, 26 thema’s, 26 quizzen en 52 landkaarten, samengesteld door Jet & Pieter Steinz.
Omdat wij op de redactie groot fan zijn van dit meesterwerk, willen we jullie de komende maanden trakteren op passages uit het boek, om jullie te inspireren en enthousiasmeren. Het is om van te proeven, voor het hele boek verwijzen we graag naar deze link.
We beginnen uiteraard met de ‘A’.
Adams, Douglas
Dronken achteroverliggend in een weiland bedacht een medewerker van de Britse tv-serie ‘Doctor Who’ dat iemand eens een ‘liftersgids voor de Melkweg’ zou moeten schrijven. Douglas Adams (1952–2001) deed het vervolgens zelf, vanaf 1978, in de vorm van een radiokomedie en later een tv-serie en een roman: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, bij de fans bekend als ‘H2G2’. Adams’ sciencefictionparodie over de ruimteodyssee van een man die ‘net voor lunchtijd’ ontdekt dat de aarde vernietigd gaat worden (om plaats te maken voor een intergalactische snelweg) kreeg vier vervolgen (waaronder The Restaurant at the End of the Universe, 1982) en verwierf een cultstatus. In 1987 begon Adams met een nieuwe serie over de intergalactische private eye Dirk Gently, maar die kon hij door een hartaanval niet afmaken.