Model 849762 960 720
YA & NA

Niki Smit en 100% Coco New York

De schrijfster van de 100% serie is Niki Smit. Niki is geboren op 6 juni 1975 in Rotterdam.
Zij studeerde Communicatie en tijdens haar schrijfopleiding bij Script+ schreef ze haar eerste boek. Haar debuut 100% Nina lag mei 2005 in de winkels. Niki heeft dertien jeugdboeken geschreven.

Je hebt al zoveel titels op je naam staan, gaat het schrijven je nooit vervelen?
Ik prijs mezelf vooral heel gelukkig dat ik dit mag doen. Wel probeer ik telkens weer iets nieuws te bedenken om mezelf scherp en enthousiast te houden. Zo heb ik de illustraties in de boeken over Coco zelf getekend, dat was weer iets nieuws. En 100% Coco New York gaat over duurzame mode. Ik vond het heel erg leuk en inspirerend om me in dit onderwerp te verdiepen. Zo leer ik er zelf ook nog iets van tijdens het schrijven. Ook schrijf ik samen met Tjeerd Oosterhuis de titelsong voor de Kinderboekenweek 2016: Voor altijd jong. Dat is heel fijn voor de afwisseling en vooral erg leuk om mee te maken.

Coco

Inspiratiebron

Waar haal je de inspiratie voor je boeken vandaan? Heb je de verhalen gebaseerd op je eigen leven?
Coco gaat de eerste dag van de middelbare school in een over-the-top outfit naar school. Dat heb ik zelf ook gedaan. Ik had, net zoals Coco, een docent Engels die mij een clown noemde. Het begin is dus ‘based on a true story’. Voor Coco New York, ben ik natuurlijk naar New York geweest om op zoek te gaan naar leuke plekken en verhalen. Ook verslind ik modedocumentaires en biografieën over mode-iconen zoals Vivienne Westwood en Coco Chanel om inspiratie op te doen. Op Instragram geven meisjes mij ook heel veel tips en goede ideeën.

Waarin is dit boek anders van je voorgaande boeken?
Coco gaat naar de Teen Vogue University. Hier krijgt ze ook lessen over duurzame mode, bijvoorbeeld van Stella McCartney. Coco gaat een flinke ‘touch of green’ toevoegen aan haar garderobe, maar dan wel op haar trendy en eigenzinnige Style Tiger-manie

Skyline Buildings New York Skyscrapers

Georgina Verbaan en Coco

Het luisterboek van 100% Coco is ingesproken door Georgina Verbaan, hoe is deze samenwerking ontstaan?
Ik vind Georgina een fantastische actrice. Ze is heel eigen en haar stem in combinatie met haar humor passen zo goed bij Coco. Dus toen Storytel aan mij vroeg welke stem Coco moest krijgen, riep ik meteen Georgina. Ze heeft dat ongelooflijk leuk en knap gedaan, Coco is zo ontzettend lief en geestig geworden!

Ben je alweer begonnen aan je volgende Coco-boek?
Nou, ik was van plan om even te relaxen deze zomer. Maar de fans van Coco staan al te trappelen om het vervolg, 100% Coco Berlijn, te lezen dus ik vrees dat ik mijn strandstoel toch in ga ruilen voor een minder zonnig schrijfbankje. In november komt mijn eerste 100% Mode-tekenboek uit, dus ik ben nu druk in de weer met de illustraties voor dit tekenboek.

Fanfare Jasje 2

Ambassadeur

Sinds 2015 ben je ambassadeur van de Dag van de Franse taal. Hoe is dit zo gekomen en wat heb je zelf met Frankrijk?
Ik ben ontzettend fan van Frankrijk. Ik hou van Parijs: van de Franse bakker, van de Bretonse strepen, de stijl van de Franse meisjes en ook de taal. De organisatie van De Dag van de Franse taal, had mijn boek 100% Coco Paris gelezen en daarom vonden ze dit goed bij mij passen. Ik heb meteen volmondig ‘OUIIII’ gezegd en ben echt trots dat ik dit mag doen. Grappig is ook dat bijna al mijn lezers Frans als hun favoriete schoolvak noemen. Ik vond de Franse lessen vroeger ook enorm leuk. De Franse taal is zo stijlvol en lekker flirterig. Ik word daar heel vrolijk van.

382733093 Ee487B001A B Web

100% Jezelf

Wat is de leukste reactie die je ooit van een lezer hebt ontvangen?
Een meisje schreef dat haar stijlicoon niet echt bestaat, maar dat Coco haar grote voorbeeld is. Wanneer ik signeer vertellen meisjes mij ook vaak dat zij, net zoals Coco, een hele eigen stijl hebben. Ze vertellen ook dat het boek hen inspireert en kracht geeft om zichzelf op school te zijn. Dat is ook de boodschap van al mijn boeken: wees 100% jezelf. Zo belangrijk, maar ook wel extra moeilijk met alle nieuwe indrukken van de brugklas.