Afbeelding Melk En Honing
Recensies

Melk en Honing: “Aangrijpende dichtbundel die elke vrouw zou moeten lezen.”

De oorspronkelijke titel van deze gedichtenbundel is Milk and honey en is wereldwijd al meer dan 2 miljoen keer over de toonbank gegaan. De gedichten zijn in het Nederlands vertaald door Anke ten Doeschate. Bij het zien van de cover, die zijdeachtig aanvoelt, en het lezen van de titel verwacht je een gedichtenbundel te lezen met mierzoete gedichten waarbij er af en toe een steek wordt gegeven, maar niets is minder waar. Melk en honing van Rupi Kaur is opgedeeld in 4 delen: 'het lijden', 'het liefhebben', 'het breken' en 'het helen'. In elk deel vind je gedichten die bij de betreffende titel passen.

"De gedichten zijn aangrijpend, komen binnen en raken je in je ziel."

Zware, herkenbare teksten vol emotie

Veel gedichten zijn raak en laten je nadenken zoals het gedicht op bladzijde 24 waar een wijdverspreide gedachte met de grond gelijk gemaakt wordt. En ook de tekst op pagina 177 stemt tot nadenken en leidt uiteindelijk tot de conclusie dat Rupi Kaur gelijk heeft. De gedichten in het deel 'het liefhebben' zijn liefdevol, je voelt de liefde, maar ook de onbegrijpelijke liefde die je alleen herkent als je een bepaald persoon (geworden) bent zoals beschreven op bladzijde 46. In 'het breken' vertelt de auteur over verbroken relaties, aan-uit-relaties, het niet kunnen loslaten van de voorbije liefde, boodschappen aan de (toekomstige) ex. Het deel eindigt met een to-dolijst (als het uit is) met tips die je mag doen als de relatie over is. En in het laatste deel 'het helen' zijn voornamelijk gedichten die stuk voor stuk een boodschap zijn voor de lezer, en dan met name voor de vrouw. Het zijn opbeurdende, opbouwende, zelfhelende gedichten.

Pakkende bundel vol metaforen

Melk en honing eindigt met een bedankje voor de lezer en een mini biografie over de auteur. Soms wordt er een metafoor gebruikt zoals bijvoorbeeld een meloen of een boek. De woorden van de titel, melk en honing, komen geregeld terug in de gedichten, dan weer als voedsel en drinken, dan weer als een metafoor voor iets. Bij een aantal gedichten staat een passende tekening. De tekeningen zijn niet perfect, daaraan kan je zien dat ze niet met de computer zijn getekend maar met pen of potlood. Dat maakt elke tekening uniek. Kortom: Melk en honing is een gedichtenbundel die elke vrouw gelezen zou moeten hebben.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Annekevandijken 20211
Anneke