Macbeth Header
Recensies

Macbeth: "Shakespeare in een nieuw jasje."

Als de titel van het nieuwste boek van Jo Nesbø je bekend voorkomt, kan dat kloppen. Macbeth is een Schotse koning uit de middeleeuwen, die je waarschijnlijk kent van de tragedie van Shakespeare. Dit boek is dan ook heel anders dan de andere boeken van Nesbø, want het is het verhaal van Macbeth, maar dan verplaatst naar het Schotland van de jaren '70.

Zo komen alle namen van de hoofdpersonages uit het oorspronkelijke verhaal terug: Macbeth, Lady, Banquo, Duff, Malcolm, Duncan en Hecate, om er maar een paar te noemen. In de versie van Nesbø is Macbeth echter geen koning, maar leider van het SWAT-team van de politie, die ambities heeft om hoofdcommissaris te worden. Om daar te komen, moet hij echter eerst de huidige hoofdcommissaris zien weg te werken, met alle gevolgen van dien.

"Net zoals bij Shakespeare lijkt het bij het lezen alsof je toeschouwer bent bij een toneelstuk."

Grimmige sfeer

Macbeth is een klassiek verhaal over machtsverhoudingen, wraak, liefde en de strijd tussen goed en kwaad, dat zich afspeelt in een grimmige, grauwe, grijze industriestad in Schotland. Als je het verhaal van Macbeth al kende, geeft dat extra leesplezier, omdat je dan goed ziet hoe Nesbø het oorspronkelijke verhaal heeft bewerkt. Ken je het verhaal echter niet, dan is dat geen punt, het blijft een sterk verhaal in de moderne versie. Nesbø weet als geen ander de grimmige sfeer zo goed te beschrijven, dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. Net zoals bij Shakespeare lijkt het bij het lezen alsof je toeschouwer bent bij een toneelstuk.

Geen luchtig tussendoortje

Een waarschuwing is wel op z'n plaats: dit boek is niet voor watjes. Zoals het een klassieke tragedie betaamt, worden er veel mensen op bloederige wijze afgeslacht. Ook komt er veel drugsgerelateerde ellende in het boek voor en worden de hoofdpersonen geplaagd door hallucinaties en nachtmerries. Daar moet je dus wel tegenkunnen. Macbeth is geen luchtige zomerthriller die je als tussendoortje leest, maar als je het aandurft om dit klassieke verhaal met een moderne twist te lezen, dan zul je er zeker geen spijt van krijgen.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.