Nemesis
Mysterie & detective

Nemesis: bijna on-Nederlands spannend en realistisch

Thrillerrecensent Cees van Rhienen heeft een voorkeur voor het spannende boek (fictie, non-fictie en faction) en hij probeert dan ook alles te lezen wat er in dit genre verschijnt. Een review van zijn hand over Nemesis.

Gelegenheidsduo

Nemesis is een Grieks mythologisch figuur en beeldt de meedogenloze godin van de 'gerechtigde wraak' uit. Simon de Waal is een creatieve duizendpoot uit de lage landen die in zijn vrije tijd ook nog graag enkele uren per week ‘professioneel rechercheur zware misdaad’ in Amsterdam wil zijn. Combineer deze - goedlachse en al even goedgebekte - auteur met de godin van de wraak en er moet wel iets buitengewoons spannends en interessants uit voortkomen. Voor eenmaal dus een gelegenheidsduo: ‘Nemesis & De Waal’

"Nemesis heeft alle ingrediënten in zich om tot de top door te dringen"

Vorm van collectieve wraak

Officier van Justitie - Sylvia van Maele - is alleen thuis wanneer ze vreemde geluiden in huis hoort. Twee mannen zijn het huis binnengedrongen en hebben nog een derde persoon bij zich die zonder pardon voor de ogen van Sylvia wordt geliquideerd. Beide mannen verdwijnen en laten haar met een boodschap inclusief het stoffelijk overschot achter.

Als ze van de eerste schrik is bekomen, blijkt de vermoorde man een bekende te zijn. Het is een van de twee informanten in een even belangrijk, als moeizaam onderzoek waar zij leiding aan geeft. Het zeskoppige team werkt onder embargo en maar enkele mensen zijn van het bestaan op de hoogte. De liquidatie is een serieuze en ernstige waarschuwing voor het onderzoeksteam om direct te stoppen met het onderzoek.

Als in een snel opgezette actie - als reactie op de liquidatie in het huis van Sylvia - een teamlid om het leven komt, zijn ze over een ding eensgezind: doorgaan met het onderzoek en de moordenaar(s) van hun teamlid opsporen! Een vorm van collectieve wraak steekt de kop op…

On-Nederlands

De Waal heeft in Nemesis een aantal van zijn uitzonderlijke talenten weten te combineren. Een zaak die zo uit een politiedossier gewandeld kan zijn, is door hem in een scenario omgetoverd dat in hoog tempo naar een climax dendert. In een constant hoge snelheid ontwikkelt zich een beeld van een uiterst gemotiveerd team dat zich koste wat het kost ten doel stelt om een belangrijke tak van de georganiseerde misdaad in Amsterdam uit te schakelen.

Met sprekende karakters die alle emoties van ‘echte mensen’ bezitten, acteren ze op een door De Waal gecreëerd podium dat niet alleen levensecht is, maar ook zo op het witte doek kan verschijnen: niet plotgedreven, maar vanuit de emoties en de psyche van de karakters van personages. Natuurlijk wel volop actie en met gevaar voor hun sociale leven, regisseert hij zijn cast naar een eind vol plotwendingen dat tot laat in het boek onvoorspelbaar blijft. Vanzelfsprekend dat lezers regelmatig het ‘op puntje van je stoel-gevoel’ krijgen. Woorden als wraak, onverzettelijkheid, gevaar, emotie, psychologische mishandeling, angst en moed zijn de pijlers waar op dit avontuur balanceert: bijna on-Nederlands maar daarom niet minder spannend.

Spanning, gevaar en verrassingen

Samengevat luidt de conclusie dat Nemesis alle ingrediënten in zich heeft om tot de top door te dringen. Dit middels het goed opgezette plot met constante spanning, gevaar en verrassingen. Het verhaal wordt in hoog tempo gebracht door middle van sprekende personages, waarbij zowel in hun moed als angsten de juiste emoties gedoseerd worden. Kortom, het voldoet aan alle eisen voor de hoogste waardering!