Nicci French Recensie Blauwe Maandag Header V2
Recensies

Blauwe maandag: “Een sterk begin van een spannende serie”

Zomer 1987. De 5-jarige Joanna wordt vermist. Ondanks alle inspanningen wordt ze nooit gevonden. Winter 2009. Het jongetje Matthew wordt vermist. Ook nu staat het hele land op zijn kop. Wanneer psychotherapeut Frieda Klein een patiënt krijgt die alarmerende dromen heeft over een jongetje dat lijkt op het vermiste jongetje Matthew, neemt Frieda contact op met de politie. En zo wordt ze, in eerste instantie tegen haar wil, betrokken bij het politieonderzoek.

Kan ze helpen het jongetje terug te vinden, en wat is het verband met de verdwijning van Joanna, 22 jaar geleden?

Introductie van de personages

Omdat Blauwe maandag het eerste boek uit een serie is, wordt er veel tijd besteed aan het beschrijven van de personages. Het hoofdpersonage is Frieda Klein, een einzelgänger met vreemde gewoontes. Ze heeft geen contact meer met haar familie en loopt graag midden in de nacht door haar woonplaats Londen als ze niet kan slapen. Ook is er veel aandacht voor de introductie van haar baas en mentor Rueben McGill, haar nichtje Chloë en diens moeder Olivia, de Oekraïense klusjesman Jozef en politie-inspecteur Malcolm Karlsson.

Oplopende spanning

Daardoor is er in het begin nog niet heel veel actie. Deels komt dat ook doordat het verhaal voornamelijk vanuit Frieda wordt verteld. Zij is namelijk een heel introvert persoon die graag alleen is en veel nadenkt over haar leven en de zaak. Na verloop van tijd beginnen echter alle puzzelstukjes in elkaar te vallen en loopt de spanning op.

Het boek eindigt met een onverwachte twist die ruimte biedt voor een vervolg. Dat moet ook wel, want Blauwe maandag is natuurlijk pas het eerste deel in een serie van acht boeken. Toch is Nicci French er wel in geslaagd met dit boek een standalone met een afgerond verhaal af te leveren. In theorie zou je dus alleen het eerste deel kunnen lezen, maar ik zou het niet doen. Frieda en co. gaan namelijk nog veel meer bloedstollende avonturen meemaken en die wil je zeker gaan lezen!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.