01 Marc Lommert
Fantasy

Marc Lommert: ''Weet je wat, ik ga zelf een verhaal schrijven''

Marc Lommert is de auteur van de fanatasyreeks Drie Werelden. In 2014 wordt deel 1 in een gelimiteerde uitgave in eigen beheer gepubliceerd. Het boek is een succes en wordt in 2016 heruit- gegeven door Godijn Publishing. Ook zijn tweede boek is al uit, De Tweede Wereld.

Gymdocent op het speciaal basisonderwijs

Je bent sportinstructeur en outdoorspecialist.

Dat klopt ja. Ik heb aan de sporthogeschool gestudeerd en daarmee kun je gymleraar worden. Eerst heb ik een tijdje in de sportstimulering gewerkt bij de gemeente Tiel en daarna ben ik gymdocent geworden op het speciaal basisonderwijs. En outdoorspecialist ben ik voor een reiswebsite. Daar schrijf ik verhalen over de reizen die ik gemaakt heb.

Dat is wel heel bijzonder.

Ja, dat reizen is natuurlijk helemaal gaaf! Maar ook het lesgeven vond ik altijd heel leuk, maar er gingen steeds wat meer dingen tegenstaan, dus sinds 1 augustus ben ik met het lesgeven gestopt.

En nu de focus op het schrijven?

Nou, het schrijven is natuurlijk niet de enige reden dat ik met mijn baan gestopt ben, maar ik wist wel dat er voor mijn boek een hele drukke periode aan kwam, namelijk de lancering van deze versie van De Eerste Wereld (de 2e druk) en allerlei activiteiten daar omheen. Ik moest met iedereen contact opnemen en overal naartoe dus ik dacht “ik vind het prima om mijn focus de komende maanden daarop te leggen”. Dus tot het einde van het jaar ben ik hier nog wel druk mee. En met het schrijven met het vervolgdeel natuurlijk, want dat moet net zo goed worden als de eerste twee delen!

Je boek is toch een beetje je kindje

Waarom heb je gekozen voor een fantasyboek en niet voor een sportboek?

Ik moet eerlijk zeggen dat het nooit een plan of een droom was om een boek te schrijven, maar in 2009 was ik in Nieuw Zeeland aan het reizen, en ik wist dat de films van The Lord of the Rings daar opgenomen waren. In de stad Christchurch zag ik een boekenwinkeltje en daar vond ik het boek en dacht: als ik The Lord of the Rings toch ergens moet lezen, is dit de perfecte plek! En al na 10 pagina’s was ik verkocht. Overal waar je in Nieuw Zeeland reist zie je de natuur uit die films en proef je de sfeer van het verhaal. Toen het boek uit was en ik me een beetje verveelde na een wandeling dacht ik: “Weet je wat, ik ga zelf een verhaal schrijven.” Helemaal uit het niets. En omdat ik zo in de sfeer van Tolkien en Middle Earth zat ben ik in datzelfde genre gaan schrijven.

En het tweede deel is ook al uitgekomen?

Ja het tweede deel is ook al uit. In 2014 heb ik deel één in eigen beheer uitgegeven, omdat de reacties van geïnteresseerden uit mijn omgeving enorm positief waren. Natuurlijk zijn zij bevooroordeeld, maar zij waren dusdanig enthousiast over het manuscript dat ik besloten heb het boek zelf te gaan uitgeven. Al snel bleek dat dit verhaal door lezend Nederland gewaardeerd werd en de 1e druk was dan ook binnen een jaar uitverkocht. Daarom besloot ik om het tweede deel op dezelfde manier uit te geven. Omdat de reacties hierop al net zo goed waren, heb ik een uitgeverij benaderd. Elly Godijn van Godijn Publishing heeft zich toen over het verhaal ontfermd en in een 2e druk gelanceerd.

Een gedurfde stap, om zelf te gaan publiceren.

Dat was op dat moment ook ontzettend eng, omdat je boek toch een beetje je kindje is. En natuurlijk vonden de mensen om mij heen het knap dat ik deze fantasie bezat en überhaupt het geduld had om zo’n lang verhaal te schrijven, maar zij zijn natuurlijk niet echt objectief. Ik had mijn boek destijds al op bol.com staan en ik weet nog goed dat ik de eerste lezersrecensie van een onbekend iemand kreeg. Ik wist echt niet wat voor review en hoeveel sterren ik moest verwachten, dat was echt heel erg spannend. Uiteindelijk noemde die persoon mij “de Nederlandse Tolkien” dus beter had mijn eerste recensie niet kunnen zijn!

Nieuw Zeeland, Noorwegen, Amerika en Zuid Afrika

Waar komt je inspiratie vandaan? Vooral uit Nieuw Zeeland?

Ik reis erg veel, ook in mijn hoedanigheid van outdoorspecialist voor Ik wil meer reizen. Ik hou ervan om in de bergen te wandelen en ben dan ook al in veel natuurgebieden ter wereld geweest. Dat is waar ik van houd en dat lees je weer terug in de boeken. De Eerste Wereld is heel beeldend geschreven en dus gebaseerd op plekken waar ik zelf op mijn reizen geweest ben: Nieuw Zeeland, Noorwegen, Amerika & Zuid Afrika bijvoorbeeld.

Wat betreft het verhaal: ik heb eigenlijk geen idee waar die inspiratie vandaan gekomen is, want zelf lees ik niet echt veel. Ik heb tot ik met het schrijven van dit verhaal begon misschien 20 boeken gelezen. Een paar Kippenvel verhalen en dat soort boeken. Ik was helemaal geen lezer, was ook nooit goed in Nederlands overigens.

Je hebt ook versjes geschreven in het verhaal. Waarom?

Ja, ik vond dat wel leuk. Wij hebben in onze huidige maatschappij behoefte aan muziek en poëzie en ik meende dat versjes in mijn boek een leuke manier waren om bepaalde gebeurtenissen duidelijk te maken of gevoelens te uiten. Om die reden heb ik ze erin verwerkt. Iemand die literair geschoold is zal ze misschien wat simpel vinden, maar ik heb er natuurlijk ook niet voor gestudeerd. Mijn versjes moeten gewoon ruimen, en gelukkig kunnen de meeste lezers ze waarderen.

Geloof je in magie en de krachten van de bollen?

Totaal niet, eigenlijk. Ik ben zo nuchter als het maar kan. Ik geloof niet in God of in een hogere macht. Als ik iets niet kan zien, dan bestaat het ook niet. Maar des te leuker is het om hierover te schrijven. Over magie, maar ook over andere onzichtbare machten, en over geloof en hoop.

Expeditie Robinson

Komt er ook een Derde Wereld?

In tegenstelling tot wat de titel Drie Werelden doet vermoeden, wordt mijn reeks geen trilogie. Ik snap dat dit verwarrend is, helemaal omdat de eerste twee boeken ook daadwerkelijk De Eerste Wereld en De Tweede Wereld heten. Toch worden het meer dan drie boeken.
Deel één speelt zich op de Eerste Wereld af en deel twee speelt zich af op de Tweede Wereld. Deel drie gaat erover hoe de personages van deze werelden bij elkaar komen en daar komt de hele Derde Wereld nog niet in voor. Ik snap dat dit verwarrend is, maar dit was vanaf het begin (nog voor de reeks de naam Drie Werelden kreeg) al mijn idee.

De reeks gaat - zoals nu het idee is - uit vijf boeken bestaan. Maar als ik aan het schrijven ben dan wordt er steeds weer iets bij verzonnen of veranderd. Ook ik weet dus niet hoe het verhaal precies verlopen zal. Ik heb van boek vier en vijf alleen nog maar de rode draad, maar zoals het er nu naar uitziet, is het verhaal dan afgelopen. Denk ik.

Ben je van plan om andere boeken te schrijven na deze reeks?

Waar ik, naast de feitelijke reeks Drie Werelden, mee bezig ben is een soort geschiedenisboek… maar dan wel van mijn eigen verzonden werelden. In De Eerste Wereld refereer ik meermaals aan veldslagen en oorlogen in het verleden, zoals de Slag om de Delta en bij Jenza. Van die gevechten heb ik in verhaalvorm beschrijvingen gemaakt. Het is aanvullende informatie, dus niet essentieel voor de verhaallijn van Drie Werelden, maar als ik die reeks uiteindelijk af heb en mensen vinden het een goed verhaal, dan zou ik die verhalen graag bundelen en als een geschiedenis van mijn Drie Werelden uitbrengen.

Of ik daarnaast nog verder ga schrijven in het fantasygenre weet ik nog niet. Het is natuurlijk een uit de hand gelopen hobby en mijn fanatisme gaat voor een deel hand in hand met de positieve reacties van lezers. Maar wanneer iedereen het leuk blijft vinden ga ik zeker verder met schrijven, maar ik denk toch in een ander genre. Wat betreft fantasy is dit mijn ultieme wereld, en wanneer het verhaal daar af is, is het ook af. Dan ga ik me op iets heel anders richten.

Wat is je ultieme droom?

Het is grappig dat je hiernaar vraagt, want ik had het hier laatst met Elly (mijn uitgever) nog over. Zij vroeg mij onder andere wanneer ik mijzelf als schrijver geslaagd zou vinden en toen was mijn antwoord: wanneer ik gevraagd word voor het televisieprogramma Expeditie Robinson. Ik ben grote fan van het programma, hou ervan om in de wildernis te zijn en heb mijn geheime tactiek al klaar liggen!

Met het schrijven van boeken word je echt niet rijk, maar dat hoeft ook helemaal niet. Maar als ik dan toch een ultieme doelstelling mag hebben, dan is het meedoen aan Expeditie Robinson. Dat zou voor mij echt een kroon op mijn werk, en voor televisie kijkend Nederland een extra reden om Expeditie Robinson te kijken natuurlijk!

Isabel Thumb
Isabel