Nieuws

Longlist Libris Literatuur Prijs is bekend!

De longlist van de Libris Literatuur Prijs is bekend! De Libris Literatuurprijs is een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek uit het voorafgaande kalenderjaar. De prijs is bedacht naar het idee van de Booker Prize. Na een selectie van 18 titels volgt een nominatiebekendmaking van 6 titels en uiteindelijk ook de winnaar. Dit jaar vond de bekendmaking van de nominaties plaats in de bibliotheek van het Rijksmuseum.

De longlist van 2017
Vandaag is de longlist bekend gemaakt voor 2017. Deze 18 schrijvers maken kans op de Libris Literatuur Prijs en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De jury die dit jaar onder de leiding staat van Janine van den Ende koos de 18 titels voor de longlist. Onderaan de pagina staan alle genomineerden die in aanmerking komen.

De shortlist van 2017
Half maart maakt Janine van den Ende in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de shortlist van 6 titels bekend. Deze titels zijn dan nog in de rit voor de eerste prijs die half mei wordt uitgereikt. De bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs vindt plaats in de Spiegelzaal van het Amstel Hotel in Amsterdam. Het galadiner wordt live uitgezonden door Nieuwsuur op maandag 8 mei 2017. Tijdens een galadiner in de Spiegelzaal van het Amstel Hotel in Amsterdam ontvangt de auteur van het winnende boek een oorkonde en het prijsbedrag. De andere vijf auteurs ontvangen ook elk een prijs voor hun boek.

Winnares 2016
In de shortlist van 2016 eindigden de schrijvers Alex Boogers, Joke van Leeuwen, Connie Palmen, Inge Schilperoord, P.F. Thomése en Thomas Verbogt. Uiteindelijk werd de Libris Literatuur Prijs uitgereikt aan Connie Palmen voor haar boek Jij zegt het. ‘Een boek waarin verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan’, luidde het juryrapport.

Foto Iris
Iris