Hector
Nieuws

Nieuwe uitgave: Alleen op de wereld

Het bekende kinderboek Alleen op de wereld van Hector Malot wordt heruitgebracht. Oorspronkelijk in 1878 verscheen het verhaal over de vondeling Rémi. Nu, 140 jaar later, verschijnt op dinsdag 15 november een bewerking van kinderboekenauteur Tiny Fisscher en met illustraties van Charlotte Dematons.

Hector Malot

De Franse auteur Hector Malot werd geboren in 1830. De jonge Malot studeerde aan het Lycée Corneille in Rouen, tien jaar nadat Gustave Flaubert daar studeerde, maar zijn passie lag bij de literatuur. In 1853 ging hij naar Parijs, waar hij tevergeefs probeerde zijn eerste stuk te verkopen. Om in zijn onderhoud te voorzien schreef hij voor dagbladen en tijdschriften. Uiteindelijk ging hij terug naar zijn ouderlijk huis, waar hij zijn eerste trilogie Les Victimes d'amour heeft geschreven. Zijn eerste roman, Les Amants, verscheen in 1859. Uiteindelijk zou hij meer dan 70 boeken schrijven, waaronder een aantal kinderboeken. Alleen op de wereld (1878) is in deze categorie waarschijnlijk het meest bekend.

Alleen op de wereld

Alleen op de wereld is het klassieke verhaal van Hector Malot. Rémi wordt door zijn stiefouders aan straatmuzikant Vitalis verkocht. Daarmee begint zijn lange tocht door Frankrijk, waarin hij er na de dood van Vitalis helemaal alleen voor komt te staan. Telkens als hij denkt nieuw geluk te hebben gevonden, dreigt hij alles wat hij liefheeft weer te verliezen. Maar Rémi geeft niet op. Nooit.

‘Rémi was een vondeling. Dat had hij lange tijd niet geweten – tot zijn achtste jaar wist hij niet beter dan dat moeder Barberin zijn moeder was.’

Alleen op de wereld, Hector Malot

Totstandkoming

Een grote uitgever in die tijd, Pierre-Jules Hetzel, die ook een opvoedkundig kindertijdschrift uitbracht, vroeg in het jaar 1868 aan Malot of hij een vervolgverhaal wilde schrijven voor kinderen. Hij had al een titel in gedachten: ‘Kinderen op reis door Frankrijk’. Het leek hem namelijk leuk als Franse kinderen de topografie van hun land beter leerden kennen aan de hand van een verhaal.

Daar had Malot wel oren naar, en hij ging aan de slag. Toch duurde het nog tien jaar voordat het boek er was. Hetzel gaf Malot namelijk allemaal strenge regels en aanwijzingen waar Malot niets mee kon. Zo had Hetzel al precies een route in gedachten en hij wilde een braaf boek met brave kindertjes erin. Malot wilde juist het tegenovergestelde: hij wilde zelf bepalen over welke plekken in Frankrijk hij ging schrijven en hij wilde spanning en avontuur! Het project kwam tot stilstand en Malot ging voorlopig verder met zijn eigen romans.

Nieuwe start

In 1870 – Malot was intussen al een keer getrouwd, vader en weduwnaar geworden, en opnieuw getrouwd – brak de Frans-Pruisische oorlog uit. Na verloop van tijd werd Malots huis in Fontenay-sous-bois opgeëist door de Pruisen en moest Malot vertrekken. Toen hij een jaar later terugkeerde, bleek er van alles verdwenen te zijn, ook een deel van het manuscript van Alleen op de wereld. Hij kon opnieuw beginnen…

Uitgever Hetzel zag uiteindelijk wel in dat het boek dat hij ooit in gedachten had gehad er niet zou komen, en hij gaf Malot de volledige vrijheid om zich van uitgeverij Hetzel los te maken en te schrijven wat hij zelf wilde. Eindelijk kon Malot zijn fantasie de vrije loop laten en hij maakte het boek in het jaar 1877 alsnog af.

Telkens als hij een hoofdstuk geschreven had, las hij het voor aan zijn tienjarige dochtertje Lucie, die hem commentaar gaf. Hij droeg het boek ook aan haar op en in het voorwoord schreef hij onder andere:

Tijdens het schrijven van dit boek heb ik voortdurend aan jou gedacht, mijn kind, en is je naam voortdurend op mijn lippen geweest. ‘Zou Lucie dit begrijpen?’ dacht ik, ‘zou Lucie dit interessant vinden?’

Waarschuwing

Neem de tijd als je aan dit boek begint, want wie Alleen op de wereld openslaat is voorlopig onbereikbaar. Al ruim een eeuw zorgt dit prachtige verhaal ervoor dat de (voor)lezer alles en iedereen om zich heen vergeet. Pas als je weet hoe het afloopt met de eenzame Rémi, en flink hebt gehuild om alles wat hij meemaakt, kun je weer verder. Dus houd de tissues bij de hand en laat je meeslepen door dit ontroerende verhaal.

Bewerkingen

Alleen op de wereld is niet alleen verfilmd, maar heeft ook een serie. De verfilming is een Japanse tekenfilm, met de titel Remi. De serie bestaat uit 51 afleveringen en is uitgezonden door de AVRO (1979 tot 1980) en EO (1996 tot 1997).

(bron: Wikipedia & http://www.tinyfisscher.nl)

Isabel Thumb
Isabel