Header recensie nog lange niet
Header recensie nog lange niet
Recensies

Nog lange niet is ijzingwekkend spannend, zoals verwacht van M.J. Arlidge

M.J. Arlidge is een Engelse auteur die zich sterk maakt voor bekende kinderuitdrukkingen als titels voor zijn boeken. Tijdens het schrijven van Britse crimeseries wist hij daarnaast voldoende tijd te verzamelen voor zijn eigen thrillerserie waarin de intrigerende en eigengereide inspecteur, Helen Grace, de hoofdrol speelt. Inmiddels zijn er negen boeken verschenen waarin Helen Grace nadrukkelijk aanwezig is. Onlangs verscheen Nog lange niet.

De jonge succesvolle zakenman Justin Lanning weet niet hoe hij zijn laatste telefoontje moet interpreteren. Na te hebben opgenomen vertelt een stem hem dat hij nog een uur te leven heeft. Nietsvermoedend stapt hij uit de lift, op weg naar zijn auto met chauffeur die hem veilig thuis zal brengen. Tenminste, dat denkt hij. Het team van Helen Grace gaat op een bericht van een zinloze moord af en schrikt van hetgeen ze aantreffen. Snel blijkt dat het slachtoffer één van de vijf vrienden is die acht jaar eerder door de perverse Daniel King op de Manor Farm zwaar zijn mishandeld. Hun vriendin Rachel Wood heeft dit niet overleefd, terwijl de overige vier konden ontsnappen. De boerderij brandde af, maar het lichaam van de sadistische moordenaar is nooit gevonden. Toch gaat men er vanuit dat hij is omgekomen. Het bureau van Southampton staat op zijn kop als een tweede slachtoffer wordt gevonden, Callum Harvey; ook één uit de groep van vijf. Heeft het wellicht iets te maken met het boek Een zwarte nacht van Maxime Pryce die haar nare ervaringen van acht jaar geleden in de hoeve op papier heeft gezet? Er ligt een complexe klus voor het team van Helen Grace.

''Wees verdrietig als je dat wilt, huil zoveel je wilt, God weet dat je er het recht toe hebt, maar probeer je geen zorgen te maken''

Onverwachte plotwendingen

Een aantal moorden op aan elkaar gerelateerde personen is voor Arlidge een uitstekend thema om er een huiveringwekkend en spannend verhaal over te schrijven. Er ontstaan tijdens het lezen allerlei vermoedens, maar het wordt niet afgerond met een duidelijk bewijs naar de dader. Onverwachte plotwendingen ontstaan als die vermoedens zich verder gaan ontwikkelen.

Daarnaast heeft de auteur een stabiel legertje personages achter de hand om groeiende logische gedachten te verstoren en de kop in te drukken. De pershorzel Emilia Garanita stelt alles in het werk om haar felbegeerde persprimeur binnen te hengelen. Dat de waarheid daarbij regelmatig geweld wordt aangedaan en anderen direct in gevaar komen, is voor haar niet zo van belang. Ook de door Helen Grace aangenomen controversiële rechercheur Joseph Hudson is verre van probleemloos.

Een onvoorziene uitkomst

Zoals al eerder is gebleken, wordt de persoonlijke relatie die Grace met haar rechterhand Charlie en haar chef Grace heeft, dan van onschatbare waarde. Want haar karakter blijft altijd overeind staan maar dat wil niet altijd helpen, ervaart ze zelf. Tijdens een indrukwekkende apotheose wordt er uiteindelijk toch nog recht gedaan. Al zal niet iedereen die uitkomst hebben voorzien.

Succes is bijna verzekerd

Samengevat is Nog lange niet weer een waardevolle aanvulling van de snelgroeiende serie rond Helen Grace. Arlidge en Grace is een ideaal koppel, het meest door het feilloos aanvoelen van de auteur hoe hij de politie-inspecteur op haar sterkst kan positioneren. Daarmee wordt dan vanzelfsprekend bedoeld in welke situatie zijn protagonist de meeste emoties bij de lezers oproept. Voeg daar de strak opgezette plot bij die een stabiel verloop kent en lezers prikkelt met onverwachte verrassingen en succes is bijna verzekerd. Nog lange niet, een titel die ook van toepassing is op de lezers die nog lange niet genoeg hebben van het, nooit saaie, leven van Helen Grace.

Cees
Cees