Ton Van Der Lee
Historische romans

Een meisje loos: "Een must-read voor geschiedenisliefhebbers"

Avontuur en een vleugje romantiek

De Gouden Eeuw
Breda, 1625. Het tienermeisje, Krijntje Blomme, ontsnapt ternauwernood aan de dood wanneer mannen haar huis binnendringen en haar hele familie uitmoorden. Doodsbang besluit ze haar stad, Breda, direct te verlaten. Ze komt terecht in Amsterdam, waar ze onder slechte omstandigheden in een herberg werkt. Samen met een vriendin besluit ze zich te vermommen als man en aan boord te gaan van een VOC-schip dat naar Batavia gaat. Daar wil ze een geschikte man vinden om mee te trouwen. Krijntje is namelijk van eenvoudige komaf en wil graag in hogere kringen belanden, puur om te overleven.

Vol personage
Krijntje is een sterk meisje dat zich gedurende de verteltijd van het boek ontwikkelt tot vrouw. Ze krijgt veel ellende en persoonlijk drama te verduren en het is bewonderenswaardig hoe ze daarmee omgaat. Haar personage wordt door auteur, Ton van der Lee, goed uitgediept, waardoor ze bijna een meisje van vlees en bloed lijkt, waarmee je vanzelf gaat meeleven.

Historische gebeurtenissen
Hoewel Krijntje een fictief personage is, komen er in het boek ook personages voor die echt hebben bestaan, zoals Jan Pieterszoon Coen, een gouverneur-generaal van de VOC, en zijn vrouw, Eva Ment. Ook worden er historische gebeurtenissen beschreven die echt hebben plaatsgevonden, zoals de Nederlandse bezetting van Batavia. Het boek is deels vanuit Krijntjes perspectief en deels vanuit het perspectief van andere personages geschreven, waaronder Jan Pieterszoon Coen. Hierdoor krijg je als lezer een gevarieerd en persoonlijk beeld van deze gebeurtenissen, in plaats van alleen de droge feiten zoals we die kennen uit de geschiedenisboeken.

Must-read voor geschiedenisliefhebbers
Een meisje loos is een boek vol geschiedenis en avontuur en een vleugje romantiek. Auteur Ton van der Lee weet deze historische feiten goed te mengen met het fictieve gedeelte van het boek, waardoor je als lezer niet alleen een spannende roman leest, maar ook nog eens wat opsteekt van de geschiedenis van de VOC en Batavia, het latere Indonesië, en het dagelijks leven van de mensen in de Gouden Eeuw. Dit boek is een must voor iedereen die van geschiedenis en avontuur houdt.

Silvie
Silvie