01 Niets Dan Kwaad
Literaire thrillers

Niets dan kwaad: "Intrigerend verhaal zonder bloedstollende spanning"


Journalist Calle Collins schrijft een artikel over de dertienjarige Kent die jaren geleden is doodgereden. De dader is doorgereden en tot op heden is deze zaak nooit opgelost. Zijn moeder herinnert zich hem als een uiterst lieve jongen die geen vlieg kwaad deed. Maar eigenlijk is zij de enige die zich positief over hem uitlaat. Calle maakt er desondanks een liefdevol verhaal van, niet wetende dat hij hiermee een onomkeerbaar proces in gang zet met levensgevaarlijke gevolgen voor zijn persoonlijke leven. Als Anders Malmberg, de stercolumnist bij een concurrerende krant, het verhaal van Calle leest herkent hij daarin direct de gruwelijke pestkop uit zijn jeugd. Hij besluit om zijn versie van de persoonlijkheid van Kent openbaar te maken in zijn eigen column en ook hij roept daarmee het onheil over zichzelf af.

Een tweede verhaallijn, die hier ogenschijnlijk niets mee te maken heeft, gaat over de Deens nachtclubeigenaresse Sara Valgren en bedrijfsleider Matte, met wie ze het bed deelt. Sara is een nietsontziende keiharde zakenvrouw die afpersing, moord en doodslag niet schuwt om haar imperium te beschermen. Ondanks dat Matte steeds meer bedenkingen krijgt over het rücksichtsloze doen en laten van zijn werkgeefster en vriendin blijft hij haar trouw. Als de twee verhaallijnen bij elkaar komen heeft dit voor alle partijen verregaande gevolgen met slechts één winnaar. De uiteindelijke plot bewaart Koppel tot de allerlaatste bladzijde.

Hoofdpersonen met schurende randjes
De karakters die Hans Koppel opvoert zijn allemaal interessant te noemen. Journalist Calle Collins, die als broodschrijver werkt bij een onbeduidend familiemagazine, is een oudere, alleenstaande homoseksuele man met een eenzaam, treurig leven. Zijn tegenhanger is Anders Malmberg. Jong, ambitieus, succesvol maar ook zijn leven loopt niet over van geluk. De pesterijen in zijn jeugd werken ook in zijn volwassen leven nog door. Ook voor Calle’s boezemvriend, de schatrijke Jörgen, is het leven geen feest. Eigenlijk valt er voor (bijna) alle personages die Koppel opvoert weinig te lachen. Ze hebben praktisch allemaal een treurig en schurend randje.

02 Niets Dan Kwaad

Gemakkelijk weglezend verhaal waarin alles klopt
Hoewel de verhaallijnen intrigerend en boeiend zijn ontbreekt jammer genoeg de bloedstollende spanning. Dit wetende blijft er echter nog genoeg te genieten omdat het verhaal goed in elkaar steekt en alles klopt. Daar komt bij dat de schrijfstijl van Hans Koppel gewoon zeer plezierig wegleest en dan neem je de mindere en soms wat voorspelbare spanning voor lief. In korte hoofdstukken schrijft Koppel vloeiende zinnen zonder ingewikkelde woorden en daar herken je wellicht nog de pen in van de kinderboekenschrijver die hij van oorsprong is. De liefhebbers van een onvervalste thriller zullen er waarschijnlijk wel minder gecharmeerd van zijn, maar als je houdt van een goed geschreven verhaal in de Scandinavische traditie is ‘Niets dan kwaad’ zeker geen verkeerde keuze.

Over de auteur
Hans Koppel, geboren in 1964 in Stockholm, is het pseudoniem voor Petter Lidbeck. Hij is van huis uit journalist maar maakte naam als kinderboekenschrijver. In 2011 verscheen zijn thrillerdebuut ‘Ze komt nooit meer terug’, het eerste deel van een drieluik. Het tweede deel ‘Je bent nu van mij’ kwam in 2012 uit, waarna hij in 2013 besloot met het laatste deel ‘Niets dan kwaad’. De drie boeken zijn afzonderlijk van elkaar te lezen.

Helma

Helma Koot is 57 jaar, getrouwd en moeder van twee opgroeiende zonen. Hoewel ze een roman en chicklit op zijn tijd niet versmaadt, ligt haar hart toch bij thrillers in de breedste zin van het woord. Heerlijk om tijdens het lezen proberen te achterhalen wat de plot is en haar uiteindelijk, in de meeste gevallen, toch te laten verrassen door de auteur. Deze keer is het de Zweedse thriller ‘Niets dan kwaad’ van Hans Koppel.