Header meisje vrouw anders
Header meisje vrouw anders
Recensies

Meisje, vrouw, anders door Bernardine Evaristo: vernieuwend, mooi en leerzaam

De Britse Bernardine Evaristo is professor in creatief schrijven aan Brunel University London en schreef eerder zeven romans, zoals The Emperor's Babe. Haar achtste roman, Meisje, vrouw, anders, zorgt dat niemand meer om Evaristo heen kan. Het boek won verschillende prijzen. Zo was ze in 2019 een van de winnaars van de Booker Prize, in 2020 British Book Award’s Author of the Year en het boek werd bekroond met Fiction Book of the Year. Meer dan verdiend!

Twaalf vrouwen van kleur. Amma: een lesbische toneelschrijver. Carole: een hoogopgeleide carrièrevrouw. Shirley: een leerkracht, maar wel de eerste leerkracht van kleur op haar school. Megan/Morgan: een non-binaire influencer. Alle vrouwen hebben krachten en angsten, komen tot leven en zullen de lezer stuk voor stuk belangrijke vraagstukken voorschotelen en mooie lessen leren.


Creatief vormgegeven tekst

Het eerste dat opvalt bij het openslaan van dit boek, is de vormgeving. De tekst heeft maar een beperkt aantal witregels. Zinnen worden zelden gestart met een hoofdletter of geëindigd met een punt. Soms krijgt een woord een volledige regel voor zichzelf, simpelweg om het meer nadruk te geven. En dit werkt! Hoewel dit om een andere manier van lezen vraagt, maakt de lezer zich dit vlot eigen. Daarnaast zorgt het ervoor de tekst als een vloeiende massa door het hoofd van de lezer golft. Kortom, de tekst leest vlot, raakt en doet poëtisch aan. Daar draagt het krachtige en beeldende taalgebruik van Evaristo ook aan bij. De creatief vormgegeven tekst beïnvloedt de leeservaring uiterst positief.


Geslacht is een sociaal construct. De meeste mensen worden geboren als man of als vrouw, maar de concepten mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn door de samenleving bedacht, dat is allemaal niet aangeboren.

Prachtige portretten

De personages maken het verhaal in Meisje, vrouw, anders. Van ieder van de eerdergenoemde vrouwen, worden twee andere vrouwen besproken die centraal staan in het leven van hen. Dit kan een moeder, zus, vriend, vijand, collega, of wie dan ook zijn. Door de verschillende perspectieven, wisselt Evaristo ook in perspectief en tijd. Zo worden vele thema’s die samenhangen met het construct vrouw belicht, zoals feminisme, gender, eigenwaarde en liefde. Net als het racisme en de verwachtingen van familie die ze allemaal ervaren. Aan de hand van deze constructie wordt het beeld van de vrouw die centraal staat in het hoofdstuk completer en completer, resulterend in twaalf prachtige portretten.

Kortom

De creatief vormgegeven tekst en de prachtige portretten maken Meisje, vrouw, anders een boek dat je met geen ander kunt vergelijken. Door het verhaal heen kan de lezer al verbindingen leggen tussen personages. De manier waarop Evaristo in de laatste hoofdstukken de personages allen bij elkaar weet te brengen, verdient een eervolle vermelding. Interessante thema’s met betrekking tot vrouw zijn worden door middel van verschillende perspectieven intrigerend belicht. Dit maakt het niet alleen een mooi, maar ook een leerzaam boek.

Elkse recensent afbeelding
Elske