Header de kat en de generaal
Header de kat en de generaal
Recensies

Meesterverteller Nino Haratischwili verrast en intrigeert met De kat en de generaal

Nino Haratischwili is haast niet meer uit de boekenwinkel weg te denken. Het achtste leven (voor Brilka) staat vaak prominent uitgestald, ondanks het feit dat boek al bijna drie jaar geleden verscheen. Het familie-epos ontving lovende recensies en de Independent Publishers’ Hotlist Prize. Eind september verscheen nieuw werk van Haratischwili: De kat en de generaal.

De kat, de generaal én de kraai

Het is 1995; de Tsjetsjeense Oorlog heeft een enorme impact op Noera. De generaal lijkt een rol in die oorlog gespeeld te hebben. In 2016 confronteren Ada, de dochter van de generaal, en haar vriend de kraai hem daarmee. De generaal merkt daardoor dat hij nooit los zal komen van zijn verleden. De kat is een actrice die als twee druppels water op Noera lijkt. Zodra de generaal de kat gezien heeft, weet hij eindelijk hoe hij de confrontatie met zijn verleden aan kan gaan.

“De lucht ging over in het meer en het meer in de lucht. De grens tussen water en lucht was uitgewist, de grenzen tussen toen en nu, tussen hier en daar vervaagden.”

Laat je meevoeren!

Het verhaal opent in het verleden. De Tsjetsjenen, de Russen en de Tsjetsjeense Oorlog worden gedetailleerd beschreven door de ogen van Noera. De details zorgen ervoor dat je je daar waant. De informatiedichtheid is hoog, wat nodig lijkt om je goed te kunnen onderdompelen in het verhaal. Na de eerste zestig pagina’s maakt het boek een switch van verleden naar heden. Pas dan maken de kat, de generaal en de kraai hun intrede. Deze omschakeling verloopt niet vlekkeloos. Je bent voortdurend op zoek naar verbanden met het verleden die op dat moment simpelweg nog niet te leggen zijn. Mijn devies? Laat je meevoeren! Beetje bij beetje zal meer informatie worden prijsgegeven. Zelfs informatie die op het eerste oog overbodig lijkt, krijgt zijn plek in het verhaal. Het boek zal je meerdere malen verrassen en eindigt spectaculair. Helaas werkt Haratischwili het personage Ada slechts mondjesmaat uit. Zij heeft een sleutelrol in het boek, waardoor haar perspectief een mooie toevoeging aan de vertelling had kunnen zijn.

Sublieme schrijfstijl

Haratischwili’s schrijfstijl is in één woord subliem. Over haast elke zin lijkt nagedacht en ze zijn tot in de puntjes verfijnd. Gekozen bewoordingen en vergelijkingen brengen een prachtige sfeer in het boek. Het verhaal leest haast ritmisch: de afwisseling van lange zinnen met veel details, opsommingen en korte, krachtige uitspraken vervoeren je in cadans door Berlijn en Tsjetsjenië. Haratischwili is een ware meesterverteller.

Intrigerend plot

Dit boek is prachtig. Het stuk geschiedenis rondom de Tsjetsjeense Oorlog is verrijkend en leerzaam en de personages zijn ijzersterk. Hoewel het verhaal in vele opzichten verschilt van Het achtste leven (voor Brilka), zijn Haratischwili’s prachtige schrijfstijl en een intrigerend plot belangrijke overeenkomsten. Ga er blind in, laat je meevoeren en geniet!

Elkse recensent afbeelding
Elske