Header New Adult
Column

New Adult: de opvolger van Young Adult

Als mensen aan mij vragen wat mijn favoriete genre is, dan is dat Young Adult. Ik vind het vaak heerlijk dat de verhalen vaak wat minder complex zijn en er wat jongere personages de hoofdrol spelen. Ze ontdekken zichzelf en het leven. Toch liep ik na een tijdje tegen een irritatiepuntje aan: kon het hier en daar niet een beetje volwassener?

Van Young Adult naar New Adult

Het was net na het behalen van mijn middelbareschooldiploma dat ik bewust kennis maakte met het genre Young Adult. Ik had een lange zomer voor de boeg en las daarin veel Young Adults. Loved it! De jaren die volgenden, stonden veelal in het teken van Young Adult als het op mijn boeken aankwam. En dat vond ik niet erg.

Toch kwam er na een paar jaar een behoefte aan wat meer volwassen boeken. Dat besef kwam vooral nadat ik Toen het echt bizar werd van Risa Green had gelezen. Een boek met humor en een hilarische verhaallijn. Niks mis mee. Alleen was het boek te onvolwassen voor mijn gevoel. De hoofdpersonages kampten met problemen waar ik al lang klaar mee was. Het was tijd voor iets anders. Een frisse wind.

En daar was het: New Adult! In Nederland begon het met Het lot van Callie & Kayden van Jessica Sorensen. Ik was helemaal verslaafd aan dit boek en tevens aan het vervolg. Daarna volgde Wacht op mij van Jennifer L. Armentrout en Colleen Hoover volgde snel met haar boeken in Nederland. New Adult kwam op en ik was er blij mee!

Wat is er zo leuk aan New Adult?

Maar wat is er nou zo leuk aan New Adult? Voor mij zit het hem sowieso in de afwisseling tussen Young Adult en New Adult, maar ik vind het soms zo fijn dat de hoofdpersonages in New Adult qua levensfase dichter bij mijn eigen levensfase liggen. Dat klinkt misschien wat filosofisch, maar het is toch fijn. Je kunt je makkelijker identificeren met hun problemen en hun gedachtegang. Je weet hoe het voelt om te sturen, je scriptie te moeten schrijven en te moeten beginnen aan het leven van ‘echte mensen’, zoals een fulltime baan zoeken en ontdekken hoe het is om niet meer te studeren.

Net wat meer diepgang

Daarbij vind ik het vaak fijn dat een New Adult dan weer wat complexer is. Vaak dealen de hoofdpersonen echt met flinke problemen. Dat maakt de boeken vaak ook wat zwaarder om te lezen, maar gecombineerd met de liefde, die elke keer weer terug komt, zijn het heerlijke boeken!

New Adults zijn ideaal voor de wat oudere Young Adult-lezer die toe is aan wat meer diepgang, wat meer complexiteit. Aan boeken die wat volwassener zijn. Maar ook in sexy mannen, want laten we eerlijk zijn, die zijn ook niet geheel onbelangrijk als we boeken lezen waarin liefde een belangrijk aspect is.

Top 5 New Adults

1.

Wacht op mij 1 -   Wacht op mij

Wacht op mij 1 - Wacht op mij

Een van mijn absolute favorieten is Wacht op mij van Jennifer L Armentrout. Dit boek was één van de eerste New Adults die in het Nederlands uitkwam. Ik was zo 'blown away' door dit verhaal. Ik vond het enorm hartverscheurend en prachtig geschreven. En laten we eerlijk zijn, Cam is hot!

Bekijk op bol.com

2.

Sterrenhemel

Sterrenhemel

Colleen Hoover schrijft altijd bijzondere boeken. Mijn favoriet van haar is nog altijd Sterrenhemel. Een van de eerste boeken die van haar uitkwam in Nederland. Het boek vertelt het verhaal van Sky die een levensveranderende ontdekking doet. En dat niet alleen, er is natuurlijk ook liefde. De plottwist van dit verhaal vind ik zo enorm heftig en onbegrijpelijk hoe zoiets kan. Het verhaal is me nog altijd enorm bijgebleven. Een absolute aanrader!

Bekijk op bol.com

3.

Sterrenregen

Sterrenregen

Als we dan toch bezig zijn met Sterrenhemel, dan kan ik Sterrenregen niet vergeten. Deze twee boeken kunnen eigenlijk gewoon niet zonder elkaar. Wat gek is, want ik dacht eerst: hoe kan dit boek nou nog interessant zijn. Sterrenregen vertelt namelijk precies hetzelfde verhaal, maar dan vanuit het oogpunt van Dean, de jongen in het verhaal. Ik was bang dat het boek daarom niet zo interessant kan zijn. Je weet immers de uitkomst en verloop van het verhaal al. Toch wist dit boek me weer in tranen te krijgen. De emoties heeft Colleen Hoover zo enorm goed en echt opgeschreven, dat ze kneiterhard binnenkomen.

Bekijk op bol.com

4.

Onverminderd

Onverminderd

Hoewel de boeken die ik al heb opgenoemd me tot tranen hebben geroerd, huil ik echt niet vaak bij boeken. Rebecca Yarros kreeg het met Onverminderd echter voor elkaar om mij na een bladzijde of 20 al onbedaarlijk hard de laten huilen. Zo hard zelfs, dat ik het boek weg moest leggen omdat ik de letters niet meer kon zien. Dit aangrijpende verhaal over Ember die haar vader is verloren en daar moeilijk mee om kan gaan, is een must read voor iedereen die van New Adults houdt óf die het genre graag eens wil ontdekken.

Bekijk op bol.com

5.

A pound of flesh 1 -   Stuk van jou

A pound of flesh 1 - Stuk van jou

Stuk van jou was niet zozeer een New Adult die me liet huilen, maar wel een New Adult die bijzonder is. Dat komt vooral door het thema van dit boek. Een verhaal over een meisje en een jongen. Klinkt simpel, totdat je weet dat hij in de gevangenis zit en zij zijn docent is. Een heel ingewikkeld geval. Maar wat zo bijzonder is aan dit boek is dat je deze setting niet vaak ziet. Je krijgt echt een kijkje in een gevangenis en in een mogelijke denkwereld van een gevangene. Daarom vind ik dat dit boek absoluut in een toplijst hoort te staan. Een bijzonder boek voor wie echt eens wat anders wil qua setting, maar wel een vertrouwd idee.

Bekijk op bol.com