We leven in een interessant tijdperk. Op het eerste gezicht lijken we alles goed voor elkaar te hebben – we zijn welvarender, vrijer en ontwikkelder dan ooit – maar tegelijkertijd warmt de waarde op, falen regeringen en stort de economie in. Eigenlijk is alles dus best wel f*cked. In Alles is f*cked kijkt Mark Manson naar onze relaties met geld, entertainment, internet en hoe een teveel aan iets goeds ons alleen maar miserabeler maakt.
Manson heeft een Q&A vrijgegeven waarin hij praat over zijn redenen voor het schrijven van Alles is f*cked en dieper ingaat op sommige van de nieuwe ideeën die aan bod komen in de opvolger van de bestseller De edele kunst van not giving a f*ck. Het Engelse interview zal eveneens te lezen zijn in de Van Ditmar Ready to read catalogus en is door Judith Revenberg voor Lees Magazine vertaald naar het Nederlands.
Is Alles is f*cked een logisch gevolg op waar je over schreef in De edele kunst van not giving a f*ck?
"Ja, ongeveer. Hoe ik het uitleg aan mensen is dat Alles is f*cked de berekening achter de algebra van De edele kunst van not giving a f*ck. Het is in de kern hetzelfde concept, maar breder verwoord en met complexere toepassingen. Waar De edele kunst focust op persoonlijke problemen, hoe je met pijn om moet gaan en hoe je wijsheid kan halen uit tegenslagen, brengt Alles is f*cked deze vragen tot een cultureel niveau. De edele kunst geeft de lezer behulpzame vragen die ze toe kunnen passen op zichzelf en hun levens, terwijl Alles is f*cked onderzoekt wat er gebeurt met onze mentale gezondheid wanneer we deze vragen níet aan onszelf stellen. In dat opzicht kan je bijna zeggen dat het een voorloper is van De edele kunst."
De ondertitel is “Een boek over hoop”. Hoe definieer je hoop en hoe speelt het zich op een schadelijke manier af in het dagelijks leven?
"Ik definieer hoop als het hebben van een realistische visie van een verbeterde en behaalbare toekomst. Als we geen betere toekomst kunnen bedenken, als we geen potentie meer zien in onszelf om dingen te behalen en te verbeteren in de toekomst, hebben we de hoop verloren. Een gebrek aan hoop resulteert in wanhoop, depressie, angst, verslaving, dwang, etc. Daarom is hoop altijd een cruciaal onderdeel van een gezonde mentale toestand. Het probleem is alleen dat onze visie van hoop, wanneer deze ver genoeg na wordt gestreefd, destructieve consequenties kan hebben. Hoewel we in een tijd leven waarin mensen moeite hebben met het vinden van hoop in hun levens, vond ik het belangrijk om een boek te schrijven dat aantoont dat hoewel hoop de oplossing is voor onze persoonlijke problemen, het vaak ook de oorzaak is van onze sociale problemen."
Wat is “De klassieke aanname” en hoe definieert het onze huidige cultuur?
"De klassieke aanname is het geloof dat mensen fundamenteel rationeel handelen en dat we ons gedrag kunnen beïnvloeden door middel van bewuste inspanning en discipline. De waarheid is echter dat we fundamenteel irrationele wezens zijn en een groot gedeelte van onze gedachten, gevoelens en ons gedrag buiten ons bewustzijn en onze controle ligt. De klassieke aanname is belangrijk, omdat wanneer mensen falen in iets, we willen aannemen dat ze veel meer bewust zijn van en in controle zijn over hun acties dan ze werkelijk zijn. In plaats van dat mensen inzien wat ze zijn – irrationeel en cognitief gebrekig – oordelen we over mensen (en onszelf) en zeggen we dat ze kwaadaardig, foutief of zelfs slecht zijn. Dit heeft schadelijke consequenties voor onze mentale gezondheid en ons welzijn."
Hoe speelt religie in op deze ideeën van hoop en hopeloosheid?
"De ongemakkelijke waarheid stelt dat we allemaal een bepaalde bron van betekenis in onze levens moeten vinden. Of deze bron een God is, liberale democratie of de reinigende kracht van een sapkuur, we zoeken allemaal iets waar we ons aan vast kunnen houden dat belangrijk en superieur is, want de hoop dat dat superieure genereert geeft óns hoop en doordringt onze levens met een gevoel van betekenis. Ik definieer religie erg breed, omdat, uiteindelijk, ongeveer elk waardeoordeel en geloof gegrond is in een bepaalde vorm van overtuiging. Sommige religies hebben een oude, bovennatuurlijke oorsprong. Andere zijn vrij werelds en groeien en krimpen via het internet en sociale netwerken. In alle gevallen is het resultaat hetzelfde: een op geloof gebaseerde overtuiging dat iets belangrijk is en daarom pijn en opoffering verdient, van zichzelf en van anderen."