Header From Holland Wiht Love
Hobbyboeken

Masja van den Berg: “We hebben in Nederland een prachtige cultuur en die wil ik graag met anderen delen”

De succesvolle kleurplatenontwerpster Masja van den Berg heeft al diverse kleurboeken op de markt gebracht. Met haar nieuwste boek From Holland with love brengt ze de Nederlandse cultuur tot leven. “Het thema spookte al een tijdje door mijn hoofd. Nederland heeft een prachtige cultuur, daar moest ik gewoon iets mee doen.”

Wat kunnen mensen van From Holland with love verwachten?
Een heel mooi kleurboek met uiteenlopende kleurplaten geïnspireerd op Holland. Ik heb in dit boek extra veel details gestopt zodat het net wat ingewikkelder wordt voor de echte kleurfanatici. Deze luxe uitgave heeft een mooie harde kaft. De kleurplaten zijn enkelzijdig bedrukt en hebben een scheurrand zodat ze gemakkelijk uit het boek te verwijderen zijn. Voor From Holland with love heb ik me laten inspireren door Delfts blauw aardewerk, foto’s en platen met typisch Hollandse elementen, maar ook door na te denken over wat mij als kind verwonderde.

Vond je het lastig om bij een thema te blijven?
In het begin wel. Ik ben gewend om op een andere manier te werken. Normaal gesproken hield ik mij bijvoorbeeld alleen vast aan een bepaald seizoen. Maar na een tijdje vond ik mijn weg en vielen alle elementen samen. Het resultaat is een boek vol prachtige kleurplaten.

Hoe kwam je op het idee om de Nederlandse cultuur in een kleurboek te gebruiken?
Het idee spookte al een tijdje door mijn hoofd, vooral omdat ik een grote voorliefde heb voor Delfts blauw aardewerk. Daarnaast vond ik het ook een heel leuk idee om een kleurboek te ontwerpen dat een bijzonder cadeau kan zijn voor toeristen of voor mensen met kennissen en familie die in het buitenland wonen. We hebben in Nederland een prachtige cultuur en die wil ik graag met anderen delen.

Fhwl 1

Geniet van het kleuren

Hoe ben je in het vak terechtgekomen?
Op de Gerrit Rietveld Academie heb ik de richting videokunst gestudeerd. Ik moest me vaak verplaatsen in andere typetjes en daardoor kwam ik hele mooie klassieke beelden en patronen tegen en die wekten steeds meer mijn interesse. Op basis daarvan ben ik zelf illustraties gaan maken.
Tekenen heb ik altijd al gedaan; als kind, maar ook toen ik ouder was. Het was toen helemaal niet in en mensen vonden het vaak een beetje gek als ik in het vliegtuig uitgebreid zat te kleuren. Er waren dan ook geen kleurboeken voor volwassenen, dus vaak moest ik het doen met een Disney-kleurboek.
Ik ben begonnen met het maken van mijn eigen tekeningen om zo wat meer uitdaging te hebben voor het inkleuren. Pas later ben ik deze illustraties gaan maken voor een groter publiek.

Wanneer kwam het moment dat je besloot zelf een kleurboek te maken?
Ik werkte in een kinderwinkel en daar verkochten we veel dingen uit Frankrijk, waaronder een kleurboek voor tieners. Dat vond ik heel erg gaaf en toen dacht ik: waarom zou ik zelf niet zoiets maken? Ik ben uiteindelijk gewoon begonnen en van het een kwam het ander.

Kleur je zelf ook nog veel illustraties in?
Als ik op vakantie ga, neem ik standaard een kleurboek mee in mijn koffer. Een van mijn grootste fans is mijn zoontje. Hij wil altijd kleuren in de boeken die ik heb ontworpen, dus vaak gaan we dan met z’n tweeën aan de slag met een kleurplaat. Thuis kleur ik wel steeds minder omdat ik nu fulltime aan de slag ben met illustreren.

Heb je tips om een illustratie in te kleuren?
Mijn grootste tip is: geniet ervan. Als je alleen maar focust op het eindresultaat ga je vaak te geforceerd te werk. Om meer diepte in een kleurplaat te brengen is het heel mooi om kleurverschil te maken. Dat doe je door bijvoorbeeld een bloemetje in het hart wat donkerder te maken. Je werkt in laagjes, waarbij je met een lichte kleur begint en langzaamaan naar een steeds donkerder tint toe gaat. Maak het zelfs een stuk donkerder dan je in eerste instantie zou doen. Neem daarvoor een tint donkerder of druk gewoon harder met je potlood. Zelf werk ik ook vaak met doezelaars*, hiermee kun je de kleuren een beetje uitvegen. Wat ook leuk is om te doen, is om je potlood in de vaseline te dopen. Hierdoor wordt de kleur intenser en verandert tijdens het tekenen automatisch van donker naar licht. Probeer vooral zo veel mogelijk uit en kijk wat voor jou fijn werkt.
*Een doezelaar is een tekeninstrument om iets te ‘verdoezelen’; minder scherp te maken.

Fhwl 2

Ik vind het leuker om foto’s te ontvangen van mensen die een van mijn kleurplaten hebben ingekleurd

Werk je zelf graag met potloden of met stiften?
Ik ben wel echt een potlood-fan. Ik vind stift ook heel mooi, maar ik vind het moeilijker om daar nuances mee aan te brengen. Met stift kun je juist wel weer heel leuk variëren door bijvoorbeeld alleen maar stipjes te zetten.

Deel je ook zelf ingekleurde illustraties?
Meestal niet, ik vind het leuker om foto’s te ontvangen van mensen die een van mijn kleurplaten hebben ingekleurd. Het is echt prachtig om te zien wat voor creaties mensen maken. Het is een kroon op je werk als iemand daar zo veel tijd in steekt.
De laatste tekening die ik zelf heb ingekleurd, is het omslag voor From Holland with love. Het omslag heb ik ingekleurd via de computer met een speciale pen en tablet. Hieraan werk ik ongeveer twee weken, maar ik ben dan ook een beetje een perfectionist. Ik steek er graag tijd in, het moet gewoon precies zo zijn zoals ik het in gedachten heb.

Wat is je favoriete illustratie uit From Holland with love?
Dat zijn er zó veel. Maar als ik er dan toch een uit moet kiezen wordt het de leeuw. Wat ik ook leuk vind, is dat ik er nu dames in klederdracht in heb getekend. Portretten heb ik alleen bij een van mijn eerste boeken gedaan. Ik ben dan ook heel benieuwd wat de mensen daarvan vinden.

En er zit toch ook nog een verrassing in het boek?
Ja, twee zelfs, een daarvan is de bladzijde met de social media-kaartjes. Op Facebook en Instagram zie ik vaak dat mensen een steen of iets dergelijks bij de kleurplaat leggen met hun naam erop. Of ik zie foto’s voorbijkomen waarbij mensen om advies vragen. Het leek mij een leuk idee om daar kaartjes bij te maken. Je hebt dan een kaartje met jouw naam of een vraag helemaal in de stijl van het boek. De tweede verrassing zijn de ansichtkaarten die mensen zelf in kunnen kleuren.

Ben je al met nieuwe projecten bezig?
Op dit moment ben ik met een dagboek bezig. Daar zullen ook een heleboel mooie vragen in naar voren komen, bijvoorbeeld over waar je nu staat in het leven en wat je nog zou willen bereiken.
Er is in het dagboek ook heel veel ruimte om zelf te tekenen. Uiteraard komen ook hier weer mooie kleurplaten in en ik geef een aantal tips om een kleurplaat zo mooi mogelijk in te kleuren.
Een van de andere projecten waar ik erg enthousiast over ben is het behang dat ik zelf heb ontworpen. Dit is binnenkort via mijn website verkrijgbaar en kan geheel op maat worden gemaakt.