01 Nationale Voorleesdagen

Nationale voorleesdagen

Door: Penny
16/01/2017

25 januari t/m 4 februari starten De nationale voorleesdagen. Op 25 januari is de aftrap met een voorleesontbijt. Bekende en onbekende Nederlanders lezen voor. Onder andere Ronald Plasterk, Lilianne Ploumen, Kees Tol, Eberhard van der Laan, Martin van Rijn, Beatrice de Graaf, Beau van Erven Dorens en Rick Brandsteder. Laurentien van Oranje leest dit haar voor aan kinderen in de nieuwe bibliotheek van Almere.

Penny – inmiddels 27 jaar oud – kreeg vroeger vaak voorgelezen door haar moeder. Kun jij nog wel wat inspiratietips van haar gebruiken en ben je benieuwd wat zij vroeger voorgeschoteld kreeg?

Wat ik me nog heel goed herinner van vroeger dat voorlezen een standaard ritueel was bij ons thuis. Samen met mijn moeder en broertje – Timo - tanden poetsen, onze beren- en koeienpyjamaatjes aan, en dan een verhaaltje voor het slapen gaan. Natuurlijk niet zonder onze huisdieren eten te geven: in de badkamer stond een vissenkom met goudvissen - een zilveren en een oranje - die wij liefkozend Goldie en Sproetje noemden.

De mooiste voorleesboeken


De Mooiste Vis Van De Zee

De mooiste vis van de zee

Een van de boeken waarbij ik wegdroomde was De mooiste vis van de zee. Wat wilde ik graag die vis – Regenboog - zijn. Wat natuurlijk wel hielp dat mijn moeder zo goed kon voorlezen, dat je weg zwijmelde bij het verhaal. Ik kon mijn ogen dichtdoen en ik was daar, te midden van die andere vissen in de grote, woeste zee. Inmiddels zijn er zoveel nieuwe varianten van de mooiste vis verschenen.

Barbapapa

Barbapapa

Ik moet eerlijk toegeven, Barbapapa staat toch wel echt met stip op nummer 1. Lang, lang geleden was ik vaak ziek: oorpijn. Daardoor moest ik vaak thuisblijven van school en dit kon soms wel weken aanhouden. Nachtenlang lag ik dan te huilen in mijn bed en het enige was ik deed was Barbapapa kijken en lezen. Wat wilde ik graag in de wereld van de flexibele Barbapapa’s leven. Een doolhof als huis en huub, huub, huub Barbatruc.

Pinkeltje

Pinkeltje

Pinkeltje was het verhaal dat we voor het slapen kregen voor gelezen. Pinkeltje en zijn vrouw Pinkelientje maakten heel veel avonturen mee. De boekjes bij ons thuis herinner ik me nog goed: wat waren deze al vaak gelezen. Het papier was vergeeld en de bladzijden verkreukeld of met scheuren. Niet dat dit uitmaakte, hoe oud Pinkeltje ook was: mijn broertje en ik bleven smeken om een verhaaltje van dit kleine kaboutertje.

Dikke Dik

Dikkie dik

Wie kent de grote dikke rode kater niet? Mijn lievelingsdier is toch wel een kat. Uit het asiel hadden we een geweldige kat gehaald, genaamd Toeteroet: een zwart-wit katertje die geen vlieg kwaad deed. Toeteroet?! Zul je vast denken. Het beestje is vernoemd naar een personage die vroeger de uitwerpselen kwam ophalen in de tijd dat het riool nog niet bestond. Maar goed, ik dwaal af, Dikkie dik was mijn rode held. Van de avonturen smulden we avond na avond.

Meester Jaap

Meester Jaap

Humor en lachen met elkaar is een hele belangrijke factor is ons gezin. Het motto van mijn moeder is altijd: ‘Het leven is al zwaar genoeg, laten wij het leuk met elkaar hebben.’ Als de boeken van Meester Jaap uit de kast werden getrokken was het altijd gieren en brullen van het lachen. Slapen, was daarna haast onmogelijk, maar de avonturen van deze meester zorgden voor tranen met tuiten en veel positiviteit.

Penny Thumb
Penny