Nicci French Recensie Dinsdag Is Voorbij Header
Recensies

Dinsdag is voorbij: “Een waardige opvolger van een ijzersterk begin”

Dinsdag is voorbij gaat verder waar Blauwe maandag stopte. Het verhaal wordt een jaar na het eerste deel uit de serie weer opgepikt. De zaak van de politie waar Frieda bij betrokken raakte is inmiddels afgesloten en Frieda is verdergegaan met haar leven. Maar op een dag wordt ze toch weer benaderd door de politie om haar kijk te geven op een nieuwe zaak: de moord op een onbekende man die wordt gevonden in het huis van een geesteszieke vrouw.

Hoewel ze er niet om staat te springen, trekt het onderzoek haar toch en raakt ze opnieuw betrokken bij een politieonderzoek.

*Bevat spoilers voor deel I in de Frieda Klein-reeks*

Naast de zaak die moet worden opgelost, is er ook een rode draad in het verhaal. Frieda is ervan overtuigd dat Dean Reeve, de moordenaar uit Blauwe maandag, nog in leven is en haar in de gaten houdt, ondanks dat hij aan het einde van het eerste deel zelfmoord pleegde. De politie gelooft haar niet, maar Frieda weet het zeker. Dit is een verhaallijn die de spanning doet oplopen en ook nog gebruikt kan worden in volgende delen, waardoor de losse boeken echt een samenhangende serie worden.

Realistische, menselijke personages

Ook komen we in Dinsdag is voorbij steeds weer wat meer te weten over de vrienden van Frieda: baas en mentor Rueben McGill, haar nichtje Chloë en diens moeder Olivia, de Oekraïense klusjesman Jozef, haar geliefde Sandy, haar goede vriendin Sasha en politie-inspecteur Karlsson. Het mooie van een serie is dat de auteurs de tijd en ruimte hebben om de personages goed uit te diepen. Nicci French kan dat goed en maakt de personages heel menselijk. Daardoor zijn ze heel realistisch en herkenbaar en heb je het gevoel dat je ze elk moment kunt tegenkomen. Voor mij draagt dat enorm bij aan het leesplezier.

Waardige opvolger

Al met al is Dinsdag is voorbij net zo’n goed boek als Blauwe maandag, maar is het nog leuker om te lezen omdat je steeds bekender raakt met de personages en omdat er een spannende rode draad is toegevoegd, die al begon in deel 1. Dinsdag is voorbij is absoluut een waardig opvolger van Blauwe maandag en mag je niet laten liggen.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.