Minimalisme Header
Recensies

Minimalisme, leef een betekenisvol leven: "Het resultaat van een passie."

Minimalistisch door het leven gaan, wat houdt dat eigenlijk in? Jeugdvrienden Joshua Fields en Ryan Nicodemus, bekend van TheMinimalist.com en de Netflix documentaire Minimalism: A Documentary About the Important Things, hadden alles: ze waren jong, hadden een goede baan, veel geld en leefden een ‘rijk’ leven. Totdat ze beseften dat ze helemaal niet gelukkig waren met hun leven. Het boek Minimalisme, leef een betekenisvol leven is hier het resultaat van geworden.

Waar Joshua en Ryan vroeger dachten dat ze met geld en spullen gelukkig zouden zijn verlegden ze deze grens steeds verder omhoog, want met meer geld en meer spullen word je toch gelukkig? Het tegendeel was waar, ze waren ongelukkig in de liefde en in het leven. Dit begon zodanig te knagen dat het tijd was voor een totale ommezwaai. De mannen ontdekten minimalisme waardoor ze in staat waren hun bloedeloze baan op te zeggen, hun onvruchtbare relatie te verbreken, de meeste bezittingen van de hand te doen en zich te richten op wat echt belangrijk is: gezondheid, passie en groei oftewel een betekenisvol leven.

Leven naar de vijf pijlers

Wie denkt dat het boek Minimalisme, Leef een betekenisvol leven een how-to boek is, komt bedrogen uit. Het is een leidraad vol tips en adviezen die je wel of niet kunt besluiten na te leven. Het boek beschrijft 5 belangrijke ‘dimensies’ die Joshua en Ryan bestempelen als meest belangrijk:

"Gezondheid, relaties, bezieling of passies, groei en betrokkenheid."

Joshua en Ryan bespreken hoe minimalisme hen hielp hun leven anders in te richten met de focus op ieder van de 5 pijlers en hoe zij hun leven in 2 jaar tijd volledig veranderden. In het laatste hoofdstuk komt alles samen en word je als lezer uitgedaagd de belangrijkste vragen in het leven voor jezelf te beantwoorden. Wat interessant is, is dat de auteurs nadrukkelijk benoemen dat je niet alles hoeft te gebruiken, wil je voor jezelf een betekenisvol en minimalistisch leven leiden. Iedereen doet dit namelijk op zijn of haar eigen manier.

Minder is meer

Het hoofdstuk over bezieling drong echt tot me door. In december heb ik mijn vaste baan opgezegd voor een onzeker freelance bestaan. In die zin heb mijn ‘werk’ waar ik geen voeldoening meer uit haalde, achter mij gelaten en mijn gevoel gevolgd. Eerlijk is eerlijk, ik mis mijn collega’s en de luxe van een vast inkomen. Aan de andere kant voel ik me veel vrijer dan voorheen en doe ik datgeen wat ik echt leuk vind: schrijven. Ik kan eindelijk mijn creativiteit botvieren. Een ballast is van mijn schouders gegleden, ik ben meer tevreden met minder.

Betekenisvol

Het boek is in zijn geheel anders dan de website TheMinimalist.com. Daar waar de website ingaat op alles wat Joshua en Ryan tegenkomen op hun reis naar een minimalistisch leven en hoe zij hiermee experimenteren, ligt de focus van het boek met name op de 5 eerdergenoemde pijlers. Ook geeft het een kijkje in de reis van de auteurs naar minimalisme en hun leven naast hun succesvolle website.

Je zou het boek Minimalisme, Leef een betekenisvol leven binnen een mum van tijd kunnen uitlezen. Het is geen dikke pil, maar juist bedoeld om de pijlers en adviezen langzaam in je op te nemen. Langzaam en bedachtzaam kan het je helpen een succesvol en gelukkig leven op te bouwen door tevreden te zijn met minder.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Anneheader
Anne