Afbeelding Middagzwemmers
Recensies

Middagzwemmers: “Geloofwaardige roman in een heldere schrijfstijl.”

Voor haar debuut Middagzwemmers zocht Jocelyn Vreugdenhil inspiratie in haar eigen leven. Met een stevige portie zelfspot en optimisme zet ze een toegankelijke, lichte roman neer over een onderwerp waar toch nog enige taboe op rust.

Spetterende verliefdheid

In vijf delen volgen we de relatie van Charlie en Sanne, twee gedreven vrouwen die in hun zoektocht naar een geschikte donorvader voor hun kind elkaar én zichzelf dreigen te verliezen. In het eerste deel leren ze elkaar kennen. De verliefdheid spat van de pagina’s, al is het van meet af aan overduidelijk hoe verschillend beide vrouwen zijn. Sanne is de carrièrevrouw die kost wat kost hogerop wil geraken. Dat ze in haar eentje in een bar viert dat ze net partner in haar firma geworden is, zegt genoeg over haar sociale leven. Wanneer ze Charlie naar haar ambities vraagt, heeft die het over gelukkig zijn en moeder worden. Charlies toon is passievol en mensgericht, helemaal anders dan de managementtaal waarin Sannes gedachten gestructureerd worden:

"Pak die helicopterview. Overzie de situatie en handel ernaar."

Jammer

Jocelyn Vreugdenhil brengt Sannes focus op haar carrière dan wel op een grappige manier, er zit duidelijk ook een tragisch kantje aan. Na het eerste deel is de lezer dan ook erg nieuwsgierig naar de slaagkansen van de relatie met Charlie. Na het inleidende deel wordt vier jaar vooruit gesprongen: Charlie heeft Sanne ervan kunnen overtuigen een gezin te stichten en ze gaan op zoek naar een donor. Opnieuw is de tegenstelling prominent aanwezig: Charlies enthousiasme steekt schril af tegen de eenzame leegte die Sanne uitstraalt. Het is jammer dat de fase tussen de oplaaiende verliefdheid en de beslissing om kinderen te krijgen niet wordt ingevuld. Hierdoor is het niet helemaal duidelijk waarom Sanne van mening is veranderd en hoe hun verhouding tot dan toe was.

Zoektocht naar donorvader

In korte hoofdstukken wisselen Sanne en Charlie elkaar af. Door het wisselende vertelperspectief krijg je begrip voor allebei. Je ziet hoe ze het beste voor de ander willen, maar ook gevangen zitten in hun eigen noden en wensen. Ondanks deze structuur kom je aanvankelijk weinig te weten over wat hen echt drijft. Omdat alles rond de kinderwens draait, verdwijnen ze als individuen in het niets en blijven ze lange tijd eerder stereotype, vlakke personages. Net wanneer het verhaal in clichés dreigt te vervallen wordt de focus ruimer ingevuld en krijgen zowel de verhaallijn als de personages meer diepgang. Tijdens de zoektocht naar een geschikte donor komen een hele reeks grappige, ontroerende en droevige pogingen aan bod. De afwisseling houdt het tempo er stevig in. Ook wanneer het verhaal een gevoelige snaar raakt, wordt het nooit dramatisch of zielig. De manier waarop de auteur complexe zaken met een kwinkslag relativeert is een absolute meerwaarde. Bovendien draagt de heldere, hedendaagse schrijfstijl bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal.

Verrassend einde

Houdt hun relatie stand? Vinden ze een geschikte donor of zijn hun eisen toch te streng? Lukt het Sanne om nog hogerop te geraken in haar carrière? Alles komt samen in een verrassend einde. Jocelyn Vreugdenhil is erin geslaagd om een vrolijk boek te schrijven over een ernstig thema. Middagzwemmers zal bij lezers die in een gelijkwaardige situatie zitten herkenbare taferelen oproepen. Voor de andere lezers geeft het een boeiende inkijk in een thematiek die te weinig aan bod komt in de literaire fictie.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.